“Cartea despre Hygge - arta daneză de a trăi bine" de Louisa Thomsen Brits - Ana are carti!

“Cartea despre Hygge – arta daneză de a trăi bine” de Louisa Thomsen Brits

Îţi spun de la bun început că mă simt cam încurcată. Nu de alta, dar eu nu prea citesc (spre deloc!) cărţi de genul „cum să…”. Cum să hrăneşti pisica (mă rog, oricum n-am), cum să faci tocăniţă cu ciuperci (oricum nu mă bag, bucătăria mi se pare o încăpere plină de pericole), cum să… ai înţeles ideea! Iar când mă loveşte totuşi o astfel de dilemă existenţială, sfântul google mă salvează de fiecare dată!

Aşa că habar n-am ce mi-a venit să-mi cumpăr o carte despre Hygge! Şi am mai şi apucat să-ţi pomenesc de ea la „Ce citim acum”, ceea ce pe blogul nostru echivalează cu o adevărată promisiune în legătura cu o viitoare “recenzie” care mă îngrozeşte: cum să scrii ceva palpitant despre o carte în care nu se întâmplă nimic, care te duce în zonele liniştite, paşnice ale existenţei tale şi te îndeamnă să petreci cât mai mult timp acolo? Cum?!

În fine…

Hygge este cuvântul care defineşte starea de bine pe care o împărtăşesc danezii şi pentru care, sinceră să fiu, nu ştiam că-i invidiază toată lumea. Iar Louisa Thomsen Brits s-a gândit să desfacă firul în patru şi să încerce să explice tuturor care e secretul pentru care poporul acesta e printre cele mai fericite din lume.

“Hygge înseamnă să ne simţim confortabil,

protejaţi, alinaţi şi adăpostiţi”.

Ca s-o spunem pe aia dreaptă, marele secret al danezilor este, de fapt, caracteristic întregii omeniri. Căci nu cred că există persoană care să nu-şi dorească să simtă că aparţine unui loc şi să se învelească în sentimentul de siguranţă şi echilibru pe care i-l oferă liniştea unei familii. În goana noastră după FERICIRE, noi uităm, practic, să mai şi punem frână din când în când, să fim MULTUMIŢI cu ceea ce avem şi să ne bucurăm de lucrurile mici care formează, de fapt, VIAŢA.

“Urmărirea asiduă a fericirii nu

duce neapărat la o stare de bine”.

Iar danezii par să aibă în ADN-ul lor această stare de mulţumire, pe care însă, spre deosebire de noi – şi aceasta, cred eu, e MAREA DIFERENŢĂ! – , nu o aşteaptă să le pice din cer. „O cheamă” cu gesturi de o simplitate plină de graţie de-ţi vine să-ţi dai o palmă peste frunte, cu momente atent alese, pe care le trăiesc şi le conştientizează 100 %: singurătatea confortabilă a celui care citeşte o carte, învelit în pledul preferat, în timp ce afară n-au decât să se dezlănţuie, la o adică, tornadele… Căldura sufletească pe care o împărtăşesc cei care se aşează în jurul mesei, plină de bucate aburinde şi în mijlocul căreia se află o lumânare aprinsă… Încrederea reciprocă pe care şi-o transmit două prietene discutând la apus, pe terasa unei ceainării…

“Hygge are legătură cu a fi, nu cu a avea”.

Danezii îşi încarcă sufletul şi mintea cu aceste momente hygge care i-au ajutat în trecut să depăşească lungile nopţi de iarnă, iar în prezent, să se întoarcă în lume gata să suporte toanele unui şef cretin, necazurile care se abat asupra unei persoane dragi sau grijile de zi cu zi, care nu-i ocolesc nici pe ei, stai liniştit(ă). Practic, ei îşi încarcă astfel bateriile fără să fie nevoie de vacanţe luxoase în Mauritius, sesiuni costisitoare de shopping sau excese alcoolice ori de alte feluri.

“A practica hygge înseamnă să favorizezi

 intimitatea şi apropierea sufletească”.

În cele 6 capitole care au ca titluri cuvintele cheie ale filozofiei de viaţă daneze – Apartenenţa, Adăpostul, Confortul, Starea de bine, Simplitatea şi Ritualul -, cartea Louisei Thomsen Brits este şi o pledoarie pentru simplitate, pentru lucrurile cu care eşti familiar şi de care nu te-ai despărţi oricât de prăpădite ar fi, dar şi un ghid practic care încearcă să te înveţe ce poţi face pentru a crea la tine acasă momentele hygge şi a ţi le asuma, a le trăi CONŞTIENT, nu doar să treci prin ele ca gâsca prin apă… sau, mă rog, cam aşa ceva.

“Hygge oferă un răgaz de la orice, o pauză

de refacere scurtă, mulţumitoare”.

