Exorcistul Papei – “cronică” de film pe care era mare păcat :) să n-o scriu
Exorcistul Papei

“Exorcistul Papei” – “cronica” de film pe care era mare păcat :) să n-o scriu

“Vezi că Exorcistul Papei e un horror”, mă avertizează Oliver, colegul de blog, înainte s-o tai spre cinematograf.

Să ne înțelegem, eu nu sunt deloc o admiratoare a genului. Dacă chiar e musai să văd vreun film horror, atunci prefer s-o fac în confortul de acasă. Cu toate luminile aprinse în jurul meu, cu sonorul dat la minimum și cu ecranul întunecat la maximum. Dacă reușesc să disting acolo cât de cât că în dreapta e monstrul, iar în stânga – eroul care ne scapă de el, mie îmi este suficient.

Exorcistul Papei
Exorcistul Papei

Desigur, orice film horror trebuie văzut până la final, ca să fiu sigură că e cu happy end. Adică, monstrul e ucis, fără nicio șansă de… resurrection, deci nu mă pot trezi cu el pe la fereastră, prin urmare mă pot duce la culcare liniștită. (Regula perfect valabilă și în cazul romanelor horror!)

Și atunci ce caut eu la cinema să văd Exorcistul Papei?!!! Păi, răspunsul se află frumos pe afiș, cu nume și prenume, începe cu R(ussell) și se termină cu (Crow)e și se citește asa: fostul-viitor-soț-al-Anei-care-are-cărți.

Lucrurile fiind acum clarificate, nu aveam cum să nu-l susțin pe Russell la primul său rol într-un film horror (cel puțin, din câte știu eu). În plus, mă simt animată de un optimism cu totul ieșit din comun. Căci atunci când Russell Crowe se luptă cu forțele Răului, după părerea mea, Răul n-are nicio șansă 🙂 .

Exorcistul Papei spune povestea REALĂ a părintelui Gabriele Amorth

“Exorcistul Papei” (The Pope’s Exorcist) are la bază povestea REALĂ a părintelui Gabriele Amorth, care a ocupat poziția de Exorcistul Șef al Vaticanului începând din vara anului 1986. Conform biografiilor oficiale, Amorth a fost autorul a peste 100.000 de exorcizări (!!!)  pe tot globul, iar filmul o prezintă pe una dintre cele mai spectaculoase, efectuată la un castel din Spania.

După moartea soțului ei, Julia se trezește în posesia unei moșteniri neobișnuite: un castel din Spania (de fapt, o fostă abație) care dacă ar fi recondiționat și vândut ar putea asigura o viață liniștită pentru ea și cei doi copii ai săi. Prin urmare, însoțită de cei doi adolescenți care n-au niciun chef să se mute într-un clădire veche, dărăpănată și… cam dubioasă, Julia părăsește America și vine în Spania pentru a supraveghea lucrările de restaurare.

Ce cărți de și despre Gabriele Amorth se găsesc în acest moment în librăriile online

“Destăinurile unui exorcist” de Gabriele Amorth poate fi cumpărată de AICI, de AICI

“Lupta mea alături de Dumnezeu împotriva Satanei” de Părintele Amorth & Elisabetta Fezzi poate fi cumpărată de AICI, de AICI

“Părintele Amorth, mărturiile unui exorcist“ de Marco Tosatti poate fi cumpărată de AICI, de AICI, de AICI

Russell Crowe, în rolul părintelui Gabriele Amorth

Din păcate pentru toată lumea, dar mai ales pentru fiul Juliei, muncitorii descoperă în subsolul clădirii o cameră secretă, eliberand astfel un spirit malefic care pune imediat stăpânire pe Henry. Prin urmare, exorcistul Gabriele Amorth este trimis, de urgență, în ajutorul lui. Ajuns la castelul-abație din Spania, acesta descoperă dovezile unei conspirații intunecate care se întinde departe, în trecut, și de care până și Vaticanul se teme.

Normal, din acest punct încep întrebările:

-Va reuși Amorth să-l salveze pe băiat?

