Deci cum?!
Eu sunt cocoţată pe scăriţă căutând şi pe rafturile de sus ale bibliotecii titluri cu… balerine (că mi s-a năzărit să-ţi povestesc despre aceste personaje cu care eu am o afinitate maximă) când mă trezesc cu un mesaj de la Maria: “Auzi, n-ar fi o idee să scrii pentru blog un articol despre cărţi de groază? Că tot vine Halloween-ul”.
Deci cum să fim pe lungimi de undă atât de diferite?!
În fine, ce mai încolo şi-ncoace, mă ştii doar – nu sunt genul care să fugă de astfel de provocări. Prin urmare, am renunţat la volumele pline de graţie, poante, tutu-uri şi arabesque-uri (Da, există!, Da, am!, Da, voi scrie despre ele!) şi m-am apucat să cotrobăi după horror-uri. Şi m-a umflat râsul când am văzut că primul care mi-a căzut în mână a fost “Dracula” – pe bune, există vreun cititor ROMÂN pe care să-l sperie creaţia lui Bram Stoker?, că de la occidentali n-am pretenţii…
Aşa că l-am pus înapoi la locul lui şi mi-am continuat cercetările, rezistând cu greu tentaţiei de a scăpa de sarcina dată de Maria înşirând pur şi simplu toate cărţile lui Stephen King şi… aia e, n-ai avea ce să-mi reproşezi!
Dar am şi eu mândria mea!
Prin urmare, iată, într-o ordine oarecare, cărţile care pe mine m-au făcut, fără nici o exagerare, să-mi pun pătura în cap de frică:
- “Oraşul bântuIT” de Stephen King (bineînţeles că începem cu el!). Cred că de vreo trei sau patru ori m-am apucat s-o citesc şi tot de atâtea ori am lăsat-o deoparte înainte să ajung la final. Pur şi simplu, mă speriam atât de tare că nu reuşeam s-o termin (iar fratele meu, cel mai mare fan SK EVER, se amuza teribil pe seama mea… mda, ce drăguţ!). Aveau să treacă ani de la prima încercare (timp în care am vazut şi ecranizarea, ceea ce n-a ajutat deloc) până s-o duc la bun sfârşit. Din cauza ei, azi, femeie în toată firea fiind, nu ştiu pe unde să mă ascund când văd clovni (nu-ţi spun ce circ a ieşit ultima oară când am fost… la circ!), în condiţiile în care în copilărie mi se păreau chiar simpatici. Dar n-am reuşit să-mi scot niciodată din minte creatura aceea monstruoasă care se trezea din când în când la viaţă ca să bântuie orăşelul Derry şi să mai mănânce nişte copii. Şi tot nişte puşti vor fi cei care îi vor veni în cele de urmă de hac. Definitiv? Asta numai Stephen King ştie! (dar nu l-aş întreba niciodată dacă aş avea ocazia, ca să nu-i vină vreo idee).
- “Hruba şi pendulul” de Edgar Allan Poe. Când vine vorba de categoria horror, mulţi specialişti indică alte creaţii ale autorului acesta de care, aşa cum ţi-am mai spus, eu sunt de-a dreptul fascinată şi pe care îl consider un Stephen King al secolului 19. Nu voi nega că „Prăbușirea casei Usher”, “Masca Morții Roșii” sau „Pisica neagră” sunt şi ele suficient de înspăimântătoare (pe ultima am dat-o chiar ca exemplu negativ, de altfel, în materialul cu cărţile pentru iubitorii de pisici). Însă pe mine “Hruba…” a fost cea care m-a terminat nervos. Chinurile îndurate de un prizonier al Inchiziţiei spaniole, felul în care acesta descrie ce pătimeşte şi ce SIMTE în timpul torturilor m-au făcut să-i doresc un sfârşit cât mai rapid, moartea părându-mi-se o alinare în comparaţie cu iadul prin care trecea.
