Acestea sunt ultimele patru cărţi intrate în biblioteca mea SF&F.
Robert Jordan – Inima iernii
“Inima iernii” este cartea a noua din seria “Roata timpului”. Acum zeci de ani, când am citit primele trei romane din serie am fost super încântat de ele. Apoi însă Rao a decis să facă o pauză și am crezut că a abandonat seria. Totuşi, din când în când, mai scoteau un volum pe care l-am cumpărat și l-am pus frumușel în biblioteca de cărţi SF deși nu știu dacă o să-mi placă sau nu. Dar decizia a fost luată demult: o să am toată seria și apoi mă apuc să o citesc.
Editura Rao o prezintă, foarte pe scurt, astfel:
A noua carte a seriei Roata timpului, volumul îi prezintă pe eroul Perrin Aybara și pe urmașii săi care îi urmăresc pe Shaido Aiel care și‑a răpit soția, Faile Bashere, în timp ce Elayne Trakand încearcă să-i suprime pe nobilii rebeli. Perrin o caută cu disperare pe Faile. Împreună cu Elyas Machera, Berelain, Profetul și o „armată” amestecată, formată din forțe disparate, el se deplasează prin țară.
Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI sau de AICI
Josh Malerman – Malorie
După ce am terminat de văzut filmul “Bird Box. Orbește”, aveam o mulțime de întrebări. Și acum ce or să facă Malorie și cei doi copii? Vor supraviețui? Și dacă da, cum? Ce se va alege de restul omenirii omenire? Dar chestiile alea înfiorătoare de unde vin? Unde se duc? Mia pleacă de pe Terra? Dar restul psihopaților care bântuie planeta vor supraviețui? Așa că atunci când am aflat că a apărut continuarea cărții care a inspirat filmul mai sus amintit, am cumpărat-o. Sper ca “Malorie” sa-mi dea niște răspunsuri, bune sau rele, nu contează! RĂSPUNSURI să fie!!!
Editura Litera o prezintă astfel:
La doisprezece ani după ce Malorie şi-a găsit salvarea fugind pe râu, împreună cu cei doi copii ai săi, bentiţa pe care fiecare dintre ei o poartă la ochi rămâne singura barieră între raţiune şi nebunie. E de ajuns o simplă privire aruncată uneia dintre creaturile care bântuie lumea, pentru a împinge pe oricine la fapte de o violenţă extremă. Şi nu există încă nici o explicaţie. Nici o soluţie.
Tot ce poate face Malorie e să supravieţuiască – şi să se asigure că şi copiii ei, ajunşi la vârsta adolescenţei, respectă întocmai regulile supravieţuirii. Nu vă leneviţi, le spune ea. Nu vă scoateţi bentiţa. ŞI NU PRIVIŢI.
Dar apoi primesc o veste ce pare de necrezut. Şi, odată cu ea, pentru prima oară după multă vreme, Malorie îşi îngăduie o mică speranţă. Nişte persoane foarte dragi, despre care credea că au murit cu mult timp în urmă, ar putea fi încă în viaţă.
Ca să-şi recapete existenţa, Malorie trebuie să se avânte din nou într-o lume plină de primejdii necunoscute – şi să rişte încă o dată vieţile copiilor ei. Căci Malorie nu se teme numai de creaturi, ci şi de oamenii care pretind că le-ar fi capturat, de invenţiile monstruoase şi de ideile noi şi periculoase, precum şi de zvonurile potrivit cărora creaturile ar fi devenit încă şi mai înfricoşătoare.
