O nouă zi, un nou colet – de data aceasta, este de la editura Trei care ne-a trimis șase cărți.
-Civilizații de Laurent Binet,
-Maimuțica de Noapte, Maimuțica de Zi de Julia Donaldson,
-Patrula djinnilor de Deepa Anappara,
-Copacul de Ana Dragomir,
-Să nu ne facem de râs în fața furnicilor de Iv cel Naiv
-Te iubesc, dar nu pe tine de Raluca Feher
1. “Civilizații“ de Laurent Binet
Nu știu cum sunt alții, dar eu în clipa în care am citit: “În 1531, din cauza unui război civil, Atahualpa – Fiul Soarelui – fuge în Cuba, apoi traversează „Marea Ocean” și, însoțit de 181 de soldați, de 37 de cai și de o pumă uriașă, cucerește Europa”… am zis: Trebuie să o citesc. Nu am ce să fac, îmi place din când în când să citesc un roman în care istoria este complet dată peste cap, iar imposibilul poate să devină realitate…
Editura o prezintă astfel:
În jurul anului 1000, fiica lui Erik cel Roșu pune piciorul, alături de vikingii ei, în America Centrală, aducând caii, fierul și virusurile creatoare de anticorpi. În 1492, Columb nu descoperă America. În 1531, din cauza unui război civil, Atahualpa – Fiul Soarelui – fuge în Cuba, apoi traversează „Marea Ocean”. Însoțit de 181 de soldați, de 37 de cai și de o pumă uriașă, cucerește Europa. Romanul lui Laurent Binet, literatură contrafactuală de cea mai pură esență, exploatează ipoteza unei răsturnări a istoriei, ce reușește să fie verosimilă și să dea naștere unei literaturi captivante, ca un joc de strategie.
„Cea mai bună carte a lui Binet de până acum: Civilizații este opera unui mare scriitor ajuns la maturitate. Un roman contrafactual încântător.” Daily Telegraph
Laurent Binet (n. 1972) s-a născut la Paris și a absolvit studii de literatură modernă la universitatea unde acum predă (Paris VIII). Primul său roman, HHhH, roman istoric postmodern despre asasinarea lui Reinhard Heydrich, a câștigat Prix Goncourt du Premier Roman și a devenit bestseller internațional.
Cel de-al doilea roman al său, La Septième Fonction du langage, roman metaficțional despre Roland Barthes, a câștigat Prix Interralié și Prix du roman Fnac în 2015. Laurent Binet este și muzician, fost membru al formației Stalingrad, pentru care și compunea.
„Am vizitat muzeele din Lima și am fost fascinat de culturile precolumbiene. Apoi am citit cartea lui Jared Diamond, Arme, virusuri și oțel, și atunci am înțeles cum poate fi rezolvată problema acestei cărți, ca într-un joc.” Laurent Binet
„Ceea ce vrea să ne reamintească Binet este ca detaliile de suprafață se pot schimba, însă ambițiile imperiale sunt o constantă a istoriei, oricum ai privi-o.” The Guardian
„Acest roman aduce în fața cititorilor săi mari nume ale istoriei și literaturii, care prind viață și primesc șansa de a juca noi roluri.” Libération
Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI, de AICI sau de AICI
2. “Patrula djinnilor“ de Deepa Anappara
O poveste cu și despre copii care investighează dispariția misterioasă a altor copii, sună aproape a roman Stephen King J. Sunt absolut sigur că apariția djinnilor este doar o metaforă, deoarece răutatea umană este mult mai înfiorătoare decât cea a oricărei creaturi supranaturale. Dar dacă mă înșel și djinni chiar apar în carte… Ei bine, acesta este un mister care va fi elucidat, promit!
Editura o prezintă astfel:
„O carte uimitoare, minunată.” Elif Shafak
Jay, un băiețel de nouă ani care urmărește toate serialele polițiste pe care le prinde (în special Patrula de poliție), pornește, alături de cei doi prieteni ai lui, Faiz și Pari, în aventura unei anchete iscate de dispariția unui copil pe care-l cunosc. Acțiunea îi poartă prin cele mai periculoase locuri ale metropolei indiene în care trăiesc: bazarul pe timp de noapte și chiar capătul Liniei Purpurii de tren. Însă în jurul lor copiii dispar în continuare, unul după altul, iar trioul de detectivi trebuie să înfrunte părinți îngroziți, polițiști indiferenți și chiar legenda unor djinni înspăimântători pentru a descoperi adevărul. Ceea ce a început ca o joacă se transformă într-o realitate sinistră.