- “Colecţionarul” de John Fowles. După ce am terminat de citit “Magicianul”, romanul lui Fowles care dăduse naştere la un moment dat unei adevărate isterii în România, am fost suficient de intrigată cât să caut alte creaţii ale scriitorului englez. Aşa mi-a căzut în mâini “Colecţionarul” care m-a şocat pentru că nimic, dar absolut NIMIC, din “Magicianul” nu mă pregătise pentru teroarea pe care o trăieşte Miranda, o studentă la Arte, care e răpită şi sechestrată de timidul Clegg. Simţeam că mă sufoc alături de ea în celula în care Clegg o ţine şi o vizitează din când în când doar ca s-o admire, de parcă ar fi un alt future din colecţia lui!!! Şi deşi la un moment dat, spre marea mea strângere de inimă, finalul începuse să devină prezibil, am sperat până în ultima clipă că Miranda va reuşi să evadeze.
- “Parfumul” de Patrick Suskind. Cu fiecare pagină pe care o dădeam, cu atât mai tare uram cartea aceasta! Dar de lăsat din mână n-am putut! E drept că Suskind a avut bunul simţ să te avertizeze (spre deosebire de mai sus-pomenitul Fowles) în legătură cu ce te aşteaptă prin subtitlul romanului – „Istoria unui ucigaș”. Căci Grenouille, care e un deraiat de-a dreptul, vrea să creeze parfumul perfect, aşa că ucide fecioară după fecioară pentru a le fura mirosul trupului. Îţi garantez că după cartea aceasta vei deschide cu mari rezerve parfumul tău preferat.
- “Cutia cu fantome” de Joe Hill. Ca să fiu sinceră, nu s-ar fi calificat în top-5-romane-care-m-au speriat (poate, mai degrabă, în partea a doua a acestui articol şi-ar fi găsit locul) dacă… Dacă nu m-ar fi făcut să sar din somn la propriu! Pffff! Joe Hill este nimeni altul decât fiul lui Stephen King (serios!) şi da, aşchia nici măcar nu s-a mai obosit să se desprindă ca lumea de trunchi în cazul său, după părerea mea. Povestea lui Judas, care e obsedat de ocult şi pe care îl aleargă o fantomă de colo colo, m-a prins, juniorul scriind aproape la fel de bine ca seniorul. Într-o noapte tocmai citisem capitolul în care anumite obiecte ÎI VORBESC lui Judas, când am decis că e momentul să mă culc (nu de alta, dar ca să fiu cât de cât funcţională a doua zi). Aşa că am lăsat cartea lângă mine, am stins veioza, am închis ochii şi… AM SĂRIT ÎN PICIOARE! Jur că am avut impresia că volumul cartonat care mă privea nevinovat de pe noptieră şoptise ceva! Dacă nici asta nu e un roman de groază….
În cazul în care romanele enumerate mai sus ţi se par totuşi prea… hard (şi nu te contrazic), dar eşti în căutarea unei cărţi pe care s-o poţi dărui de Halloween fără să te faci de râs, iată alte câteva sugestii (cu unele dintre ele te-ai mai întâlnit pe blogul nostru):
- “Shining” de Stephen King – ca să nu mă mai repet şi să-ţi spun că e poate unul din cele mai bune romane horror scrise vreodată 🙂 , citeşte, te rog, articolul “5 cărţi cu şi despre iarnă! “Codul portocaliu” de la noi e doar… o glumă pe lângă ce vei descoperi în ele!”.
- “Miss Peregrine” de Ransom Riggs. Scriam în recenzie, că deşi povestea nu mi s-a părut cine ştie ce, pozele pe care le conţine sunt… de groază. Şi încheiam cu “avem în braţe un roman de 4 stele. Aaaa, şi un cadou perfect de Halloween!” La câteva luni distanţă de cand l-am citit, îmi menţin părerea.
- “Cimitirul animalelor” de Stephen King. Te sfătuiam în articolul cu cărţi pentru iubitorii de pisici s-o eviţi. Argumentele le găseşti ACOLO. Dar FIX pentru aceleaşi motive poate fi un cadou foarte inspirat în această perioadă a anului. Cu condiţia să nu te duci cu ea în casa cuiva care deţine un motan… simpatic… negru…
- “Drumul” de Cormac McCarthy – dacă stau bine să mă gândesc, e cadoul perfect pentru un pasionat/o pasionata de SF-uri indiferent că i-l faci de Halloween, de ziua de naştere sau de 8 Martie (mă rog, hai să zicem că de 8 Martie parca n-aş risca totuşi 🙂 ). Mai multe detalii, în articolul “5 cărţi cu şi despre iarnă!”
