Apariţie editorială: “Strania istorie a comunismului românesc (şi nefericitele ei consecinţe)” de Lucian Boia – Ana are carti!

Apariţie editorială: “Strania istorie a comunismului românesc (şi nefericitele ei consecinţe)” de Lucian Boia

“Vă rog să-mi îngăduiţi cu tot respectul ca în aceste clipe de adâncă responsabilitate şi în numele Sinodului permanent, al clerului şi credincioşilor să ne îndreptăm un gând de aleasă cinstire şi preţuire către doamna Elena Ceauşescu, om de ştiinţă de renume mondial…,” spunea patriarhul Teoctist la întrevederea pe care a avut-o cu Ceauşescu în 1986.

lucian-boiaPasajul face parte dintr-o stenogramă publicată pentru prima oară de istoricul Lucian Boia în volumul “Strania istorie a comunismului românesc (şi nefericitele ei consecinţe)” – Humanitas 2016.

Un alt document, publicat tot în premieră, relatează o discuţie a lui Ceauşescu în 1977, discuţie care începe cu o frază înfiorătoare: “Să ştiţi că dacă demolăm tot Bucureştiul, va fi frumos”.

Conform contributors.ro, ultima carte a lui Lucian Boia va produce, şi ea, la fel ca mai toate cărţile din ultimii ani ale reputatului istoric, destule controverse mai ales din cauza unor teme precum colaborarea B.O.R. cu regimul comunist, industrializarea, modernizarea, pasivitatea populaţiei, perioada post-comunistă.

Lucian Boia descrie comunismul românesc din două perspective: particularităţile “stranii” ale comunismului românesc, adică deosebirile faţă de alte regimuri comuniste şi, doi, repercusiunile şi moştenirile comunismului în lumea prezentului. Centrul de greutate al cărtii este felul în care a trăit societatea româneasca comunismul, cum i s-a adaptat şi cum, din păcate, într-o masură, şi l-a însuşit. Nu este o carte despre doctrine şi idei, ci o relatare despre viaţa românilor  în comunism.

“Comunismul a pierdut partida. Comuniştii însă au câştigat-o” este una dintre frazele cheie ale acestui volum.

Un amplu interviu cu Lucian Boia poţi citi pe contributors.ro.

Cartea poate fi cumpărată online de AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI sau AICI

Alege varianta potrivită pentru tine!

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate