Autor: Anna Casalis / Ilustraţii: Matt Wolf
Câte stele i-am dat:
Vezi clasamentul stelelor
Vreau banii inapoi!
Dacă eşti singur(ă) pe o insulă pustie şi altă carte nu există prin preajmă
Nu e nici dezastruoasă, nu e nici WOW, e... acolo cât să-ţi ofere câteva ore plăcute (bună de făcut cadou după ce o termini)
Foarte bună, ii lipseşte totuşi ceva ca să mai câştige o stea
TREBUIE, dar TREBUIE să faci rost de ea (prin orice mijloace!)
Editura: Crişan
Anul apariției: 2020
Traducere: A. & H. Crişan
Nu știu cum sunt alți părinți, dar eu, în inocența mea, am fost mereu convins că o să fie suficient să le arăt gemenilor mei, Defne și Sebastian, câteva cărţi pentru copii și ei or să fie leșinați după ele. Dar m-am înșelat. Tot ce am obținut de la ei, indiferent de ce le-am dat – cărți numai cu poze, cărți cu multe poze și puțin text, cărți cu puține poze și mult text (da! Am încercat si așa 😊!) au fost noi și creative modalități de a rupe, mesteca, jumuli sau mototoli o carte și paginile ei. Și când te gândești că mă mulțumeam dacă doar o răsfoiau!
După numeroase încercări soldate cu rezultatele mai sus menționate, am decis să schimb tactica. Am început să caut cărți pentru copii simple, fără zorzoane, beculețe, manete, claxoane sau animale de pluș care cântă și dansează. Oricum, copiii aveau deja jucării cu zorzoane, beculețe, manete, claxoane sau animale de pluș care cântă și dansează, așa că orice carte trebuie să fie cât mai simplă, să fie doar carte. Nu a funcționat nici asta, dar am refuzat să accept acest lucru și am insistat mai departe în ceea ce părea că o să devină o adevărată “Misiune imposibilă”!
Cărţile pot fi cumpărate online de AICI
„Știi cine trăiește la fermă?” & „Știi cine trăiește în pădure?” au o copertă rezistentă la dințișori ascuțiți 🙂
Din fericire, într-o zi, într-un munte de cărţi pentru copii ce vorbeau, țipau, se mișcau și aveau fel de fel de luminițe, am descoperit două cărticele: „Știi cine trăiește la fermă?” și „Știi cine trăiește în pădure?”, scoase de editura Crişan. Sunt simple, coperta este din carton, acoperit cu un plastic gen mușama (deci rezistent la dințișorii ascuțiți și saliva din dotarea oricărui copil de un an și șase luni), paginile sunt cartonate, desenele sunt mari și vesele, au puțin text și… piesa de rezistență, cireașa de pe tort… sunt interactive.
Dar nu interactive electronic, nu! Sunt de tipul old school: trebuie să miști în sus și în jos cu degetul din dotare anumite porțiuni din desen pentru a scoate la iveală ce animăluț se ascunde acolo. Astfel, cartea cu ferma are pe pagina a doua un hambar. Dacă ridici uşa hambarului, sub ea se află desenul unei vaci și al unui vițel. Iar cartea cu pădurea ascunde în spatele unui tufiș un arici simpatic foc!
Ideea mi-a plăcut, așa că am luat ambele cărţi pentru copii. De ce pe ambele? Deoarece când ai gemeni trebuie să știi că oricând, indiferent de ce țin în mână, fiecare va dori instantaneu ce are celălalt. Și o să fie vai de tine și de timpanele tale dacă nu le dai imediat, în secunda aia, exact același obiect, jucărie, telefon, creion sau orice are celălalt. Așa le-am luat… Și bine am făcut!
Cărţile pot fi cumpărate online de AICI
Cum au reacţionat copiii când au văzut cărţile
Acasă, le-am dat gemenilor cărțile. Defne s-a uitat la mine ridicând dintr-o sprânceană (face câteodată chestia asta) parcă spunând: Iar cărți pentru copii? Nu te-ai învățat minte? Dar când am ridicat peretele hambarului a zis „Oiiiiiiiiiiiiii!” și în momentul acela am știut că am ales bine. Sebastian, auzind-o pe sora-sa, a venit ca o furtună și când am ridicat, în cartea cu pădurea, tufișul și sub el a apărut domnul arici, a zis “Oooooooooo!” Și a fugit cu ea în cortul din sufragerie, unde a început să o răsfoiască. Ce mai… Misiune imposibilă îndeplinită! Tom Cruise ar fi fost mândru de mine!
De atunci, copiii sunt înnebuniţi după cele două cărticele. În fiecare zi, le luăm și ne jucăm cu ele. Deși descoperă aceleași animale, cei doi teroriști nu s-au plictisit de ele. Mai mult, când am venit de la bunici, după ce au năvălit în sufragerie primul lucru pe care l-au ridicat din cutia cu jucării au fost cărticelele. S-au dus în cort și au stat de vorbă pe limba lor în timp ce își arătau desenele. Apoi au schimbat cărțile între ei…
Cărţile pot fi cumpărate online de AICI
Desenele au o mulţime de detalii care îi fascinează pe gemeni
Acum, despre cărticele! Sunt foarte frumoase, desenele sunt clare, vesele și super colorate. Animăluțele, indiferent că sunt domestice sau sălbatice, au o mulțime de detalii care îi vor ține pe copii fascinați de ele. Încet-încet cei mici încep să recunoască cine este în desen și uneori chiar încearcă să pronunțe denumirea. Încă nu le iese 😊, dar e foarte amuzant! Mai mult decât atât, poți crea povești pornind de la textul oficial, ca să zic așa. Soția așa procedează și are mare succes! Un alt atu important al celor două cărticele este faptul că atunci când le închizi cu putere scot un pocnet, iar copiii auzindu-l râd și râd și râd de fiecare dată. Iar veselia lor este cel mai important lucru din lume!!!