Drama scriitorului Cezar Petrescu. Fiul său și-a împușcat iubita, apoi s-a sinucis din dragoste

Drama scriitorului Cezar Petrescu. Fiul său și-a împușcat iubita, apoi s-a sinucis din dragoste

La 4 iulie 1940, o tragedie a zguduit comuna Timboiești. Doi tineri, fiul romancierului și gazetarului Cezar Petrescu, Aurel Teodor, și fiica lui Dumitru Roman, unul dintre cei mai înstăriți oameni din comuna, Viorica, s-au sinucis din dragoste.

Cezar Petrescu s-a născut pe 1 decembrie 1892 în satul Hodora, în județul Iași. A fost fiul inginerului Dimitrie Petrescu, profesor la Școala Practică de Agricultură de lângă Roman, și al Olgăi. Inspirat de Honoré de Balzac, aspira să scrie o nouă “Comedie umană”, o Cronică românească a veacului XX. Este cunoscut și ca unul dintre cei mai de seamă gazetari ai primei jumătăți a secolului trecut.

Cezar Petrescu
Cezar Petrescu

Cezar Petrescu a fost căsătorit de 5 ori

Cezar Petrescu a fost căsătorit de cinci ori. Prima sa soție, Marcela, a murit la doar 25 de ani, iar unicul lor băiat, Aurel Teodor, care era student la Arhitectură, s-a sinucis la vârsta de 22 de ani. 

Tânărul era îndrăgostit de Viorica, fiica unor țărani înstăriți din comuna Tâmboești, Vrancea. Cei doi voiau să se căsătorească, așa că studentul a așteptat până când fata a terminat liceul, apoi a cerut-o de soție.

Cezar Petrescu s-a opus însă categoric. Părinții frumoasei Viorica au avut și ei îndoieli, așa că Aurel Teodor, care urma să fie concentrat în război, a luat decizia radicală. 

Pe data de 4 iulie 1940, considerând că dragostea lor nu poate avea nicio şansă de izbândă, lui Teodor i-a încolţit ideea sinuciderii. Nu înainte însă de a o lua cu el în mormânt şi pe Viorica. El a împușcat-o pe tânăra sa iubită, apoi s-a sinucis cu același revolver.

Scriitorul nu a participat la funeralii

Cei doi sunt înmormântați unul lângă celălalt în cimitirul din satul Tâmboiești. Copleșit de durere, scriitorul nu a fost capabil să participe la funeralii.

Scriitorul armean Leon Kalustian a povestit mai târziu: “Teodor n-a lăsat nici o explicaţie a gestului şi taina a dus-o cu el în mormânt. Nu l-am văzut pe Cezar Petrescu niciodată atât de destrămat şi atât de gârbovit ca sub plumbul acestui imprevizibil epilog. M-a rugat să mă duc să mă ocup de problemele înhumării şi am făcut-o, cu toată greutatea, ca să-l cruţ de o realitate care nu mai putea fi modificată şi ca să-şi poată salva imaginea copilului dragostei lui dintâi, poate printr-un miracol, încă undeva, viu”, potrivit Adevărul

La solicitarea lui Cezar Petrescu, această dramă nu a fost consemnată în presa vremii.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!