A abhora - ce înseamnă. Și, mai ales, cum se folosește?!!!

A abhora – ce înseamnă. Și, mai ales, cum se folosește?!!!

A abhora” este un cuvânt nou-nouț pentru mine. Abia ce l-am învățat și s-a și calificat la celebra serie „Nedumeririle Anei 🙂 ” care face furori pe pagina noastră de facebook.

(Dacă nu ne urmărești și acolo, să știi că e păcat! Nici nu știi ce pierzi 🙂 ! )

a bhora

Consultând dicționarul, aflu că a abhora înseamna „a avea ură, dezgust, oroare, aversiune față de cineva sau de ceva”. Mai mult, una dintre prietenele virtuale ale blogului nostru, Oana David, ne spune că vine de la abhorrer (fr.), a avea oroare de.

(Și tot ea adaugă: Bye, bye romgleză, bonjurismul se întoarce! Lucru cu care eu una sunt de acord!)

Doar că acum intervine nedumerirea mea! Cum/cand îl folosesc?! Cum spun? „Te abhorez atât de tare încât nu vreau să te mai văd niciodată”…?!!!!!

Știe cineva?!!!

A abhora – iata cum îl folosesc alții!

UPDATE DECEMBRIE 2022. Pentru că știi că eu nu mă dau bătută cu una, cu două 🙂 , revin azi cu fraze din presă și din cărți în care este folosit verbul “a abhora”. Mi-a luat ceva până le-am găsit, îți spun sincer!

“Vă abhorez pe voi, sacouri și cravate din carne de sărac.” (vers din poezia Odium de Ştefan Aurel Drăgan, publicată în Tribuna, martie 2016)

“Doresc acest război, deşi abhorez violenţa; aş dori să simt iar atracţia primejdiei, lupta cu femeia pe care o faci să sângereze, care te răneşte”. (volumul “Caietul albastru” de Nicolae Balotă)

Nu pot să-i abhorez pe toți comedianții piesei patriotice”. (editorial “Român, caut patrie” publicat de Viorel Ilișoi pe contributors.ro)

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!