Fără al doilea nume de Lee Child - recenzie
Fără al doilea nume - cub

„Fără al doilea nume” de Lee Child

Fără al doilea nume - coperta

Imediat după ce am terminat de vizionat sezonul 2 din ʺReacherʺ, am simțit nevoia să mai stau puțin în lumea lui. Și cum puteam să fac asta decât recitind o carte cu el.

Așa că am abandonat muntele de “Urmează Să Citesc Cât Mai Curând Toate Aceste Cărți de pe Noptieră”, m-am îndreptat spre bibliotecă și am început dificila operațiune de alegere. Spre marea mea surpriză, acolo am zărit un cotor portocaliu de care nu îmi aduceam deloc aminte. Cand am scos cartea din raft, am realizat și de ce: pentru că nu am citit-o niciodată, deoarece a fost lăsată ca o rezervă pentru timpuri negre. Și acum venise și timpul ei.

ʺFără al doilea numeʺ nu este un roman, ci o culegere de 12 povestiri cu și despre Jack Reacher. Când am realizat asta, imediat am abandonat planul inițial, deoarece de ce să recitesc o poveste în care Reacher bate zece inși în timp ce vrăjește o superbitate cu picioare lungi, când pot citi 12 povestiri nou-nouțe și în fiecare Reacher bate zece inși în timp ce vrăjește o superbitate cu picioare lungi? Este vorba, pur si simplu, de matematică!

Despre ce e vorba în cele 12 povestiri din „Fără al doilea nume”

Pe scurt, povestirile sunt acestea, în ordinea din carte:

✍️Prea mult timp
Reacher împiedică un hoț să fure o geantă și ajunge să fie acuzat de poliție că este de fapt complicele hoțului. Sincer, numai lui Reacher i se poate întâmpla asta…

✍️Al doilea fiu
De fiecare dată când deschideam o carte cu Reacher, mă gândeam că acesta este un tip dur. Ei bine… când era un adolescent, Reacher era și mai și! Anul 1974. Ajuns în Okinawa din cauza transferului tatălui său, Reacher, la numai 14 ani, salvează serviciul acestuia, restabilește onoarea fratelui, apără o fată și rupe, pur și simplu, un bătăuș. Și toate acestea în numai 49 de pagini!!!

✍️Căldură mare

Anul 1977, New York. Reacher ajunge în metropola americană cu gândul să se distreze puțin. Așa că…  ajută o agentă FBI să prindă un mafiot italian, seduce și e sedus de o studentă și îl vede pe temutul ucigaș în serie poreclit Fiul lui Sam. Numai la Reacher asta înseamnă distracție!

Fratele lui Reacher împușcă cu sânge rece o femeie…

✍️Agent secret
Reacher este provocat să rezolve o problemă dificilă: avem patru femei, toate cu funcții importante în cadrul armatei SUA, toate specialiste în domeniul lor, toate independente și toate foarte sigure pe ele. Una dintre ele este o trădătoare. iar Reacher trebuie să o identifice cât mai rapid și cât mai discret. Provocare acceptată…

✍️Războaie mici
Anul 1989. Fratele lui Reacher, Joe, care este șeful unei unități de contraspionaj din cadrul armatei SUA, împușcă cu sânge rece o femeie ofițer, cu o carieră plină de succes în cadrul aceleiași armate. Jack Reacher este desemnat să investigheze omorul și, fără să știe cine este ucigașul, începe să se apropie de acesta…

Poate fi Jack Reacher personaj secundar?

✍️Noua identitate a lui James Penney
Este prima povestire în care Reacher are un rol secundar. Eroul este James Penney, un veteran, proaspăt concediat și urmărit de poliție deoarece într-o explozie de furie și-a incediat casa fără să realizeze că focul se va extinde și la vecini. Întâlnirea cu Reacher îi va schimba complet viața…

✍️Toți vorbesc, până la urmă
A doua poveste cu Reacher în rol secundar îl prezintă imobilizat într-un pat de spital, iar vedeta textului este o tânără debutantă în forțele de poliție. Însă, ca în orice poveste scrisă de Lee Child, nimic nu este așa cum pare la prima vedere. Din păcate, este cea mai lipsită de realism povestire din tot volumul deoarece Reacher este imobilizat într-un pat de spital… Acum pe bune… Cine a mai pomenit ca Reacher să fie într-o asemenea situație?! Șansele să se întâmple așa ceva sunt identice cu șansele de a opri o tornadă sau un tsunami…

Reacher face multitasking la greu, înainte ca multitaskingul să fie la modă!

✍️Nu e un exercițiu
Reacher întâlnește un grup de excursioniști dornici să exploreze cu orice preț frumusețea pădurilor Statelor Unite. Când zic “cu orice preț”, vorbesc serios deoarece nici măcar barierele ridicate de armata americană nu îi poate împiedica pe respectivii să ajungă unde vor.

