Jon Fosse, Nobelul pentru Literatură 2023, s-a luptat ani în șir cu alcoolismul. "Trebuia să beau ca să fiu normal" - Ana are carti!

Jon Fosse, Nobelul pentru Literatură 2023, s-a luptat ani în șir cu alcoolismul. “Trebuia să beau ca să fiu normal”

Scriitorul Jon Fosse, câștigător al premiului Nobel pentru Literatură în anul 2023, are o poveste de viață spectaculoasă, iar opera sa este adesea comparată cu cea a lui Ibsen.

Jon Fosse
Jon Fosse

Opera sa colosală, scrisă în limba norvegiană Nynorsk și care acoperă o varietate de genuri, cuprinde o mulțime de piese de teatru, romane, colecții de poezie, eseuri, cărți pentru copii și traduceri. Lucrările sale au fost traduse în peste patruzeci de limbi.

Deși astăzi este unul dintre cei mai jucați dramaturgi din lume, a devenit din ce în ce mai apreciat și pentru proza sa.

Sunt copleşit şi oarecum speriat. Văd acest premiu ca pe un premiu acordat literaturii care îşi propune în primul rând să fie literatură, fără alte consideraţii.

Jon Fosse, după ce a aflat că este laureat al premiului Nobel pentru Literatură

Fosse, în vârstă de 64 de ani, care scrie în cea mai puţin folosită dintre cele două versiuni oficiale ale limbii norvegiene, a declarat că priveşte premiul ca pe o recunoaştere a acestei limbi şi a mişcării care o promovează şi că, în cele din urmă, datorează premiul limbii însăşi.

Cunoscută sub numele de „noua norvegiană” şi folosită doar de 10% din populaţia ţării, versiunea lingvistică utilizată de Fosse a fost dezvoltată în secolul al XIX-lea, având la bază dialectele rurale, ceea ce o transformă într-o alternativă la utilizarea dominantă a limbii daneze, care a urmat unei uniuni de 400 de ani cu Danemarca.

Jon Fosse, la un pas de moarte

Jon Fosse s-a născut în Haugesund , Norvegia, și a crescut în Strandebarm. Un accident grav aproape că i-a curmat viața la 7 ani.

Mă uitam la case și eram sigur că le văd pentru ultima oară în timp ce eram dus la doctor. Totul era strălucitor și foarte liniștit, într-o stare de fericire profundă, ca un nor de particule de lumină. Este cea mai importantă experiență din copilăria mea. Și m-a format ca om, atât în bine, cât și în rău. Cred că m-a creat ca artist.

Jon Fosse

Jon Fosse s-a înscris la Universitatea din Bergen și a studiat literatura comparată. Romanul său de debut, Raudt, svart (Roșu, Negru), a fost publicat în 1983. Prima sa piesă, Og aldri skal vi skiljast (And We’ll Never Be Parted), a fost publicată în 1994.

Jon Fosse este la al doilea mariaj și locuiește împreună cu soția sa, în Hainburg an der Donau din Austria. Mai are o casă în Bergen și alte două case în vestul Norvegiei.

Dependența de alcool

De-a lungul timpului, scriitorul nu s-a ferit să vorbească despre dependența de alcool cu care s-a luptat ani în șir. Dacă o perioadă a reușit să-și respecte decizia – nu se atingea de băutură când se apuca de scris -, la un moment dat alcoolul a pus totală stăpânire pe el. “Trebuia să beau ca să fiu normal”, a declarat Fosse. În primăvara la 2012, organismul i-a cedat. După ce a suferit o gravă intoxicație cu alcool, s-a internat pentru o lungă perioadă de timp într-o clinică de dezalcoolizare.

“Nu mai merg în baruri, prefer să merg în cafenele. La început mi-am spus: OK, nu mă mai ating de băutură timp de 5 ani și, pe urmă, poate o să-mi dau voie să beau un pahar, două. Dar când am ajuns în acel punct, nu am mai simțit nevoia. Nu am o problemă dacă în jurul meu se bea, chiar dacă eu nu mai pun gura pe alcool. Îmi este clar ca pentru mine vremea petrecerilor cu multă băutură a apus definitiv”, a declarat Jon Fosse într-un interviu din 2019.

Sursa foto: Tom A. Kolstad/Det norske samlaget

*

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!