“Un cal intră într-un bar” de David Grossman a obținut Man Booker International Prize 2017 - Ana are carti!

“Un cal intră într-un bar” de David Grossman a obținut Man Booker International Prize 2017

Romanul “Un cal intră într-un bar” (A Horse Walks Into a Bar), de David Grossman, este câștigătorul prestigiosului Man Booker International Prize, ediția 2017. Premiul a fost anunțat zilele trecute, la Londra.

Conform DCNews, ceilalți scriitori aflați pe lista scurtă a Man Booker International Prize, 2017, sunt Mathias Enard (Franţa), Roy Jacobsen (Norvegia), Dorthe Nors (Danemarca), Amos Oz (Israel), Samanta Schweblin (Argentina).

“Un cal intră într-un bar” a apărut în colecția „Biblioteca Polirom” (coordonată de Bogdan-Alexandru Stănescu), în anul 2015, traducere din limba ebraică de Gheorghe Miletineanu.

Scriitorul israelian David Grossman și-a întâlnit cititorii din România în luna noiembrie a anului 2016, la Clubul Țăranului, eveniment prilejuit chiar de apariția romanului aflat pe lista scurtă a prestigiosului premiu.

David Grossman este autorul bestsellerului “Până la capătul pământului“ (două ediții la Polirom), roman distins în 2009 cu Premiul Albatros, acordat de Fundaţia Günter Grass din Germania, și în 2011 cu premiile Médicis étranger și JQ-Wingate, o cutremurătoare poveste despre iubire și prietenie, în care istoria intervine mereu cu brutalitate în destinul oamenilor.

„Un număr de stand-up comedy atât de straniu, că-ţi răscoleşte cele mai ascunse resorturi ale sufletului. Terifiant şi seducător în acelaşi timp, romanul lui Grossman lasă să se vadă, prin tehnica literară a unui virtuoz, o vulgaritate frapantă cum numai un act purificator poate fi”, scria Haaretz despre romanul “Un cal intră într-un bar”.

„David Grossman surprinde cu o lecţie profundă despre mecanismele emoţiei şi, în acelaşi timp, spune o poveste de o frumuseţe ce-ţi dă fiori”, remarca şi El País.

David Grossman (n. 1954) este unul dintre cei mai importanţi autori israelieni, cunoscut comentator al politicii Israelului faţă de Palestina şi militant pentru recunoaşterea Palestinei ca stat. A studiat filosofie şi teatru la Universitatea Ebraică din Ierusalim, iar după ce şi-a încheiat stagiul militar obligatoriu, a lucrat la postul de radio Vocea Israelului. A publicat mai multe cărţi de ficţiune şi câteva de reportaje şi interviuri. Dintre romanele sale: Copii în zigzag (1994), Cineva cu care să fugi de acasă (2000), Până la capătul pământului (2008, distins în 2009 cu Premiul Albatros, acordat de Fundaţia Günter Grass) şi Căderea din timp (2014), ultimele două fiind traduse şi la Editura Polirom.

Printre numeroasele distincţii primite de autorul israelian, se numără Premiul Bernstein pentru roman (1985, 1993), Premiul Sapir (2001), Premiul Bialik pentru literatură (2004), Premiul JQ-Wingate (2004, 2011) şi Premiul Médicis étranger (2011). David Grossman este Doctor Honoris Causa al Universităţii Catolice Leuven din Belgia şi Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor, titlu acordat de Ministerul Culturii din Franţa. Volumele lui Grossman au fost traduse în peste treizeci de limbi.

Romanul “Un cal intră într-un bar” poate fi cumpărat online de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI sau de AICI

Cartea “Până la capătul pământului” poate fi cumpărată online de AICI, de AICI sau de AICI

Romanul “Cineva cu care să fugi de acasă” poate fi cumpărat online de AICI, de AICI, de AICI sau de AICI

Romanul “Cartea de gramatică interioară” poate fi cumpărat online de AICI

Cartea “Căderea din timp” poate fi cumpărată online de AICI, de AICI, de AICI (ebook), de AICI sau de AICI

 

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!