Odiseea povestită de Penelopa, Circe, Calypso şi celelalte, de Marilù Oliva
Odiseea povestită de Penelopa, Circe, Calypso şi celelalte

“Odiseea povestită de Penelopa, Circe, Calypso şi celelalte” de Marilù Oliva

Cum am ajuns să-mi cumpăr “Odiseea povestită de Penelopa, Circe, Calypso şi celelalte”?! Ştii foarte bine că o carte duce la alta în ciuda tuturor planurile tale de lectură, tuturor listelor de must-read şi tuturor promisiunilor că nu-ţi vei mai cumpăra niciun volum până nu le termini pe cele care aşteaptă deja în biblioteca ta.

Iar eu exact am păţit după ce am terminat „Circe” de Madeline Miller. Volumul a avut asupra mea un efect nebănuit căci m-am trezit atrasă şi implicată în acest joc al schimbării de perspectivă: căci, aşa cum scriam şi pe pagina noastră de instagram, când aceeaşi poveste este spusă de femei, mai rămân barbaţii nişte eroi?

Ca să aflu raspunsul la întrebare (desi, sinceră să fiu, îl cam bănuiesc 🙂 ) , mi-am cumpărat cartea semnată de scriitoarea italiană Marilù Oliva, „Odiseea povestită de Penelopa, Circe, Calypso şi celelalte”, publicată de Editura Trei.

Cum promoveaza editura “Odiseea povestită de Penelopa, Circe, Calypso şi celelalte

 Scriitoare și profesoară de literatură pasionată de marile epopei ale Antichității, Marilù Oliva își propune să aducă în contemporaneitate atât de cunoscuta poveste a lui Odiseu, însă într-o manieră neconvențională. Autoarea spune istoria celui mai ingenios dintre eroii legendari reușind pe de-o parte să se țină cât mai aproape de linia epică a epopeii clasice, dar totodată schimbând radical perspectiva. Personajele feminine – Penelopa, Circe, Calypso, Nausicaa, Eurycleia, sirenele și zeița Atena – trec printr-un filtru al sensibilității feminine aventurile lui Odiseu.

“Odiseea povestită de Penelopa, Circe, Calypso şi celelalte” de Marilù Oliva
“Odiseea povestită de Penelopa, Circe, Calypso şi celelalte” de Marilù Oliva

Prin acest mod inedit de abordare, autoarea reușește să confere voce personajelor feminine din epopee, dar fără a-l exclude pe Odiseu din lumina reflectoarelor. Mai mult decât atât, Marilù Oliva reușește să aducă mesajul mereu actual al epopeii mai aproape de omul secolului 21.

Foarte contemporan este și Odiseu”, spune autoarea în nota finală a cărții. Aceasta pentru că „știe să se reinventeze, să se ascundă și apoi să‑și facă apariția în numele unei justiții care mai întâi de toate este umană. El, care nu‑și pierde niciodată speranța, el, care știe cât se poate dovedi de prețios un mic gest de solidaritate, el, care, improvizând, se poate transforma în marinar, suveran, timonier, ţăran, cerșetor și tâmplar ne învață că smerenia este primul pas către civilizație.”

„Odiseea” povestită de mai multe femei despre acelaşi bărbat

Carte pentru cititorii de toate vârstele sau genurile, „Odiseea povestită de Penelopa, Circe, Calypso şi celelalte” este scrisă la persoana I, într-o proză alertă, naratorul schimbându-se frecvent. Și chiar dacă este o carte povestită de femei, nucleul acesteia este Odiseu.

Povestea fiecăreia dintre femei are un dublu rol: să surprindă cât mai multe fațete din personalitatea caleidoscopică a eroului, dar și să releve tipologii diferite de femei, care au echivalent și în lumea contemporană. De altfel, din aproape fiecare pagină a cărții străbate intenția evidentă a autoarei de a atrage atenția asupra perenității și universalității tipologiilor existente în Odiseea. Viziunea Penelopei, simbol al fidelității și diplomației, o completează pe cea a lui Circe, care devine în cartea lui Marilù Oliva o imagine a femeii emancipate, independente.

Devotamentul doicii Eurycleia o impune ca pe-o figură cu atribute materne, în timp ce reflecțiile celebrei Elena din Troia îndeamnă cititorii la o meditație asupra consecințelor pasiunii pentru care frumusețea feminină este factorul declanșator. „Frumusețea nu aparține celei care o deţine, ci aparține celor care o admiră”, crede Elena din Troia, care, după ce petrece o viață regretând greșelile pe care le-a făcut, în discuția cu Telemah, fiul lui Odiseu, ajunge la concluzia că „frumusețea și moartea merg mână în mână”.

Din doar câteva trăsături sumare, dând cuvântul pe rând personajelor feminine, scriitoarea italiană reușește să realizeze o galerie de portrete de femei foarte complexe. Însă, dintre toate personajele cărții, uimește modul cum este portretizat Odiseu, unul dintre cei mai cunoscuți eroi ai războiului troian. Autoarea a încercat să fie cât mai fidelă descrierii originale din epopeea lui Homer, care folosește termenul „polýtropos” – „care se orientează în multe direcții” – și să-l redea în carte prin folosirea mai multor sensuri.

Odiseu nu se sfiește să-și arate sensibilitatea și chiar să plângă adesea

Odiseu este astfel cel iubit de zei, dar dușmănit de Poseidon și pizmuit de oameni. Odiseu este extraordinar de versatil, uneori șiret, alteori înțelept și abil diplomat.

Ca rege în Itaca are o noblețe naturală și evidente calități de lider. Este puternic fizic, curajos, creativ și rezilient – am spune astăzi. Iar mai presus de toate acestea, este empatic și foarte uman. Odiseu nu se sfiește să-și arate sensibilitatea și chiar să plângă adesea de dorul pamânturilor țării sale, al Penelopei sau al lui Telemah.

Iar dacă din epopeea antică, eroul Troiei a rămas ca un simbol al călătorului care trebuie să înfrunte nenumărate primejdii pe uscat sau pe apă pentru a ajunge acasă, Marilù Oliva propune cititorilor în „Odiseea povestită de Penelopa, Circe, Calypso şi celelalte” un alt tip de interpretare: Odiseu este fiecare dintre noi, sunt toți cei care se încumetă să depășească toate obstacolele din cale pentru a se descoperi pe sine.

Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI, de AICI sau de AICI

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!