Nu știu, cred că are legătură cu ce-am scris despre Furios și Iute, că altfel nu-mi explic cum de m-am trezit cu o invitație la filmul Gran Turismo. Pentru că, ultima oară când am verificat, tot fără carnet de conducere eram și la fel de mult mă plictiseau informațiile legate de mașini.
Cât despre jocuri pe calculator, gaming (cum mă corectează pe un ton de cunoscător Oliver, colegul de blog!) și simulatoare de… orice… Îți spun sincer că singura legătura între mine și acest domeniu datează din preistorie, când mă întreceam pe consolă cu fratele meu într-un joc de racing cu… nave spațiale. Și dacă nu mă înșală memoria, reușeam să câștig uneori, dar numai din întâmplare. În sensul că îmi înfigeam degetul în accelerație și ori “muream” în primele secunde, ori ajungeam prima la finalul cursei. Desigur, de cele mai multe ori, “muream”.
Iată de ce am intrat mai degrabă nedumerită în sala de cinema. Iar faptul că aceasta era plină până la refuz de reprezentanți ai tinerei generații nu a făcut decât să bolduiască întrebarea din mintea mea: “Dar oare ce caut eu aici?”.
Gran Turismo, bazat pe o întâmplare reală
Păi, am căutat (și am găsit!) o distracție pe cinste, un film plin de motoare și de adrenalină, bazat pe o întâmplare reală, în care oamenii au jucat mai bine decât mașinile. Ceea ce, având în vedere ce-am reclamat la Transformers, cred că devine un deziderat în legătură cu ultimele producții hollywoodiene.
Filmul biografic spune povestea lui Jann Mardenborough – la prima vedere, un adolescent absolut obișnuit, pasionat până la obsesie de un joc video cu mașini. În timp ce se juca de nu se mai oprea Gran Turismo – în fapt, un simulator de curse auto – visa ca într-o zi tot ce-a învățat pe PlayStation-ul din camera lui să pună în practică într-o mașină. Reală. De preferat, una de curse.
Ocazia se ivește când compania Nissan lansează o provocare cu totul neobișnuită gamerilor: cine va reuși să treacă de o serie de teste, unul mai dificil ca altul, va avea ocazia să lase simularea deoparte și să piloteze o mașină de curse adevărată. Într-un raliu “pe bune”.
Nimeni nu dă doi bani pe tânărul campion în Gran Turismo
Jann Mardenborough (interpretat de Archie Madekwe) este cel care va reuși să obțină postul, care nu vine însă automat cu recunoașterea, respectul și aprecierea celor din industrie. Nimeni nu dă doi bani pe tânărul care s-a dovedit un campion în Gran Turismo. Pentru că oricât de șmecher ar fi acest simulator auto printre producțiile de gen (și înțeleg că e cel mai cel!) la sfârșitul zilei tot un joc rămâne. Nici măcar părinții lui Jann nu se obosesc să-și susțină fiul. Tatăl, fost fotbalist, e mai preocupat de celălalt fiu al lui care-i calcă pe urme, iar mama… ei bine!… mama este interpretată (spre marea mea surpriză!) de Geri Halliwell, prin urmare… știi tu, It’s raining men, alleluia, If you wanna be my lover 🙂 !
Glumesc – Geri se achită mai mult decât onorabil de rolul mamei care este, pe rând, exasperata de pasiunea lui Jann pentru jocul video, neîncrezătoare în fața posibilei lui cariere de pilot de curse și moartă de îngrijorare când vede în direct teribilul accident în care este acesta implicat și care mi-a strâns până și mie stomacul.
Căci, conștientă că urmăresc o istorie adevărată și deci nebunia aceea de accident chiar a avut loc în realitate, mi-am amintit ce-ți scriam la începutul acestei cronici. În timp ce eu “am murit” de zeci de ori în timpul curselor de nave spațiale jucate cu fratele meu, Jann, la primul său accident pe o pistă reală, este efectiv la un pas de moarte. Va scăpa absolut miraculos, însă unul dintre spectatori nu va avea același noroc.
Accidentul lui Jann Mardenborough a făcut înconjurul lumii
Nu mă feresc de acest spoiler, pentru că accidentul lui Jann Mardenborough a făcut la vremea respectivă înconjurul lumii. Dar dacă faima lui tragică nu a ajuns până la tine, deci nu știi despre ce vorbesc aici, îți dau un sfat: nu căuta detalii pe google înainte să ajungi la film. Scena văzută pe marele ecran este absolut terifiantă!
Și mai am un motiv pentru care îți dezvălui atât de relaxată acest moment de răscruce din viața lui Jann: dincolo de dramatismul întâmplării, esențial pentru tânărul pilot este ce va face DUPĂ accident. Se va întoarce în camera din casa părinților lui, cu conștiința pe veci bântuită de moartea unui om, îngrozit de ideea de a mai atinge vreodată volanul? Sau își va depăși toate mustrările, temerile, coșmarurile și va reveni pe pista de raliu?
Pentru răspunsul la aceste întrebări, pentru toate resorturile și argumentele care au stat la baza deciziei lui Jann, pentru fiecare alegere pe care a făcut-o după ce s-a trezit pe patul de spital, dar și pentru niște filmări absolut geniale, care te fac să te simți în același timp într-un joc video și pe o pistă de raliu… te trimit la cinema 🙂 !
Cine mai joacă în Gran Turismo
Alături de tânărul Archie Madekwe (28 de ani) joacă Orlando Bloom (pffff, ce-a îmbătrânit…), în rolul unui director de promovare din cadrul GT Academy (a cărui sursă de inspirație e fondatorul programului, Darren Cox) și David Harbour („Stranger Things”), în rolul unui pilot de raliu veteran care îl antrenează pe Jann. Djimon Hounsou îl interpretează pe Steve Mardenborough, tatăl lui Jann, iar Geri Halliwell-Horner este, dupa cum ți-am zis, mama lui, Lesley.
P.S. Siderată de alegerile mele cinefile, o prietenă m-a întrebat ce caut eu la aceste filme. Profit de ocazie ca să-i răspund și ei, dar și altora care se miră la fel. Ei bine, cineva trebuie să le vadă și pe ele! Și pentru că simt eu că Irina Margareta Nistor nu gustă genul 🙂 , iată!, mă sacrific eu.
Căci nu uita: #NuSuntIrinaMargaretaNistor
Din biografia reală a lui Jann Mardenborough
Pasiunea pentru jocul „Gran Turismo” l-a dus inițial, în 2011, pe tânărul și talentatul Jann în competiția de jocuri video găzduită de programul de televiziune premiat GT Academy, finanțat de Nissan, care le oferea jucătorilor calificați prilejul de a câștiga o carieră profesionistă în cadrul circuitelor de curse. Jann, care avea atunci 19 ani, a devenit al treilea – și cel mai tânăr – câștigător al competiției, învingând 90.000 de participanți.
Recompensa a fost participarea la Cursa de 24 de ore din Dubai, cu o mașină Nissan. Ulterior, Jann a concurat în Campionatul European de Formula 3, iar în 2013 a debutat în faimoasa Cursă de 24 de ore de la Le Mans, pe care a terminat-o pe locul al treilea. El a concurat și în Campionatul Mondial FIA de anduranță din 2015, dar echipa s-a retras din serie după o cursă, din cauza unei mașini necompetitive.