Edgar Allan Poe - cum a murit. Misterul care îi înconjoară și astăzi sfârșitul

Cum a murit EDGAR ALLAN POE. Misterul care îi înconjoară și astăzi sfârșitul

Edgar Allan Poe, unul dintre scriitorii mei preferați din toate timpurile, a creat prin scrieri precum ,,Corbul”, ,,Pisica neagră” sau ,,Prăbuşirea Casei Usher” un univers al ororilor, al neliniştii şi al morţii.

Autorul, căruia i s-a atribuit crearea genului poliţist modern, s-a născut în 1809 în Boston şi pare să fi avut el însuşi o viaţă ca un roman, printre ale cărui capitole se numără renegarea de către familie, căsătoria la 27 de ani cu propria verişoară, în vârstă de numai 13 ani, dar şi moartea, care a rămas, şi la mai bine de 170 de ani de atunci, învăluită în mister.  

Edgar Allan Poe 1

Pe 3 octombrie 1849, doctorul lui Poe, Joseph Snodgrass, a primit o scrisoare prin care era anunţat că ,,un domn într-o stare gravă”, care spune că se numeşte Edgar Allan Poe, a fost găsit prăbușit pe o stradă în Baltimore. Deşi nu credea că rândurile din scrisoare ar putea fi adevărate, pentru că Poe nu ar fi trebuit să fie în Baltimore, ci în Philadelphia pentru a edita un volum de poezie, doctorul Snodgrass s-a deplasat totuşi la adresă. Acolo l-a găsit pe scriitor îmbrăcat cu haine care nu îi aparţineau şi într-o stare generală precară. Peste 4 zile, pe 7 octombrie 1849, scriitorul Edgar Allan Poe murea.

Nicio Autopsie Şi Multe Speculaţii. Prima, Consumul De Alcool

După o noapte în care Poe l-a strigat de mai multe ori pe Reynolds, un bărbat pe care nici apropiaţii şi nici oamenii legii nu au reuşit să îl identifice vreodată, scriitorul şi-a recăpătat pentru câteva clipe cunoştinţa şi a spus ,,Doamne, ai grijă de sufletul meu!”, apoi a închis ochii pentru totdeauna, scrie Playtech.

La înmormântare au fost prezente numai şapte persoane, una dintre ele afirmând că a asistat la o ceremonie ,,neconformă” şi ,,necreştină”. Henry Herring, unchiului lui Poe, a refuzat să participe la ea, spunând: „Nu am avut nimic de-a face cu el când era în viață și nu vreau să am nimic de-a face cu el acum”.

Presa din Baltimore a scris că moartea lui Poe a survenit în urma ,,congestiei creierului”, care în secolul al XIX-lea nu era nimic altceva decât un eufemism pentru excesul de alcool. În epocă nu era un secret că scriitorul avea o slăbiciune pentru paharele cu alcool, iar faptul că a fost găsit agonizând lângă o tavernă a fost un argument suficient de puternic pentru numărul mare de speculaţii cu privire la adevărata cauză a delirului din ultimele sale zile de viaţă.

„A căzut răpus de viciu”

La câteva zile după înmormântare, unul dintre prietenii lui Poe a afirmat că scriitorul „a căzut răpus de viciu”. Ipoteza consumului de alcool a fost îmbrăţişată şi de rudele scriitorului, care au considerat că acesta a ajuns în Baltimore, şi nu în Philadelphia, deoarece ar fi luat trenul în direcţia greşită după ce ar fi băut în gară.

Medicul Snodgrass a susţinut însă că nu a existat nicio dovadă că tulburarea ar fi fost produsă de alcool, iar autopsia, singura care ar fi putut elucida misterul morţii lui Poe, nu a fost niciodată efectuată.

Ipoteza consumului de alcool a fost contrazisă şi de ştiinţa modernă. Rezultatele testelor ulterioare, efectuate pe un eşantion din părul scriitorului, i-au determinat pe specialişti să afirme că Poe nu consumase alcool în ultimele sale luni din viaţă.

