Cum este corect: grizonant sau grizonat? Ce alte greșeli de limbă mai fac românii - Ana are carti!

Cum este corect: grizonant sau grizonat? Ce alte greșeli de limbă mai fac românii

Limba noastră-i o comoară, însă de-a lungul timpului a suportat multe modificări nedrepte, ca efect al cunoștințelor precare ale vorbitorilor. Drept urmare, au apărut cuvinte care nu există ”legal” în limba română, dar care s-au împământenit într-o formă defectă din cauza utilizării îndelungi și asidue.

Spre exemplu, ați fi mirați să aflați că nu există în limba română cuvântul… grizonat. Forma corectă a sinonimului pentru ”sur” este… ”grizonant”. În Dicționarul Explicativ al Limbii Române, ”grizonant” apare explicat astfel: ”care începe să încărunțească; cărunt, sur, gri”.

Din aceeași categorie, a cuvintelor greșite, face parte și… ”spășit”. De fapt, forma corectă a acestuia este … ”spăsit” (cu s, în loc de ș), însă este folosit în vorbire în prima variantă ca urmare a unei contaminări între cuvântul în forma corectă și verbul ”a ispăși” – ”a executa o pedeapsă privativă de libertate în urma condamnării; a expia. 2. (Înv.) A cerceta și a evalua paguba făcută (de vite) pe proprietatea altuia”.

Consecințele sunt, de fapt, ”repercusiuni” și nu ”repercursiuni”, așa cum auzim cel mai adesea, cuvântul provenind din limba franceză, de la ”répercussion”.

Pentru a evita cacofoniile, majoritatea are tendința de a alipi conjucția ”și” lui ”ca”. ”Ca și comisar” este o expresie greșită, iar formula câștigătoare este… ”în calitate de comisar european”. Există totuși cazuri când putem folosi ”ca și”, atunci când semnifică ”la fel ca”. Spre exemplu, nu greșim, dacă spunem ”Ioana, ca și Andreea, are o bicicletă verde”.

Sursa

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!