„Un debut genial!” Ian McEwan
„Nu e greu de înțeles de ce Patrula djinnilor a fost cel mai așteptat debut al anului 2020. Lectura lui pare un fel de dezvăluire a Indiei moderne și a multiplelor și complexelor ei probleme… Anappara trece cu inteligență o poveste de groază indiană prin filtrul unei narațiuni detectivistice și prin vocea unui erou isteț și prietenos.” The Times
„Patrula djinnilor este literatură la cel mai înalt nivel. Proza aceasta nu e doar plină de viață și de detalii splendide, ci e și condusă cu mână sigură, fără stângacii. Ne atașăm de aceste personaje de la prima pagină, iar grija noastră este pe deplin răsplătită.” Anne Enright
„Avertisment: dacă începeți să citiți cartea asta de dimineață, nu vă așteptați să mai faceți altceva în ziua respectivă.” The New York Times Book Review
Deepa Anappara a crescut la Kerala, în partea de sud a Indiei și a lucrat ca jurnalistă în metropole precum Mumbai și Delhi. Deține un masterat în creative writing de la University of East Anglia, Norwich, unde urmează în prezent studiile doctorale.
Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI sau de AICI
3. “Maimuțica de Noapte, Maimuțica de Zi“ de Julia Donaldson
Având în vedere să am acasă două maimuțici simpatice, această cărticică nu putea să nu-mi atragă atenția. Cu un titlu simpatic, personaje care te fac să zâmbești și desene mari si clare, cartea aceasta are tot ce-i trebuie pentru a fi un Hit printre pitici. Abia aștept să le-o citesc copiilor diseară.
Editura o prezintă astfel:
Julia Donaldson este creatoarea bestsellerului Gruffalo
Maimuțica de Noapte și Maimuțica de Zi din lumi deosebite vin…
Precum noaptea și ziua!
Ce pe una o n-spăimântă, pe a doua o bucură din plin.
Dar învățând una de la alta lumea să-și împartă
Maimuțica de Noapte și Maimuțica de Zi ajung prietene la toartă.
„Un poem fermecător ritmat… o lectură potrivită să-i împaci pe cei mici la căderea nopții.” Evening Standard
„Lectura ideală, seara, la culcare…” Independent on Sunday
Julia Donaldson este una dintre cele mai îndrăgite și premiate autoare de cărți ilustrate pentru copii. Adoră să scrie poezii, piese de teatru, cântece și ficțiune pentru copii mai mari și, împreună cu soțul ei Malcolm, a susținut spectacole minunate în întreaga lume.
Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI, de AICI, de AICI sau de AICI
4. “Copacul“ de Ana Dragomir
Literatura românească nu este deloc pe gustul meu…, dar coperta acestei cărți este minunată. La fel, și ilustrațiile din interior! Acesta a fost motivul principal pentru care am citit prezentarea de pe coperta patru care m-a cucerit. În plus, mi se pare incredibil că o fost scrisă de o fată în vârstă de 14 ani!!!
Editura o prezintă astfel:
Copacul nostru s-a născut la data de 17 noiembrie 1558, chiar în ziua în care era încoronată Regina Elizabeth I a Angliei. A învățat despre lumea înconjurătoare și despre cea a oamenilor împreună cu băiețelul care l-a plantat, Thomas, și cu neobișnuita lui prietenă, Rosie. Dar un Copac trăiește mai mult decât oamenii, chiar și decât cei care-l plantează și-l înconjoară cu dragoste, așa că povestea protagonistului nostru se întinde până în straniul an 2020. Acum Copacul este un arbore bătrân, care a cunoscut multe: războaie, povești de iubire, răutate, dar și multă, multă iubire.
Ana Dragomir are 14 ani și locuiește în București. A debutat în anul 2019, cu În căutarea inspirației, o poveste emoționantă și antrenantă despre puterea imaginației și despre călătoriile care ne aduc prieteni pe viață. După un an a lansat Praf de zâne, în care ne convinge că lumea poveștilor este la fel de importantă pentru copii și pentru părinți.
Adoră să-și petreacă timpul liber în natură, la țară – locul care a inspirat-o să scrie Copacul – și petrece clipe frumoase alături de prietenii ei. Este pasionată de lectură, iubește Marea Britanie și îi place să inventeze povești care să facă lumea mai frumoasă.
Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI, de AICI sau de AICI
5. “Să nu ne facem de râs în fața furnicilor“ de Iv cel Naiv
O poveste cu o fetiță care, deoarece nu se înțelege cu părinții, bănuiește că a fost adoptată, așa că pentru a afla adevărul începe o anchetă în familie, printre vecini şi colegii sună teribil de amuzant. Hmmm… a doua carte scrisă de un român care îmi atrage atenția… Oare faptul că până acum am evitat literatura românească să fie oare o greșeală?
Editura o prezintă astfel:
Amanda este o fetiță de doisprezece ani care, pentru o fetiță de doisprezece ani, e al naibii de isteață. Are două codițe mai mereu împletite, o sută optzeci și nouă de pistrui și doi părinți cu care nu se înțelege deloc. Dar deloc. Și dacă nu sunt părinții mei?
Stăpânită de această frică teribilă, Amanda se transformă în detectiv, pornind în căutarea Adevărului. Își chestionează rudele și vecinii, colegii și apropiații, caută indicii, bănuiește implicarea armatei SUA și un experiment genetic. Totul pentru a găsi dovada că este înfiată. Amanda caută adevărul despre ea și despre părinții ei, caută prietenia, caută iubirea în cei din jur și caută iubirea de sine, își caută locul în lume, în familie și în propriul corp. Tot investigând, Amanda află o mulțime de lucruri despre ceilalți și mai ales despre ea.
Dar oare va afla ce o interesează cu adevărat?
Despre autor:
Iv cel Naiv este un inginer român contemporan. Devenit scriitor. S-a născut online, dintr-un avânt spre www și pentru poezie. Naivitatea este lentila prin care privește lumea din jur, simţindu-i speranţele și temerile, îmbrăţișându-i dorurile și neliniștile, oglindindu-i zâmbetele.
Din dorinţa lui de a apropia oamenii de poezie și de a-i scăpa de inutila întrebare Ce a vrut să spună poetul? au apărut pe lume șase volume de poezie. Acum, acest prim volum de proză nu vrea să scape omenirea de cine știe ce altă întrebare, ci, dimpotrivă, vrea s-o ajute să-și mai pună câteva.
Romanul așteaptă să fie deschis de oameni deschiși, criticat de critici, și, mai cu seamă, citit de cititori.
Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI sau de AICI
6. “Te iubesc, dar nu pe tine“ de Raluca Feher
Hmm… După titlul sună a poveste de dragoste, după copertă pare o poveste despre relații cu probleme. Nu știu ce să zic? Vom vedea…
Editura o prezintă astfel:
„«Încordează-ți stomacul, pumnul o să vină degrabă în plex», își spune sieși Mara, personajul principal, undeva la începutul romanului. Dar este mai degrabă un avertisment pentru cititor, căci Raluca Feher a scris altă carte dură ca un pumn în plexul solar, altă carte-oglinda, altă carte inconfortabilă, plină de adevăruri denudate până la insuportabil. Dar nu îți face iluzii că poți fenta pumnul. Oricât ai încorda stomacul, durerea va veni oricum. Fiindcă pe Mara o recunoști în fiecare dintre femeile pe care le știi. În tine.
Și dacă nu pe Mara, atunci pe vreunul dintre celelalte personaje, fiecare cu bubele lui supurânde, căci nimeni nu scapă și nimeni nu e bine în lumea din cărțile Ralucăi. Toți sunt iremediabil stricați și degrabă săritori să strice pe ceilalți, iar incizia cu precizie chirurgicală a autoarei devoalează această lume crudă, reală, dincolo de minciună, de iluzie, de proiecție.” – Petronela ROTAR, scriitoare
„Pregătiți-vă să urcați într-un roller coaster din care să nu puteți coborî decât la final, cu toate că, pe parcurs, veți simți acut nevoia câtorva opriri. Pregătiți-vă să faceți față unei sincerități brutale, care vă va face să vreți – măcar uneori – să întoarceți capul. Oglinda în care veți privi s-ar putea să fie prea clară, iar imaginile fără perdea. S-ar putea și să vă sperie oamenii-oglinda în care v-ați putea reflecta. Citind cartea Ralucăi am avut senzația că a speculat fiecare literă a alfabetului, s-a folosit de toate cuvintele pe care le-a inventat limba, ba încă a mai inventat și ea unele.
Totul pentru a încerca o definiție reală a dragostei. Nu cea din dicționar, cu atât de puține sensuri. Autoarea – mai bine zis Mara – a scris o carte întreagă despre dragoste. Sau, mai degrabă, despre lipsa ei. Mara n-a găsit nici măcar dragostea de sine, cum ar fi putut primi și împărtăși iubirea cu ceilalți? Dar chiar dacă n-a știut niciodată cum arată dragostea, a avut o altă superputere: să se mintă și să se creadă.” – Camelia CAVADIA, scriitoare
În viața reală, Raluca Feher este director de creație la CAP. Este şi unul dintre fondatorii Frontline Club Bucharest, filiala româna a unuia dintre cele mai cunoscute cluburi de presa din lume. În viața ideală, Raluca este o exploratoare curioasă, călătoare printre vorbe și povești, prin teritorii bătătorite sau încă nedescoperite.
De aceeași autoare, la Editura Trei au apărut volumele America dezgolită de la brâu în jos I și II, Splendidul loc al fericirii supreme și Să nu râzi :((
Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI sau de AICI