“Star Wars: Darth Vader Vol. 1” de Kieron Gillen / „Recenzie” de comics – Ana are carti!
Star Wars Vader foto

“Star Wars: Darth Vader Vol. 1” de Kieron Gillen / „Recenzie” de comics

coperta

De când l-am văzut pe Darth Vader în “Star Wars: Rogue One” cum reușește ca în 10 minute de film să salveze o poveste cu final arhicunoscut, am vrut să citesc ceva, orice, cu și despre Vader. Ca de obicei, salvarea a venit din partea comicsurilor. O serie nou-nouță (pentru mine) cu Vader în postura de vedetă mi-a facut cu ochiul și… mi-a golit portofelul.

vader 1-3

Acţiunea din comicsul “Star Wars: Darth Vader Vol. 1” se petrece imediat după distrugerea Stelei Morții (eveniment care avut loc în primul film “Star Wars: New Hope”). Împăratul este furios de înfrângerea suferită, lucru de care îl consideră vinovat pe Vader, și îl exclude din toate planurile sale. Cum popularitatea sa este într-o cădere liberă, acesta din urmă, ca orice membru al ordinului Sith, realizează că i se pregătește tot ce poate fi mai rău. Deși încă nu știe ce poate fi acest rău, Vader vrea să-și creeze propria armata de droizi cu care să contracareze acțiunile îndreptate împotriva sa. În același timp, declanșează o căutare frenetică a pilotului care a distrus Steaua Morții, adică a lui Luke Skywalker…

interior 1

Necesitatea de a fabrica peste noapte o armată îl aduce pe Vader în preajma doctorului Aphra, poate cel mai interesant personaj din universul Star Wars de la Han Solo încoace. Aceasta, deoarece este o EA, e pasionată de programarea și deprogramarea droizilor și este capabilă să transforme orice robot fie într-un prietenos desfăcător de conserve, fie într-un dispozitiv mortal. Nu mai zic că este inteligentă, amuzantă, curajoasă, loială și lista poate continua. Deși are toate însușirile unui personaj pozitiv, Aphra acceptă să lucreze pentru Vader & The Dark Side. Și nu! Nu! Nu! Vader nu-şi face rost de o iubită, ci de o unealtă perfectă, care să-l ajute să-și realizeze scopul.

interior 2

Alături de Vader și Aphra apar doi roboți: 0-0-0, sau Triplu Zero, și BT 1, sau Blastomech, asemănători, ca formă și dimensiuni, cu celebrii C-3PO și R2-D2. (Inițial am strâmbat din nas la includerea celor doi în poveste. Am avut impresia că se încearcă să se profite de popularitatea roboților din seria originală Star Wars. Dar pe parcurs mi-am schimbat părerea. Vader trebuie să aibă roboții lui!). Deoarece aceasta este o poveste din partea întunecată a Forței, cei doi sunt pe statul de plată al lui Vader, așa că, de la primul până la ultimul șurub, sunt răi, chiar foarte răi. Primul este un translator desăvârșit, un maestru al protocolului, dar și un pasionat torționar – și este mai mult decât doritor să dovedească acest lucru, în timp ce al doilea ascunde în corpul sau rotofei un adevărat arsenal, fiind un asasin perfect.

interior 3

Cele 6 numere care alcătuiesc “Star Wars: Darth Vader Vol. 1” s-au dovedit excelente. Grafica lui Salvador Larroca este impecabilă: Darth Vader este Darth Vader, fiecare imagine coboară parcă din seria originală de filme Star Wars, avem de-a face cu multe personaje și locații diferite. În plus, dialogurile și imaginile îl transformă pe Vader dintr-un personaj negativ în ceva mult mai mult de atât: un badass cool ce impune respect și atunci când face legea cu sabia jedi în mână, dar și atunci când nu face nimic și pur și simplu se uită la interlocutorul său.

interior 4

De exemplu, Aphra îl întreabă cum a dat de urma ei. Vader nu spune nimic, dar în desenele următoare este înfățișat aruncând pe cineva de pe acoperișul unei clădiri, cu sabia jedi printre cadavre, folosind Forța asupra unor nefericiți. Toate imaginile respective sunt fără cuvinte, dar e suficient: Vader este rău și periculos – el știe asta, Aphra știe, galaxia știe și, de acum încolo, știi şi tu!

interior 5

Cu toate acestea, există momente când este de-a dreptul simpatic în ciuda modului distant în care relaționează cu cei din jur. La un moment dat, împăratul îl pune pe Vader să înfrunte cinci tineri, care au însușiri asemănătoare Forței, într-o luptă în care fiecare se bate pentru el. Unul dintre ei îl omoară pe adversarul lui Vader. Vader îi spune: “Nu o să uit ce ai făcut!”, iar celălalt îi răspunde: “Nu deveni sentimental. Mai bine mă lupt cu un bătrân decât cu un tânăr”. Vader dă răspunsul perfect: “Nu mă interesează motivația ta, băiețaș! Te-ai amestecat! Eu trebuia să-i iau viața!”. Acesta este Vader! Love it!!!

interior 6

Povestea te prinde și nici nu știi când se termină. Însă garantez că după ce vei termina comicsul, te vei reapuca de citit pentru a savura momentele Star Wars și mai ales – eu așa am facut! – pentru a citi, cu vocea celui negru și care respira greu, toate dialogurile sale. Este priceless!!!!

Sursa foto: https://www.comixology.eu

Facebook Comments

Leave a Reply