Atunci când îl întrebi pe un danez ce face în weekend şi îţi răspunde cu termenul de hygge, sigur nu trebuie să te aştepţi la cine ştie ce extravaganţe, ci la ceva atât de simplu, de liniştit şi de firesc, că te vei uita cruciş la el. Bineînţeles că te poţi gândi: „Aşa, şi?! Ce mare şmecherie?!” În fond, şi eu sunt disperată să citesc, nu este noapte în care să nu adorm cu o carte în mână… Care e diferenţa între mine şi danezul care hygge-uieşte „citind o carte, învelit în pledul preferat, în timp ce afară n-au decât să se dezlănţuie, la o adică, tornadele” – ca să mă autocitez?

“Când practicăm Hygge, nu ignorăm dificultatea,

ci o lăsăm un moment la o parte”.

Ei bine, am să-ţi spun cum m-am trezit eu vara trecută, după ce am terminat cărticica Louisei Thomsen Brits, că transform o seară obişnuită într-una pentru… suflet fără să fac mare lucru.

Ora 21.00. Căldura de peste zi bate VAG în retragere, iar eu zac pur şi simplu pe terasa casei, în faţa laptopului. Scriu o “recenzie” pentru blog (mă rog, mai bine zis, ÎNCERC să scriu), mai beau din sucul rece, mai fumez o ţigară, mai răspund la mesaje pe whatsapp, încercând să rezolv unele probleme de la birou… La un moment dat, apare şi cumnata mea, la fel de toropită ca mine, cu două cupe de îngheţată. Începem o discuţie despre casă, despre tată, despre noi două, la care eu sunt cam pe sfert atentă – că parcă şi frazele începeau să curgă bine în “recenzie”, parcă şi mesajele de pe whatsapp promiteau rezolvarea crizei de la birou, iar căldura CHIAR bătea în retragere. Şi în acel moment, am tresărit: acesta putea fi unul din acele momente hygge de care eu însă îmi băteam joc risipindu-mi atenţia în toate direcţiile şi nefiind de fapt atentă la nimic! Aşa că am închis laptopul, am pus deoparte telefonul, am pornit aparatul antiţânţari, pe masă erau deja două lumânărele aprinse de cumnata mea şi… ne-am pus pe vorbit. Molcom, potolit, încurajându-ne reciproc când ne văicăream, hlizindu-ne când una spunea o poantă… Au fost cele mai liniştitoare 30 de minute de care am avut parte în circa două luni.

“Hygge are loc atunci când ne asumăm

plăcerea momentului prezent în simplitatea sa”.

Scrisă la fel de simplu precum filozofia pe care o prezintă, plină de imagini superbe şi de citate care îi vor încânta pe iubitorii de gen, cărticica Louisei Thomsen Brit primeşte de la mine patru stele (o penalizez cu una pentru că de la un anumit moment încolo începe să devină cam repetitivă), dar şi o recomandare: mi se pare cadoul perfect pentru cel mai agitat membru al grupului tău de prieteni!

CE-AM SCRIS CÂND AM ÎNCEPUT S-O CITESC:

Una dintre acele mici ironii ale vieţii – fără nicio legătură cu volumul lui Thomas Hardy, care, dacă tot a venit vorba 🙂 ,  mie mi-a plăcut la nebunie… în tinereţe – a aranjat lucrurile de aşa manieră încât eu să încep să citesc despre Hygge în momentul în care în jurul meu se instalase un haos care, în disperarea care mă cuprinsese, mi se părea etern.

Ca să înţelegi…

Într-una dintre serile petrecute în noua casă, în timp ce muşchii deja mă ameninţau cu greva generală după două zile în care împachetasem & cărasem, în mijlocul unei avalanşe de cutii, saci răvăşiţi şi pungi explodate („Unde sunt pijamalele şi prosoapele?!!!!”) şi în faţa unei adevărate săptămâni a patimilor în care trebuia să pun fiecare lucru la locul lui, că eu în dezordine nu funcţionez, frate, de nicio culoare, deci FIX în toată această nebunie mie mi s-a pus pata să aflu mai multe despre… Hygge, desemnat de editorii dicţionarelor Oxford drept unul dintre cele mai populare cuvinte din 2016.

Din ce-am citit pe net, termenul se pronunţă aproximativ „hiu-ga”, există numai în limba daneză și nu are echivalent în altă limbă, cea mai apropiată traducere (foooooooarte aproximativă!) fiind confort (fizic & mental). Iar eu l-am întâlnit prima dată în „Patimile doamnei ministru”, romanul lui Bogdan Hrib, şi se pare că m-a intrigat suficient de m-am trezit într-o zi în librărie că întind mâna după „Cartea despre Hygge – arta daneză de a trăi bine” de Louisa Thomsen Brits.

Acum… Dacă am înţeles eu bine, Hygge, stilul de viaţă care îi caracterizează pe danezii aflaţi undeva pe primele locuri în clasamentul celor mai fericiţi oameni de pe pământ, are la bază… simplitatea, familiaritatea, ordinea, căminul, confortul – ADICĂ… NUMAI CAPITOLE LA CARE EU SUNT VARZĂ ÎN ACESTE MOMENTE! Bun aşa!

 

Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI, de AICI sau de AICI 

Alege varianta potrivită pentru tine!

 

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!