De unde provine, de fapt, limba română? Gâlceava cercetătorilor! O nouă carte toarnă gaz pe foc

De unde provine, de fapt, limba română? Gâlceava cercetătorilor! O nouă carte toarnă gaz pe foc

În timp ce noi dormim liniştiţi, că doar am învăţat toţi la şcoală de unde provine limba română, între cercetători s-a pornit o adevărată dispută pe tema acestui subiect. Iar o carte lansată zilele trecute la Bucureşti de o lingvistă spaniolă pare să fi turnat gaz pe foc.

Nu-venim-din-latina-coperta1Deci să vedem… Într-o tabără îi avem pe susţinătorii tezei romanizarii geto-dacilor şi a originii latine a limbii române. În cealaltă tabără sunt susţinătorii unei noi viziuni asupra istoriei.

Ei consideră că romanizarea nu s-a produs, că geto-dacii nu au dispărut din istorie, iar limba română nu este născută din latină. Relaţia dintre ele ar fi aceea de “limbi surori“ cel mult, ambele provenind dintr-o limbă mai veche, fiind dezvoltări paralele ale acesteia, scrie cunoastelumea.ro.

“Limba română nu este născută din latină”

În acest context, lingvista spaniola Carmen Huertas a lansat zilele trecute în România cartea “Nu venim din latină”. Dedicând spații consistente și limbii române în contextul analizei științifice a limbilor romanice în raport cu limba latină, autoarea ajunge la concluzii uimitoare: „Limbile romanice nu vin de nicăieri. Ele erau aici. Erau graiuri locale. (…) E clar că au o aceeași origine, o limbă mamă, care NU ESTE LATINA! Latina este o soră sau mai degrabă o verișoară a limbilor romanice…”.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!