-Va putea credința preotului să învingă puterile Răului absolut?

-Și cam cât de mare ar fi dezastrul dacă Exorcistul Papei ar ajunge să fie el însuși posedat de un demon? Ei? 🙂

Exorcistul Papei
Russell Crowe este Exorcistul Papei

Russell Crowe este cel care îl interpreteaza pe Gabriele Amorth și o face absolut SUPERB, într-o engleză cu accent italienesc și cu acel amestec de candoare și umor care înțeleg că îi era caracteristic curajosului preot. Dar sub care se ghicește o duritate de oțel, căci, vorba aceea, nu poți lupta cu demonii apelând la bancuri.

“Cărțile sunt bune”

Care demoni apar cu efectele speciale de rigoare, mult foc și sânge, păsări moarte și cadavre mumificate… plus o grămadă de alte chestii pe care nu ți le pot detalia pentru că recunosc că în anumite momente am închis ochii. Ce mai, ca să nu mă lălăi și mai mult, filmul are tot ce presupune horrorul de acest tip… Însa, spre surpriza (și bucuria) mea, e lipsit de detaliile scârboase și grotesti din alte pelicule asemănătoare pe care niciodată nu eram sigura dacă le urmăream speriată sau… îngrețoșată. În cazul “Exorcistului Papei”, această dilemă nu există.

Exorcistul Papei

Poate cea mai mare calitate a filmului (din punctul meu de vedere, desigur) este că am părăsit sala de cinema hotărâtă să fac rost de cărțile lui Gabriele Amorth. Vreau să aflu mai multe despre povestea lui și despre acel adevărat Minister al exorcizărilor pe care l-a condus. Mai ales că pelicula se încheie cu propoziția lui preferată: “Cărțile sunt bune”. Ceea ce, desigur, l-a transformat instantaneu în prietenul meu 🙂 .

Faptul ca, în viața reală, Amorth nu era deloc un fan al seriei Harry Potter nu mă deranjează niciun pic. În fond, oameni suntem, toți avem păcatele noastre 🙂 .

În speranța că rândurile mele te-au lămurit cât de cât în privința filmului, te las ca să fug la librărie să-mi cumpăr “Destăinurile unui exorcist” de Gabriele Amorth.

Și nu uita: #NuSuntIrinaMargaretaNistor

Exorcistul Papei – minibiografie reală

Născut în 1925 în Modena, Gabriele Amorth devine preot romano-catolic în 1954 și după câteva decenii, în vara anului 1986, este ales exorcist al Diocezei Romei. Va povesti mai târziu că a făcut peste 100.000 de exorcizări, unele dintre ele durând mai multe ore, și că a întâlnit cazuri înfricoșătoare de posesie demonică. A susținut în fața credincioșilor că totul este cât se poate de real și a explicat cum poate un preot să devină exorcist.

Gabriele Amorth a publicat două cărți cu amintiri din activitatea sa, traduse în mai multe limbi. În 1990 a înființat Asociația Internațională a Exorciștilor, fiind președintele acesteia până în 2000. A murit în 2016, la vârsta de 91 de ani.

Ce cărți de și despre Gabriele Amorth se găsesc în acest moment în librăriile online

“Destăinurile unui exorcist” de Gabriele Amorth poate fi cumpărată de AICI, de AICI

“Lupta mea alături de Dumnezeu împotriva Satanei” de Părintele Amorth & Elisabetta Fezzi poate fi cumpărată de AICI, de AICI

“Părintele Amorth, mărturiile unui exorcist“ de Marco Tosatti poate fi cumpărată de AICI, de AICI, de AICI

Facebook Comments

Comentarii

  1. Ana, ce impresie ți-o lăsat cartea? Ai mai ajuns la ea?

    1. Nu mi-am mai cumparat-o, ca iti dai seama ca anuntam in nanosecunda doi pe blog 😂. Insa am rasfoit-o in libratie, am reflectat putin si am realizat ca nu e chiar genul MEU de carte. Riscul era sa o cumpar si… sa nu ma mai ating de ea niciodata. Tu ai luat-o?

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!