Mai mult, ipoteza consumului de alcool nu poate justifica faptul că scriitorul a fost găsit purtând haine care nu îi aparţineau.

Rabia, O Altă Ipoteză

În ultimele 4 zile din viaţă, timp în care a fost internat în spitalul din Baltimore, Poe ar fi suferit de ,,letargie şi confuzie”. Scriitorul s-a luptat cu delirul, a avut halucinaţii şi o respiraţia greoaie – toate simptome ale rabiei. 

Ipoteza să fi fost muşcat de un animal infectat, iar scriitorul să nu fi fost conştient de pericol a fost luată în calcul mai ales după ce, la scurt timp după înmormântare, soacra sa a descoperit trupul lipsit de viață al uneia dintre pisicile scriitorului.

Un Sunet Sinistru S-A Auzit La Exhumarea Lui Poe

În 1847, cu doi înainte de moartea scriitorului, dr. Valentine Mott a scris că Poe avea leziuni la nivelul creierului și suferea de febră cerebrală.

Misterioasa moarte a lui Edgar Allan Poe a fost un subiect de interes şi pentru medicii şi specialiştii în domeniu din secolul XX. Astfel, după ce au analizat mai multe fotografii ale scriitorului, aceştia au ajuns la concluzia că poziţia în care Poe îşi ţinea capul era semnul unei leziuni cerebrale.

Edgar Allan Poe
Mormântul lui Edgar Allan Poe

Mai mult, după ce în 1875 Edgar Allan Poe a fost exhumat şi îngropat în alt cimitir, un muncitor a susţinut că a auzit ceva rostogolindu-se în craniul lui Poe. În 2007, un medic patolog a afirmat că zgomotul despre care muncitorul a vorbit ar fi putut fi produs de o tumoare cerebrală calcifiată.

Biograful Lui Edgar Allan Poe: „La Ordinul Unei Femei, El A Fost Bătut Cu Cruzime”

Elizabeth Oakes Smith, unul dintre primii biografi ai lui Poe, a confirmat la rândul ei ipoteza unei tumori cerebrale, notând: „Este știut faptul că a suferit de febră cerebrală”. Smith a declarat însă şi că scriitorul a fost jefuit înainte ca acesta să se îndrepte spre taverna lângă care avea să fie găsit agonizând. „La ordinul unei femei, el a fost bătut cu cruzime”.

Ipoteza jafului a fost susţinută şi de Eugene Didier, scriitor american care în 1877 a publicat lucrarea ,,Viaţa şi opera lui Edgar Allan Poe”. Cu 5 ani înainte de lansarea cărţii, în 1872, Didier a publicat un articol în care a afirmat că Poe ar fi umblat haotic pe stradă, în stare de ebrietate, după ce ar fi băut șampanie. Apoi ar fi fost „jefuit și bătut de bandiți”.

Victima Unei Fraude Electorale?

În 1842, Weekly Globe scria că alegerile prezidenţiale din America au inclus „mituirea, hărțuirea și răpirea alegătorilor, mai ales a celor găsiți beți”. Cooping, aşa cum era numită schema folosită în perioada alegerilor, presupunea ca alegătorii să fie răpiți, bătuți și obligați să voteze de mai multe ori pentru un anumit candidat. Una dintre victime a raportat că  bandiții „mi-au dat două lovituri în cap și două în genunchi, ca să mă facă să beau alcool”.

Coincidenţă… sau nu, Poe a fost găsit în apropierea unei secţii de votare, în ziua alegerilor. Combinaţia dintre răpire, alcool şi bătaie ar putea explica stare gravă în care a fost găsit scriitorul, dar şi faptul că era îmbrăcat cu haine care nu îi aparţineau. Însă este greu de crezut că Poe, o figură atât de cunoscută în epocă, nu ar fi fost remarcat dacă ar fi votat de mai multe ori.

Acestea sunt doar cele mai cunoscute ipoteze asupra morţii celebrui scriitor care ne-a lăsat povestea „Inimii care-şi spune taina”. Moartea lui Egdar Allan Poe pare că va rămâne însă pentru totdeauna o taină…

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!