Uneori intru la cheltuieli din cauza voastră! Pentru că Leonida Neamţu nu era pe lista mea de lecturi. Ce să mai vorbim de cea de achiziţii, cu care încerc să mă arăt cât pot de severă, având în vedere câte cărţi NEcitite mă aşteaptă în bibliotecă! Nici măcar în zona “vag interesată” nu figura numele lui.
Şi aceasta deoarece, deşi mă tot lovesc de el în dreapta şi în stânga de când i s-au reeditat romanele, pe mine mă ducea cu gândul, mai degrabă, la un capriciu, la o ghiduşie… Ceva de genul “Sunt gata să mă urc în tren, ce carte să-mi cumpăr în ultima secundă?”.
Însa comentariile de pe facebook ale unuia dintre prietenii virtuali ai blogului nostru despre acest autor complet necunoscut mie m-au urmărit joia trecută când m-am dus la chioşc să-mi cumpăr Dilema Veche. Prin urmare, am venit acasă şi cu două volume: “Strania poveste a Marelui Joc” şi “Speranţă pentru marele vis”. Titluri pe care întâmplarea le-a ales, nu eu, pentru că pe ele mi le-a întins vânzătoarea când am întrebat-o ce cărţi are de Leonida Neamţu.
Exemplu de comentariu pe facebook care mă trimite la cumpărături literare
@Adrian Albu: Eu îl citesc de mult pe Leonida Neamţu. Este foarte under-rated în rândul cititorilor. Da, seria asta nouă de la Publisol arată bine. Dar eu am şi seria veche,”comunistă” . Un scriitor unic! Recomand Legenda cavalerilor absenţi sau Aventură şi contraaventură.
Spune-mi că un scriitor este under-rated şi dau cu uşa librăriei de perete. Sau, mă rog, a chioşcului…)
Revenind.
Dacă noile titluri din biblioteca mea n-or să-mi placă, măcar sunt împăcată că mă achit în continuare de misiunea mea de salvatoare a chioşcurilor de ziare şi de reviste. Misiune pe care mi-am trasat-o cu de la sine putere doar pentru că sper să nu apuc ziua în care acestea vor dispărea definitiv.
Tu ai citit vreo carte de Leonida Neamţu?
Leonida Neamţu – o mini biografie
Leonida Neamtu s-a născut în 1934, la Soroca (azi, Republica Moldova). În 1940, odată cu ocuparea Basarabiei, familia se refugiază în Maramureş, locuind în Vişeu, apoi în Sighet. După studiile liceale, urmează cursurile Facultăţii de Filologie a universităţii clujene. Debutează, în 1952, cu un volum de poezii, în Almanahul literar, revista coordonată de poetul A.E. Baconsky. Din 1964 publică exclusiv romane. Devine redactor la Almanahul literar (care îsi va schimba numele în Steaua) şi membru al Uniunii Scriitorilor din România. Moare pe 25 octombrie 1991, la Cluj-Napoca, lăsând în urmă peste treizeci de volume publicate şi cţteva manuscrise. Leonida Neamţu este un scriitor care scapă oricărui tip de încadrare literară. A abordat genuri ca romanul SF sau de aventuri şi a trecut şi prin cel poliţist, integrând însă, în toate, umorul negru, absurd şi referinţele culturale.
Ce-a spus editura Publisol despre Leonida Neamţu când i-a reeditat romanele
Pe lângă autori de romane poliţiste şi de spionaj ca Haralamb Zincă şi Horia Tecuceanu, aducem în casele cititorilor un scriitor de primă mână al anilor ’60,’70 şi ’80, unul care ştie ca nimeni altul să îmbine caracteristicile genului thriller cu stranietatea fantasticului (de inspiraţie bulgakoviană mai degrabă decât sud-americană) şi cu analiza psihologică de cea mai mare fineţe.
„Dacă ar fi fost regizor de film, Leonida Neamţu l-ar fi surclasat pe David Lynch”, a spus un critic literar. Deşi e o afirmaţie puternică, surprinde adevărata natură a operei scriitorului român de origine basarabeană: Leonida Neamţu merită un loc aparte pe rafturile culturii Occidentale, alături de marii creatori de lumi stranii şi personaje complexe, alaturi de marii exploratori ai condiţiei umane.
“Strania poveste a Marelui Joc”
Cum o promovează editura: Cartea debutează cu un text ca o pagină de jurnal, pentru a continua ca o piesă de teatru, prin prezentarea personajelor. Apoi aflăm de dispariția unui poet pe nume Dhimitrie, ce stârnește rumoare printre prietenii și cunoscuții acestuia. În încercarea de a-i da de urmă, aceștia ajung să-și amintească tot felul de lucruri cu și despre el, pornind într-o călătorie inițiatică, atât exterioară, cât și lăuntrică. Este cartea lui Leonida Neamțu cu personajele cele mai stranii și interesante, din care nu lipsește, desigur intriga țesută în felul atât de propriu al autorului.
Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI, de AICI, de AICI sau de AICI
“Speranţă pentru marele vis”
Cum o promovează editura: Roman distopic, absurd, plin de umor negru. Referinţe livreşti şi ironii la adresa perioadei istorice în care s-a desfăşurat cel de-al Doilea Război Mondial.
Imaginează-ţi că ai putea scăpa de situaţia tensionată şi periculoasă a celui de-al Doilea Război Mondial evadând pe o insulă pustie care, din fericire, îţi aparţine. Doar că, pentru a ajunge acolo, ai avea nevoie de un avion şi de un pilot. Presupunând că vei obţine toate acestea, nu bănuieşti că viaţa îţi rezervă o succesiune de evenimente neprevăzute, cărora va trebui, într-un fel sau altul, să le faci faţă. Cum a decis Leonida Neamţu să le facă faţă personajele acestei cărţi, rămâne de văzut. Având în vedere că, în această poveste, sunt implicate persoane de diverse naţionalităţi, din diferite clase sociale şi cu profesii diferite, vor reuşi, oare, să se înţeleagă între ele?