✍️Poate că au o tradiție
Înfruntând un super mega cumplit viscol, Reacher ajunge la un conac unde speră să se adăpostească și să se încălzească la o cană de cafea. În loc de asta, descoperă o familie ciudată a căror fiică se pregătește să nască. Când află că medicul acesteia este pierdut și congelat undeva prin zăpada uriașă din jurul clădirii, eroul nostru pleacă să-l caute.

✍️Un tip intră într-un bar
Tipul care intră într-un bar este chiar Reacher și nu vrea altceva decât să asculte o muzică bună și, eventual, să bea o bere rece. În timp ce face asta, împiedică răpirea unei persoane. Practic, Reacher face multitasking la greu, înainte ca multitaskingul să fie la modă!!!

Care e cea mai emoționantă poveste din „Fără al doilea nume”?

✍️Nici o cameră liberă la motel

O furtună de zăpadă în ajunul Crăciunului închide toate drumurile, obligându-l pe Reacher să se oprească la un motel amărât. La un moment dat, vede o mașină în care se află un cuplu. Realizând că femeia este însărcinată, Reacher îi dă cheia de la camera sa și el pleacă mai departe. Este cea mai scurtă din tot volumul, are doar cinci pagini, dar este și cea mai umană și emoționantă dintre toate. Acum mă scuzați, mă duc să caut o cutie de șervețele!!! Revin imediat cu ultima povestire!!!

✍️Tablou cu un restaurant singuratic

Reacher coboară din metroul new-yorkez și se pomenește că ieșirile din stația respectivă sunt blocate de o bandă pe care scrie ʺPoliția. Intrarea interzisăʺ. Cum el nu vrea decât să iasă, trece fără nici un stres peste bandă și se pomenește în mijlocul unei operațiuni FBI ce urmărea executarea unui spion. Fostul polițist militar nu e de acord cu asta și oferă celui urmărit posibilitatea de a alege între a se preda oamenilor legii sau a fi ucis de aceștia. Bărbatul alege a doua variantă. Este o poveste cam întunecată și destul de cinică, dar Reacher se încadrează perfect în ea. Apropo, tabloul la care face referire titlul povestirii este celebrul Nighthawks al lui Edward Hopper:

Nighthawks Edward Hopper
Tabloul la care face referire titlul povestirii este celebrul Nighthawks al lui Edward Hopper

Fără al doilea nume este o carte pentru fani

De obicei, nu sunt un mare fan al povestirilor, dar Lee Child este printre puținii (și aici trebuie să-i enumăr pe clasicii Stephen King, Isaac Asimov și Philip K. Dick) care au reușit să mă facă să citesc așa ceva. Ca în orice culegere, unele povestiri sunt mai bune decât celelalte, dar în cazul lui Lee Child chiar și cele mai puțin bune sunt excelente. De ce se întâmplă asta? Deoarece toate sunt cu și despre The one and only Jack Reacher și toate sunt scrise în stilul lui Lee Child: dialoguri bune, acțiune cât cuprinde, umor sec marca Reacher și suspans în fiecare pagină.


Însă ʺFără al doilea numeʺ este o carte pentru fani și atât. Dacă ești fan, nu vei fi dezamăgit de ea. Vei savura fiecare cuvânt, fiecare pagină, fiecare povestire. Însă dacă nu ești, poți alege să citești ʺCapcana Margraveʺ, prima carte din seria Jack Reacher, și apoi ʺLuna albastrăʺ, preferata mea (recenzia, aici). Eu sunt fan, așa că aflarea de noi informații despre cine este Reacher, cum s-a format, ce a mai pătimit de-a lungul vieții, cum i-a fost copilăria, ce a însemnat viața în armată… sunt lucruri pe care am vrut mereu să le știu. În plus, cu acest volum de povestiri, Lee Child mi-a demonstrat, deși nu era nevoie, că se pricepe la scris și în doze mici.

Ultima carte semnată Lee Child

P.S. 1: Pentru a aprecia mai bine evoluția lui Reacher ar fi de preferat să citești povestirile în ordinea cronologică, nu în cea în care sunt trecute în carte. Ideea aceasta mi-a venit după ce am terminat ʺFără al doilea numeʺ și o să o pun în practică, după ce o să văd sezonul 3 din ʺReacherʺ…

P.S.2: Lee Child tocmai a prezentat coperta celei mai noi cărți semnată de el, care va apărea pe 29 august. Intitulată ʺSafe Enoughʺ, aceasta va conține… 20 de povestiri scurte, fără Jack Reacher, dar cu tot ce are umanitatea mai bun și mai rău (eu sper că accentul se va pune pe mai rău).

Acum printre eroii povestirilor se vor număra asasini, agenți CIA, gangsteri, bodyguarzi, politiști și militari. Sunt sigur că stilul de a scrie al lui Lee Child, plin de adenalină, umor sec și momente emoționante, combinat cu asemenea personaje nu poate avea ca rezultat decât un volum excelent. Abia aștept!!!


Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!