Arhivele SECRETE ale Vaticanului: 6 dintre cele mai CONTROVERSATE documente – Ana are carti!

Arhivele SECRETE ale Vaticanului: 6 dintre cele mai CONTROVERSATE documente

Mai bine de 100 de documente secrete ţinute în seifurile şi tunelele care alcătuiesc Arhivele Secrete ale Vaticanului s-au aflat în 2012, pentru prima oară în istorie, expuse la Roma.

Documentele, ţinute departe de publicul larg până acum, au putut fi văzute la Muzeul Capitolin din Roma pentru a sărbători cea de-a 400 aniversare a existenţei Arhivelor Secrete, scrie The Christian Science Monitor, citat de stiripesurse.ro.

dan-brown-ingeri-si-demoni-1-1Aceste arhive au reuşit să suscite interesul publicului întotdeauna, dar cu precădere de când le-a fost acordat un rol important în romanul lui Dan Brown “Îngeri şi demoni”, în care Robert Langdon, profesor de iconologie şi simbologie, face o cursă contra cronometru pentru a reuşi să oprească planul unui ordin religios secret de a arunca în aer Vaticanul.

Cele mai vechi documente din arhivă datează din secolul 8 şi nume foarte importante ale istoriei pot fi regăsite în ele, de la Henric al VIII-lea, Galileo şi până la Martin Luther şi cavalerii din Ordinul Templierilor.

Iată care sunt unele dintre cele mai controversate documente:

Scrisoarea Reginei Maria a Scoţiei

Maria Stuart, o importantă susţinătoare a cauzei catolice în Marea Britanie, a scris o scrisoare în limba franceză Papei Sixt al V-lea de la Castelul Fotheringay din Northamptonshire, în noiembrie 1586.

Ea îşi mărturisea credinţa în Biserica Romano-Catolică şi lua în zeflemea minciunile spuse împotriva sa de duşmanii săi din Anglia. Scrisoarea a fost scrisă cu câteva săptămâni înainte ca aceasta să fie executată pentru presupusa implicare într-un complot care punea la cale asasinarea Reginei Elisabeta I a Angliei. Maria susţinea că tribunalul care a condamnat-o la moarte era ilegal şi eretic.

Documentele de la procesele Cavalerilor Templieri

Documentele oficiale de la procesul Cavalerilor Templieri, scrise pe pergamente îngălbenite de vreme cu cerneală neagră, dezvăluie detalii de la procesele din secolul XIV în care membrii Ordinului Templierilor erau acuzaţi de erezie.

Acest ordin călugăresc militar creştin a fost persecutat de Regele Filip al IV-lea al Franţei (supranumit “cel Frumos”) din cauza puterii şi influenţei tot mai mari a membrilor săi şi a bogăţiei acestora. Papa Clement al V-lea a început investigaţiile şi, torturaţi de inchizitori, mulţi cavaleri au mărturisit că se fac vinovaţi de blasfemii şi erezie.

O scrisoare de la un trib de amerindieni

Unul dintre cele mai interesante documente expuse este o scrisoare scrisă pe scoarţă de copac în 1887 de tribul Ojibwe din Grassy Lake, Ontario, pentru Papa Leon XIII.

Pitoreasca scrisoare este adresată “Marelui Maestru al Rugăciunii, cel care ţine locul lui Iisus” şi este datată în mai “când este multă iarbă şi e luna florilor”. Indienii doreau să îi mulţumească Papei pentru că trimisese un episcop în zonă.

O cererea de anulare a căsătoriei lui Henric al VIII-lea

Unul dintre cele mai spectaculoase documente este o scrisoare scrisă pe un pergament împodobită cu mai mult de 80 de sigilii roşii, în care colegii britanici ai Papei cereau anularea căsătoriei lui Henric al VIII-lea cu Caterina de Aragon. Refuzul papei a dus la naşterea Bisericii Anglicane, care a şi acordat anularea.

Documentele de la procesul de erezie al lui Galileo Galilei

Expoziţia a prezentat şi documente oficiale de la procesul în care Galileo Galilei a fost acuzat de erezie în secolul XVII pentru că susţinea că Pământul se învârte în jurul Soarelui.

Unul dintre documente poartă semnătura astronomului care a fost acuzat de Inchiziţia Catolică de erezie şi a scăpat de arderea pe rug pentru că a recunoscut, împotriva convingerilor sale, că a greşit. Biserica Romano Catolică a recunoscut abia în 1992 că a greşit condamnând viziunea lui Galileo Galilei.

Scrisoarea scrisă pe mătase a unei Împărătese chineze convertite la creştinism

Scrisoarea Împărătesei Elena, cunoscută mai bine sub numele de Dowager Wang, a fost trimisă după ce aceasta fusese convertită la creştinism de preoţi iezuiţi. Ea a ales să adopte numele de Elena şi i-a pus fiului său adoptiv, Yongli, numele de Constantin.

Scrisoare, scrisă pe mătase şi adresată Papei Inocenţiu al X-lea, purta semnul unui dragon negru pe tubul de bambus în care era introdusă şi avea un sigiliu roşu imperial.

Sursa foto

Romanul lui Dan Brown, “Îngeri şi demoni”, poate fi cumpărat online de AICI, de AICI, de AICI, de AICI sau de AICI

Alege varianta potrivită pentru tine!

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate