Cuvinte asemănătoare cu înţeles diferit
cuvinte asemanatoare cu inteles diferit 2

Cuvinte asemănătoare cu înţeles diferit. De ce e greşit să spui “Doctorul M-A ASCULTAT cu stetoscopul”?

De multe ori, ne dau bătăi de cap cuvinte cu forme extrem de asemănătoare, dar cu înţeles diferit.

În „Pastila de limbă”, Radu Paraschivescu a explicat patru dublete alcătuite din termeni care seamănă foarte bine între ei.

cuvinte asemanatoare cu inteles diferit 1
Radu Paraschivescu a explicat patru dublete alcătuite din termeni care seamănă foarte bine între ei.

Cuvinte asemănătoare cu înţeles diferit: „Conjunctură” şi „conjectură”

Primul dintre aceste dublete e format din substantivele „conjunctură” şi „conjectură”. Fiecare dintre ele înseamnă altceva. O conjunctură este „un concurs de împrejurări în care se produce un fenomen”. Ssinonimele lui posibile sunt „condiţie”, „circumstanţă” sau „context”.

În ceea ce priveşte substantivul „conjectură”, el defineşte „un punct de vedere sau o părere exprimată pe baza unor ipoteze sau presupuneri”. Are drept sinonime posibile substantive ca „prezumţie” sau „supoziţie”.

Exemple:

@„Profitând de o conjunctură favorabilă, echipa mea a urcat trei locuri în clasament.”
@„Conjectura lui Goldbach este o presupunere pe care matematicianul german Christian Goldbach a formulat-o în 1742.”

Cuvinte asemănătoare cu înţeles diferit: „A asculta” şi „a ausculta”

Următorul dublet este compus din verbele „a asculta” şi „a ausculta”. Cel dintâi este un verb foarte des folosit, care înseamnă, în prima lui accepţie, „A-şi încorda auzul pentru a percepe un sunet sau un zgomot, a se strădui să audă”. „A asculta” mai poate însemna „a fi atent la ceea ce spune cineva”, „a examina un elev sau un student în cadrul unei probe orale”, „a audia un martor” sau „a se conforma unui ordin, unui sfat sau unei rugăminţi”.

„A ausculta” este un verb care aparţine jargonului medical şi înseamnă, conform definiţiei din dexonline, „A asculta cu urechea sau cu stetoscopul zgomotele inimii şi ale plămânilor pentru stabilirea unui diagnostic”. Altfel spus, auscultarea este o formă de examinare prin care medicul se informează cu privire la felul cum funcţionează anumite organe interne ale pacientului

Exemple:

@„Fiecare dintre noi ascultă muzică de cel puţin trei ori pe săptămână” sau „Mă tem să nu mă asculte la istorie, nu prea ştiu mare lucru”
@ După ce l-a auscultat pe Cornel, medicul mi-a aruncat o privire îngrijorată”.

Cuvinte asemănătoare cu înţeles diferit: „Reflexie” şi „reflecţie”

Un dublet demn de atenţie este şi cel compus din substantivele „reflexie” şi „reflecţie”, pe care destui utilizatori ai limbii române le consideră unul şi acelaşi lucru.

Prin „reflexie” se înţelege „fenomenul de întoarcere parţială a luminii, a sunetului sau a radiaţiilor în mediul din care au venit atunci când întâlnesc o suprafaţă de separare a două medii”. Există şi o definiţie mai simplă, după care reflexia este „un fenomen de răsfrângere a unei raze luminoase sau sonore când întâlneşte o suprafaţă lucioasă sau dură”. Sinonimele reflexiei sunt „răsfrângere”, „repercutare” şi „reflectare”.

Prin „reflecţie”, în schimb, se înţelege „procesul de examinare profundă a unei idei, situaţii sau probleme”. Tot sub umbrela reflecţiei intră şi „cunoaşterea proceselor care se petrec înăuntrul conştiinţei sau întoarcerea conştiinţei asupra ei înseşi”. Sinonimele substantivului „reflecţie” sunt „meditaţie” sau „cugetare”.

Exemple:

@ „Legea lui Lambert se referă la reflexia totală a luminii”
@„E păcat că un om atât de spiritual nu şi-a adunat reflecţiile într-un volum”.

Cuvinte asemănătoare cu înţeles diferit: “A colabora” şi „a corobora”

Să deosebim şi verbele „a colabora” şi „a corobora”, care compun ultimul dublet supus discuţiei.

„A colabora” înseamnă „a participa alături de alte persoane la realizarea unei acţiuni sau a unei opere în comun”, precum şi „a scrie periodic într-o publicaţie”. Sinonimele posibile ale acestui verb sunt „a conlucra” sau „a coopera”.

„A corobora”, în schimb, înseamnă „a susţine ca fiind autentic” şi are ca sinonime verbele „a adeveri”, „a confirma”, „a întări” sau „a certifica”.

Exemple:

@„Cei doi scenarişti colaborează de zece ani la Hollywood”
@ „Mărturia acestui supravieţuitor nu coroborează faptele relatate de ceilalţi martori”.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!