Marcel Proust, gelos pe vecinii care făceau sex. Scrisoarea în care povestește întâmplarea, vândută la licitaţie

Marcel Proust, gelos pe vecinii care făceau sex. Scrisoarea în care povestește întâmplarea, vândută la licitaţie

Marcel Proust îşi dezvăluie într-o scrisoare ”gelozia” şi se plânge din cauza partidelor de sex prea zgomotoase ale vecinilor lui. Scrisoarea a fost vândută cu suma de 28.000 de euro la o licitaţie organizată la Paris.

”Vecinii de care mă separă un singur perete fac dragoste în fiecare zi cu o frenezie pe care sunt gelos”, scria autorul Marcel Proust. Scrisoare care are16 pagini este datată 15 iulie 1919.

Scrisoarea fusese estimată la un preţ cuprins între 6.000 şi 8.000 de euro.

Romancierul francez era celebru şi pentru faptul că obişnuia să se culce foarte devreme în fiecare seară. El se plânge în acelaşi text de vecinii lui care ”fac sex în fiecare zi”.

Marcel Proust: “Îi invidiez pe aceşti oameni care pot să scoată ţipete atât de puternice”

”Îi invidiez pe aceşti oameni care pot să scoată ţipete atât de puternice încât eu, prima dată, am crezut că se petrecea un asasinat”, scria, cu maliţiozitate, autorul celebrului roman ”În căutarea timpului pierdut”.

Marcel Proust îi subînchiriase un apartament actriţei Réjane şi se temea că proprietarul va crede că el era vinovat de acele zgomote puternice.

Scrisoarea era adresată fiului actriţei, Jacques Porel. Scriitorul francez a locuit în acel apartament de pe 31 mai 1919 până pe 1 octombrie 1919.

Documentul a făcut parte dintr-un total de 307 de loturi, provenind din colecţia fostului bancher Jean Bonna.

Licitaţia a fost organizată de Pierre Bergé & Associés în colaborare cu casa Sotheby’s.

La aceeaşi licitaţie, o ediţie din 1920 a unui alt roman scris de Marcel Proust, ”A l’ombre des jeunes filles en fleurs”, estimată între 60.000 şi 80.000 de euro, a fost adjudecată cu 110.282 de euro.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!