Dicţionar de optimisme de Chris Simion-Mercurian
Dicţionar de optimisme

“Dicţionar de optimisme” de Chris Simion-Mercurian

Dicţionar de optimisme

Chris Simion-Mercurian este o cunoștință veche a blogului anaarecarti.ro. Recenzia la cutremurătorul său volum, “Care dintre noi”, pe care o poţi citi AICI, naște și azi reacții emoționante, iar eu îţi spun cu toată sinceritatea că a fost unul dintre cele mai dificile texte pe care le-am scris vreodată.

Prin urmare, am deschis pachetul în care am primit ultimul ei volum, “Dicţionar de optimisme”, cu o strângere de inimă. Căci atunci când o supravieţuitoare îţi vorbeşte despre optimism, cumva stiloul pentru notiţe şi batista pentru lacrimi ţi se par accesorii indispensabile lecturii.

Doar că de aici au început surprizele!

“Dicţionar de optimisme” este… pe jumătate dicţionar / pe jumătate agendă

În primul rând, “Dicţionar de optimisme” este… pe jumătate dicţionar / pe jumătate agendă, aşa că stiloul acela pe care îl pomeneam mai sus îl poţi folosi pentru a completa foile complet albe din a doua parte a volumului. Căci Chris Simion-Mercurian împarte cu tine volumul scos la Editura Trei, aşa că, după definiţiile pe care le găseşte/le inventează/le desenează, autoarea te invită să-ţi creezi propriul tău dicţionar. Scris de mână, aşa cum e scrisă şi partea lui Chris Simion. Cu tăieturi, corecturi, ştersături, acolade, aşa cum se prezintă şi definiţiile autoarei. Cu desene, săgeţi şi pete de cerneală, aşa cum sunt “împodobite” primele pagini. Care să conţină chiar şi cuvinte inventate, aşa cum a inventat şi ea (şi să te văd ce cuvânt inventezi care să înceapă cu litera Ă 🙂 ! Sau  🙂 !)

«Dicționarul de optimisme» l-am scris cât am stat la Sibiel împreună cu Tiberiu, soțul meu, în perioada de lock down, când am simțit că «universul» ne-a tras frâna de mâna și ne-a trecut pe modul «avion». Și ce să fac la înălțime și fără semnal? Am început să mă joc.”

Chris Simion

Dicţionarul acesta plin de imaginaţie îmi aminteşte de oracolele cu care mă jucam şi eu în adolescenţă împreună cu prietenele mele, în care copiam citate de care ne îndrăgosteam, scriam panseuri proprii de care eram foarte mândre şi lipeam pozele cu actorii preferaţi (Lăurică, îţi aminteşti?!). Ghiduşia semnată de Chris Simion are de toate, mai puţin fotografii – ceea ce nu te împiedică pe tine să lipeşti unele pe paginile acelea albe. Câtă vreme te fac să zâmbeşti…

Dicţionar de optimisme

Căci, şi aici vine a doua mare surpriză, despre zâmbet este vorba în această cărticică atât de neobişnuită. Dar nu e un zâmbet trist. Nici amar. Nici în colţul gurii. Este zâmbetul de un optimism pur, profund, adevărat, care nu lasă loc de nicio lacrimă (deci batista de care pomeneam mai sus chiar devine inutilă şi, cumva, chiar indecentă când ţii în mâini atâta bucurie şi bunătate concentrate).

Iar ce este de-a dreptul remarcabil e cum şi-a clădit Chris Simion optimismul. Zi de zi. Cărămidă peste cărămidă. Virgulă după virgulă. Însăşi scriitoarea mărturisea la un moment dat: “Eu nu m-am născut optimistă. Am devenit. Am învățat de una singură că dacă aleg întunericul s-ar putea să nu mai ajung niciodată la lumină.”

Şi înţelegi că pe cât de dură i-a fost lupta cu teribila maladie, pe atât de încăpăţănat i-a fost zâmbetul…

Când ţi se pare că nu mai poţi, doar ţi se pare. Poţi mult mai mult. Păstrează-ţi lacrimile pentru momentele de fericire. În fiecare răsărit de soare, se naşte ceva frumos.”

Chris Simion

Câteva definiţii din “Dicţionar de optimisme”

”ACUM este singurul timp pe care-l bag în seamă, pentru că e unicul pe care-l pot deține. Acum trăiesc. Nu mâine. ACUM = VEȘNICIE.”

”Binele tău… poate fi răul altuia.”

“Cei care nu greșesc sunt cei care nu fac niciodată NIMIC”

”Din Rai cazi oricum. Depinde cum cazi, când, pe ce și unde. ‘’De ce?’’ e irelevant.’’

“Facem ceea ce suntem. Faci ce poţi sau faci ce vrei?! ’’

”Hocus Pocus … acum ești… acum nu mai ești. Între ele… un pas… o săritură. Asta magie!”

”Nu există tristețe fără acordul meu.”

Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI sau de AICI

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!