„Malorie este continuarea îndelung aşteptată a bestsellerului Bird Box. Orbeşte şi e chiar mai bună decât prima carte. Un roman încântător de sumbru, tulburător şi fascinant deopotrivă, pe care l-am citit pe nerăsuflate. Una dintre cele mai bune poveşti horror publicate în ultimii ani.“ Daily Express
„Un thriller intens, supranatural, care te ţine cu sufletul la gură… Josh Malerman evocă cu măiestrie orori apocaliptice prin intermediul eufemismului şi al sugestiei, în timp ce înlesneşte suspendarea neîncrederii prin caracterizările nuanţate şi construcţia minuţioasă a universului narativ. O continuare de excepţie a bestsellerului Bird Box. Orbeşte.“ Publishers Weekly
„Naraţiunea lui Malerman se ridică la înălţimea suspansului şi a răsturnărilor de situaţie din Bird Box. Orbeşte, iar când vor lăsa din mână această carte, cititorii vor fi destul de tulburaţi. Popularitatea romanului anterior şi ubicuitatea ecranizării de la Netflix garantează că această nouă incursiune excepţională în lumea monştrilor şi a nebuniei va fi la mare căutare.“ Booklist
Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI sau de AICI
N.K. Jemisin – Orașul care ne unește (Trilogia Mărețele orașe, partea I)
De când am citit “Al cincilea anotimp” al lui N.K. Jemisin, am făcut o MARE pasiune pentru stilul ei de a scrie. Așa că atunci când am descoperit că Nemira va publica cel mai nou roman al ei, l-am trecut pe lista de Trebuie Să-L Am. Iar acum… îl am 🙂 și abia aștept să-l citesc. Sincer, nu m-a interesat despre ce e vorba în el deoarece știu sigur că o să-mi placă.
Editura Nemira îl prezintă astfel:
De la singura autoare care a câștigat premiul HUGO trei ani la rând.
Cinci newyorkezi trebuie să-și unească forțele ca să-și apere orașul.
Pentru că orice oraș este însuflețit. Unele suflete sunt străvechi ca miturile, altele sunt tinere și crude ca niște copii care se joacă. New Yorkul are șase.
Fiecare oraș are, totodată, și o parte întunecată. Un rău vechi, neliniștit zace sub pământ, amenințând să distrugă orașul, iar cei cinci protectori ai săi trebuie să facă echipă și să-l oprească, o dată pentru totdeauna.
RECOMANDĂRI
„Un roman fantasy absolut splendid.“ Neil Gaiman
„Cea mai premiată scriitoare de fantasy și science fiction din generația ei. Jemisin poate să scrie despre orice.“ New York Times
„O originală scrisoare de dragoste pentru New York, cu mize universale. Un mare deget mijlociu arătat lui Lovecraft, cu multă emoție, creativitate, inteligență și umor. O alegorie actuală.“ Rebecca Roanhorse
„Deși e un fantasy, multe aspecte ale poveștii vin din realități contemporane. Un roman crud, poetic, fără compromisuri.” Kirkus
„Recomandat celor care vor să citească cel mai original și puternic fantasy de azi.” Booklist
Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI, de AICI sau de AICI
John Scalzi – Foc mistuitor (Seria Interdependența, partea a II-a)
John Scalzi este genul de autor care îmi place foarte mult, dar din motive necunoscute nu a reușit să se impună în rândul scriitorilor mei preferați de SF. Tot ce am citit de el, adică patru volume din seria “Războiul bătrânilor”, a fost la superlativ. Așa că nu mă aștept la altceva de la romanul “Foc mistuitor”. Mai ales că acesta reprezintă continuarea excelentului “Prăbușirea imperiului” (recenzia e în lucru! Pssst… Are cinci stele )!!!
Editura Nemira o prezintă astfel:
Bestseller New York Times & USA Today.
Continuarea romanului Prăbușirea imperiului (Premiul Locus 2018).
Interdependența, imperiul interstelar al umanității, e pe marginea prăpastiei. Fluxul – calea de a călători între stele – e pe cale de dispariție, lăsând sisteme și civilizații întregi în izolare absolută.
Împăraxul Grayland a II-a e gata să ia măsuri extraordinare ca să ajute omenirea să supraviețuiască, chiar dacă cei din jurul ei cred că amenințarea e doar un mit.
În afara dezastrului iminent, există și amenințarea unui război civil dus în saloanele celor puternici, în piețe sau în lăcașurile de cult, la fel de violent ca cel dintre navele spațiale. Împăraxul și aliații săi sunt înțelepți și plini de resurse, dar la fel sunt și dușmanii lor – iar conflictul va cuprinde întreaga umanitate ca un foc mistuitor.
„Un tur de forță uluitor: John Scalzi are o imaginație explozivă și un umor care extinde granițele science fiction-ului.“ Library Journal
Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI, de AICI (ebook), de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI sau de AICI