Isaac Bashevis-Singer. Câteva lucruri pe care n-ar fi rău să le știi despre el înainte de a te apuca să-l citești
Isaac Bashevis-Singer

Isaac Bashevis-Singer. Câteva lucruri pe care n-ar fi rău să le știi despre el înainte de a te apuca să-l citești

Pentru că se împlinesc 120 de ani de la nașterea lui Isaac Bashevis-Singer, dar și pentru că nu cred că-i voi redeschide prea curând cărțile ca să mă pregătesc de o recenzie… serioasă, m-am gandit să-ți spun câteva lucruri despre el.

Mai ales dacă nu ai mai citit nimic scris de el, dar te bate gandul, măcar pentru că este laureat al Premiului Nobel pentru Literatura, dacă nu din alt motiv.  Eu una recunosc că l-am descoperit destul de târziu deși aveam cele două cărți pe care le vezi în poză de ani buni în bibliotecă.

Tu ai citit ceva scris de el?

Pe scurt, despre Isaac Bashevis-Singer

📜  s-a născut în Polonia pe 14 iulie 1904, dar a emigrat în Statele Unite în 1935 din cauza ameninţării crescânde a nazismului. Mutarea în America i-a salvat viața: rudele lui rămase în Varșovia au fost ucise după 1939.

📜 întreaga lui operă este axată pe universul evreiesc, Isaac Bashevis-Singer fiind puternic influenţat de tradiţia culturală din mediul familial – tatăl era rabin, la fel şi bunicul său.

📜 destinul lui va fi determinat totuși de un alt model: acela al fratelui mai mare, Israel Joshua Singer, care avea să devină, la rândul rău, un reputat scriitor (mai cu seamă prin romanul Frații Askenazi).

📜 trăsătura fundamentală  a operei lui Isaac Bashevis-Singer este ciocnirea între tradiţie şi modernitate, între credinţă şi misticism pe de o parte, şi gândirea liberală, cealaltă parte.

📜 a publicat în total 18 romane, 14 cărţi de copii, numeroase povestiri, memorii, eseuri şi articole.

Ce a declarat când a primit Nobelul

Isaac Bashevis-Singer a primit în 1978 Premiul Nobel pentru Literatură pentru „arta sa narativă, plină de pasiune, care, având rădăcini într-o tradiție culturală polono-evreiască, da viață condiției umane universale”, după cum a argumentat juriul.

La ceremonia primirii premiului, Singer le-a adus un omagiu părinților săi, de la care a spus că a auzit “toate răspunsurile pe care credința le dă căutătorilor de adevăr” și a adăugat, cu umorul care-l caracteriza: “În casa noastră și în alte case, problemele eternității erau mai actuale decât știrile din presă”.

Pe scurt, despre cărțile lui

✍🏻 înainte de a pleca în Statele Unite, concepe romanul Satan in Goray (Satana în Goray), publicat în 1955. Este o adevărată frescă istorică, reconstituind coșmarul pogromurilor care s-a abătut asupra unor localități poloneze către mijlocul secolului al XVII-lea.

✍🏻 după moartea fratelui său în 1945, Isaac Bashevis-Singer, profund întristat, îi va dedica romanul Familia Moskat, cronică a câtorva generații din prima jumătate a secolului al XX-lea.

✍🏻 alte două romane ale lui Singer pot fi catalogate drept cronici de familie: Conacul (1967) şi continuarea Moșia (1969), lucrări epice de proporţii care au fost comparate cu opera lui Thomas Mann, Casa Buddenbrook. Singer descrie impactul devastator pe care îl are epoca modernă, cu tot progresul aferent, asupra familiilor vechi, cu tradiție.

✍🏻 romanul picaresc Scamatorul din Lublin (1961) prezintă istoria aventurilor unui Don Juan evreu care într-o zi alege… ascetismul. Ediția pe care o dețin eu este din 1995 (editura Casa Școalelor, traducere din idiș: Anton Celaru).

✍🏻 tot despre pasiuni și obsesii vorbește Singer și în nuvelistica sa: Ghimpl-netotul (1953), Un prieten al lui Kafka (1970) sau O coroană de pene (1973). Culegerea de povestiri pe care o dețin eu, Ghimpl-netotul și alte povestiri, este din 1990 (editura Casa Romaneasca, traducere: Anton Celaru), iar critica susține că dramatismul profund al lucrării care dă titlul volumului, puritatea morală a eroului și fidelitatea lui față de o nobilă iluzie i-au adus imediat lui Singer recunoașterea publicului și a specialiștilor.

„Nu sunt în stare să scriu despre oameni născuți în America”

Ce spunea Isaac Bashevis-Singer despre sine în revista pariziană Les nouvelles litteraires: “Am trăit în Polonia până la vârsta de 30 de ani. Primele trei decenii din viață sunt pentru un scriitor și pentru orice om perioada cea mai importantă. Mă simt puternic legat de Polonia și de cultura ei. Am scris și despre America, dar, când e vorba de cărțile mele despre America, personajele sunt venite din Polonia și nu născute aici. Chiar și atunci când scriu despre locuitori ai New York-ului, aceștia sunt oameni care au trăit la Lublin, la Varșovia sau în alte orașe ori orășele polono-evreiești. Nu sunt în stare să scriu despre oameni născuți în America; chiar dacă sunt evrei, îmi sunt puțin cunoscuti și apropiați. Țin la principiul că se cuvine să scriu numai despre ce știu.”

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!