Aversă de ploaie este o expresie des întâlnită… ceea ce n-o face mai puțin greșită. Iată o listă cu pleonasmele cele mai întâlnite în limba română.
Profesorii de limbă română Carmen Berindei și Bogdan Cristea au prezentat pentru „Adevărul” mai multe expresii pleonastice întâlnite frecvent în vorbire şi în scris. Specialiștii au explicat că expresiile pleonastice apar şi sunt folosite atunci când vorbitorii necunoscând sensul unui cuvânt îl folosesc în combinație cu altul care înseamnă, de fapt, același lucru.
Formulările pleonastice pleacă din necunoaştere şi din neînţelegerea unui cuvânt sau a unor cuvinte. Atunci când nu se cunoaşte sensul unui cuvânt, acesta poate fi alăturat unui alt cuvânt al cărui sens îl regăsim şi în explicaţia primului termen. Din păcate, folosesc aceste expresii şi persoane cu o anumită educaţie, pe care le vedem şi le auzim în presă.
profesorul Carmen Berindei
Aversă de ploaie înseamnă „ploaie scurtă de ploaie” 🙂
A coborî jos – a coborî înseamnă a se da jos dintr-un loc ridicat, ca atare alăturarea celor două cuvinte este un pleonasm. Este admisă exprimarea doar atunci când, în context, ,,jos” particularizează ideea: la subsol, la parter, în curte, pe pământ, pe Pământ.
A colabora împreună – a colabora presupune a participa alături de alţii la realizarea unei acţiuni sau a unei opere care se efectuează în comun, ca atare este pleonastică alăturarea acestui verb cu adverbul împreună
A epila părul – şi în acest caz expresia este una greşită, verbul a epila însemnând a îndepărta părul de pe piele.
A exmatricula din şcoală – expresia este pleonastică deoarece a exmatricula înseamnă a exclude un elev din şcoală. Este admisă expresia doar atunci când se individualizează şcoala.
A împodobi cu ornamente – expresia este pleonastică deoarece a împodobi presupune a orna, a decora cu ornamente.
A îngheţa de frig – formulare pleonastică apărută prin traducerea „mot-à-mot” a expresiei din limba franceză „geler de froid”
A se înţelege clar – Formularea este incorectă pentru că termenul „înţelegere” provine din latinescul „intelligere” care înseamnă o idee clară, exactă.
A striga tare – A striga înseamnă a scoate sunete puternice, ţipete;
A şopti încet – expresia este pleonastică întrucât a şopti presupune a vorbi încet.
Aterizare pe Pământ – expresia este incorecte întrucât a ateriza înseamnă a lua contact cu pământul coborând din zbor.
Aversă de ploaie – Deşi o auzim frecvent, expresia este greşită, aversa fiind o ploaie torenţială de scurtă durată.
Și tu ți-ai depus… cererea de demisie?
Baroul de avocaţi – formulare incorectă pentru că termenul „barou” provine din franţuzescul „barreau” care înseamnă corpul avocaţilor organizat pe lângă un tribunal, judecătorie.
Caligrafie frumoasă – expresia este pleonastică întrucât caligrafia înseamnă arta/deprinderea de a scrie frumos
Calomnie mincinoasă – formulare incorectă pentru că termenul „calomnie” provine din latinescul „calumnia” care înseamnă afirmaţie mincinoasă.
Camera notarilor publici – formularea este pleonastică întrucât termenul „notar” provine din latinescul „notarius” care înseamnă funcţionar public învestit cu atribuţia de autentifica acte juridice. Este o expresie întâlnită chiar şi în scris, în antetul instituţiilor.
Cerere de demisie – Demisia însăşi este o cerere scrisă prin care un angajat se retrage dintr-o funcţie
Foarte vast – expresia este una pleonastică întrucât vast însemnă ceva foarte întins.
Gamă variată – expresie pleonastică pentru că termenul „gamă” provine din franţuzescul „gamma” şi înseamnă şir de note diferite.
Impus obligatoriu – a impune înseamnă a constrânge, a obliga pe cineva, ca urmare este pleonastică alăturarea celor două cuvinte.
Alte pleonasme foarte folosite în limba română
Limuzină de lux – formulare pleonastică pentru că termenul „limuzină” provine din franţuzescul „limousine” care înseamnă automobil de lux, închis, nedecapotabil, pentru 4-6 persoane.
Masă rotundă tematică – expresie pleonastică pentru că formularea „masă rotundă” provine din latinescul „mensa rotunda” care înseamnă dezbatere publică pe o temă dată.
Migrenă de cap – Migrena este o durere de cap intensă, ca atare este suficient să spunem migrenă pentru a defini durerea puternică de cap
Partaj între părţi – Partajul reprezintă o operaţiune de împărţire a unei averi/bunuri între mai multe părţi/persoane
Pasaj de trecere – Expresia este incorectă, întrucât pasajul este un spaţiu de trecere special amenajat pentru pietoni sau autovehicule
Pereche de doi – Perechea este un grup de două fiinţe/obiecte.
Protagonist principal – Protagonistul este personajul principal.
Pubelă de gunoi – formulare pleonastică pentru că termenul „pubelă” provine din franţuzescul „poubelle” care înseamnă recipient portabil în care se depozitează gunoiul.
Reprodusă cu fidelitate – a reproduce înseamnă reda cu fidelitate/ cu exactitate ceea ce este scris, ceea ce a spus sau a făcut cineva.
Scurtă alocuţiune – Alocuţiunea însăşi este o cuvântare scurtă
Spot publicitar – expresie pleonastică pentru că termenul „spot” provine din franţuzescul „spot” care înseamnă scurt anunţ publicitar.