Teza de doctorat a lui Stephen Hawking a fost citită de peste 2 milioane de ori în câteva zile după ce a fost postată online de către Universitatea Cambridge.
Proiectul lui Hawking din 1966 s-a dovedit atât de popular în ziua lansării sale, încât serverul Universității nu a mai făcut față, scrie BBC News, citat de Libertatea.
Peste 500.000 de persoane au încercat să descarce documentul, intitulat „Properties of Expanding Universes” (Proprietăți ale universurilor în expansiune).
Dr. Arthur Smith, de la Universitatea Cambridge, a spus că cifrele generate de lucrarea lui Hawking sunt „monumentale”. „Acesta este departe și cel mai accesat document pe care îl avem în depozitul universitar Apollo”, a spus dr. Smith. ”M-aș hazarda chiar să spun că teza de doctorat a profesorului Hawking este, de asemenea, documentul cel mai accesat din orice depozit de cercetare”, a mai spus reprezentantul Cambridge.
Stephen Hawking, care consideră că omenirea nu mai are mai mult de 1.000 de ani de trăit pe Pământ, a scris teza de 134 de pagini când avea 24 de ani și își făcea studiile postuniversitare la Trinity Hall, Cambridge. După această lucrare astrofizicianul va scrie ”O scurtă istorie a timpului”, una dintre cele mai influente lucrări științifice scrise vreodată.
În câteva zile, lucrarea a fost accesată de aproximativ două milioane de ori, de aproximativ 800.000 de utilizatori unici. Următoarea cea mai citită teză de doctorat de pe site-ul Cambridge a avut 7.960 de accesări în 2017.
Stephen Hawking a spus că speră ca accesul liber la această lucrare să-i inspire pe alții nu doar să gândească și să învețe, ci și să împărtășească rezultatele cercetărilor. ”Prin accesul liber la teza mea de doctorat sper să-i inspir pe oamenii din lumea întreagă să privească mai mult către stele, decât spre picioare, să mediteze la locul nostru în Univers și să încerce să înțeleagă cosmosul”, a spus fizicianul.
Înainte să fie publicată online, pentru a citi în totalitate doctoratul lui Hawking, oamenii au trebuit să plătească 65 de lire sterline bibliotecii universității pentru a scana o copie sau pentru a merge la bibliotecă să o citească.