- “Rebecca” de Daphne du Maurier. Sugestia mea poate să ţi se pară neobişnuită, dar nu e nici măcar originală. Titlul pe care te aştepţi să-l găseşti mai degrabă pe o listă de love stories este considerat de orice specialist un clasic al romanelor gotice. Şi exact această combinaţie neobişnuită mi se pare că-l transformă (şi acum mă adresez doar bărbaţilor) în cadoul perfect pentru iubita/soţia/aman… (ah, asta nu e frumos să scriu!) care te aşteaptă îmbrăcată în vrăjitoare modernă ca să sărbătoriţi împreună acest Halloween. Doar să reuşeşti, desigur, să-i ignori coperta odioasă!
Iată de unde poţi cumpăra online aceste cărţi:
„Oraşul bântuIT” de Stephen King – de AICI, de AICI, de AICI
„Hruba şi pendulul” de Edgar Allan Poe (în volumul “Masca Morții Roșii şi alte povestiri”) – de AICI, de AICI, de AICI
“Colecţionarul” de John Fowles – de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI
“Parfumul” de Patrick Suskind – de AICI, de AICI, de AICI (pdf), de AICI (epub), de AICI, de AICI (ebook), de AICI, de AICI, de AICI
“Shining” de Stephen King – de AICI, de AICI, de AICI, de AICI (ebook), de AICI, de AICI, de AICI, de AICI
“Miss Peregrine” de Ransom Riggs – de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI
“Cimitirul animalelor” de Stephen King – de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI (ebook), de AICI
“Rebecca” de Daphne du Maurier – de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI
Alege varianta potrivită pentru tine!
Imi plac mult povestirile lui Edgar Allan Poe. Toate pe care le-am citit pana acum m-au dat peste cap, dar am totusi o critica: sunt prea scurte :))
Acum mi-am propus sa il citesc pe Stephen King si Orasul bantuit pare o carte buna cu care sa incep.
Magicianul de John Fowles este pe lista de lecturi iar legat de Parfumul, cred ca am vazut ecranizarea dupa aceasta carte. Foarte bine a jucat actorul si intriga te suprinde, dar totusi ar trebui sa citesc si cartea ca sa imi pot da mai bine cu parerea.
Multumesc de sugestii, chiar sunt pe gustul meu!
🙂
Sunt perfect de acord cu tine in ceea ce-l priveste pe Edgar Allan Poe cu o singura exceptie: “Hruba si pendulul”, povestirea mentionata in articol. Jur ca tot ce-mi doream pe masura ce-o citeam era sa se termine mai repede, sa scape bietul condamnat de chin chiar si… murind.
Cat despre Stephen King… Nu stiu ce sa zic, chiar sa incepi cu Orasul bantuIT…?! Ai retinut, sper, ca pe mine m-a speriat ingrozitor, ca n-as vrea sa te intorci cu reclamatii aici, pe blog 🙂 .
„Parfumul”, imi fac datoria pana la capat si iti spun 🙂 , e singura carte din lista aceasta de sugestii la care eu nu m-as mai intoarce decat daca, nu stiu, as naufragia pe o insula pustie si altceva n-as avea ce sa citesc. Filmul… nu l-am vazut, am refuzat pur si simplu sa ma uit la el. Si cand dadeam peste el intamplator pe vreun post tv nu stiam cum sa apas mai repede pe telecomanda, sa schimb canalul.
Eu iti multumesc, Oana, pentru comentariu!
It chiar merita sa fie precizat, sper ca ai vazut si ecranizarea. Si Dr Sleep e destul de horror, adevarat ca nu te face sa-ti pui patura in cap dar na…
super tare lista! merci de recomandari. halloween here I come :))
Cu drag 🙂 !