“Simon” de Narine Abgarian. Ce se mai citește prin parcurile bucureștene :) . Serial
Simon

“Simon” de Narine Abgarian. Ce se mai citește prin parcurile bucureștene :) . Serial

“Simon” de Narine Abgarian este cartea care deschide un nou serial pe blogul anaarecarti.ro: “Ce se mai citește prin parcurile bucureștene”. Desigur, cu variațiile de rigoare: pe terasele bucureștene/în metroul bucureștean/pe străzile bucureștene etc. etc.

Până acum, îți vorbeam despre aceste întâlniri doar pe pagina noastră de facebook (unde dacă nu ne urmărești, uite și tu ce pierzi 🙂 ) . Până când mi-am dat seama că e păcat ca astfel de momente magice să se rătăcească printre catralioanele de postări de pe rețeaua de socializare. Și, astfel, a apărut serialul!

Suntem în, probabil, ultima duminică de toamnă frumoasă din 2023. Și la, probabil, ultima plimbare prin parc în tricouri cu mânecă scurtă.

La umbra unei salcii-plângătoare…

Retrasă la umbra unei salcii-plângătoare (și dacă nu e salcie, să mă scuzi, dar eu sunt fată de oraș, crescută în mijlocul betoanelor, nu chiar o specialistă în botanică)… așa… deci retrasă la umbra unei salcii, cât mai departe de aleea principală, o fată citește liniștită. Însă nu pentru mult timp, căci mă știi doar: arată-mi o persoană care-și vede de cartea ei și eu voi deranja imediat ca să văd titlul!

(Știu, sunt îngrozitoare!)

Din fericire, Bianca Ana nu numai că nu s-a supărat, dar mi-a oferit și un loc pe pledul său cât timp am vorbit, eu – despre ideea mea de serial, ea – despre obiceiul ei de a citi în parc. Obicei, despre care tânăra de 25 de ani măturisește cu regret că riscă să devină mai degrabă o raritate. Acum a profitat de soarele mângâietor de toamnă ca să-l scoată pe “Simon” de Narine Abgarian din casă. Primită recent, cartea a captivat-o, așa că abia așteaptă să citească și celălalt titlu celebru al scriitoarei armene care a fost tradus la noi, “Din cer au căzut trei mere”.

Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI

Simon

Cum promovează editura romanul “Simon” de Narine Abgarian

Roman câștigător al Bolsaia Kniga 2021 – Premiul cititorilor.

Un secol de istorie armeană, văzut prin prisma femeilor dintr-un orășel de munte, se desfășoară în Simon, noul bestseller internațional al scriitoarei Narine Abgarian. Simon ne atrage într-un vârtej de povești, în care duritatea vieții se îngemănează cu delicatețea iubirii, iar tragicul și sumbrul se întrețes cu umorul și exuberanța.

Într-un orășel din Armenia, moare zidarul Simon. A avut o viață lungă, s-a bucurat de respect, dar a fost cunoscut și pentru numeroasele sale aventuri amoroase. La înmormântare se adună toate femeile pe care le-a iubit: Susanna, prima dragoste, fata cu o copilărie invadată de tenebre, Eliza, modestă și tandră, trădată de propriul soț, Sofia, frivolă și plină de viață, dar marcată de suferința numeroaselor sarcini pierdute, Silvia, internată cândva abuziv într-un spital de psihiatrie, fără dreptul de a-și mai vedea copilul. Pentru ele, iubirea lui Simon a fost vraja care le-a schimbat complet soarta.

Sașia , personajul aproape magic, care însoțește ca un fel de cor antic povestea fiecărei femei

Și să nu uităm de Melania, soția care a învățat cu timpul să se resemneze cu aventurile lui, punând însă la cale din când în când câte un scandal cu țipete și veselă spartă, pentru a-și păstra demnitatea, sau de Sașia Vardanuș, personajul aproape magic, care însoțește ca un fel de cor antic povestea fiecăreia dintre femei.

Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI

„Narațiunea ne atrage într-un vârtej de povești de viață care nu lasă loc de judecată. În buna tradiție a prozei lui Narine Abgarian, sumbrul și tragicul se întrețes în acest roman cu umorul și bucuria.“ (Rossiiskaia gazeta)

„Alcătuit din povești de viață răscolitoare, romanul lui Narine Abgarian este înțelept într-un sens aproape biblic.“ (Anna Delianidi)

„Simon ne face cunoscute poveștile a patru femei capabile să poarte pe umerii lor un secol enorm, cu foamete și epidemii, cu războaie și genocid, cu cenușiul opresiv al puterii sovietice. Femei care știu că viața este schimbare, femei moderne ținând la tradiții străvechi, femei ale contradicțiilor, încăpățânate și hotărâte să descopere ce le rezervă viitorul… femei atât de îndepărtate și totuși atât de apropiate de noi toți.“ (thebookadvisor.it)

NARINE ABGARIAN a început cu un blog

NARINE ABGARIAN s-a născut în 1971 la Berd, în Armenia, într-o familie de intelectuali, bunicul patern fiind supraviețuitor al genocidului armean. A absolvit Universitatea Lingvistică de Stat V. Briusov din Erevan, din 1993 mutându-se la Moscova.

S-a remarcat cu un blog pe care l-a ținut mai mulți ani. Textele sale despre o fetiță numită Maniunia au suscitat un mare interes, iar în 2010 a publicat prima carte pentru copii dedicată acestui personaj, pentru care, în 2011, i s-a decernat Premiul Național Rukopis Goda (Manuscrisul Anului). Au urmat Maniunia pișet fantasticeski roman (Maniunia scrie un roman fantastic, 2011) și Maniunia, iubilei Ba i procie trevolnenia (Maniunia, aniversarea lui Ba și alte peripeții, 2012). Pornind de la trilogia ei, s-a realizat un serial TV de zece episoade.

Culegerea de povestiri Semion Andreici. Letopis v karakuliah (Semion Andreici. Letopiseț în mâzgălituri, 2012) a fost desemnată cea mai bună carte pentru copii a deceniului în Rusia și i s-a decernat premiul BABY-NOS în 2013.

Simon a primit  Premiul cititorilor

Romanele și volumele sale de povestiri au impus-o drept una dintre cele mai importante voci ale literaturii ruse actuale. Dintre acestea: Ponaehavșaia (Imigranta, 2011), Liudi, kotorîe vsegda so mnoi (Oameni care sunt mereu cu mine, 2014), roman nominalizat la Premiul Bolșaia Kniga, Zulali (2016), ecranizare în 2021, Liudi nașego dvora (Oameni din curtea noastră, 2016), Dalșe jit (Să trăiești mai departe, 2018).

A cunoscut succesul internațional odată cu traducerea în peste 20 de limbi a bestsellerului Din cer au căzut trei mere (S neba upali tri iabloka, 2015; Humanitas Fiction, 2021), distins, în 2016, cu Premiul Iasnaia Poliana. În 2020 a publicat Simon (Humanitas Fiction, 2023), roman câștigător al Bolșaia Kniga – Premiul cititorilor, devenit, de asemenea, bestseller, iar în 2022, volumul de povestiri Molceanie țveta (Tăcerea culorii).

În 2015 lui Narine Abgarian i s-a acordat Premiul Literar Aleksandr Grin pentru contribuția excepțională la dezvoltarea literaturii naționale, iar în 2020 The Guardian a inclus-o pe lista celor mai buni șase autori contemporani europeni. În 2022 s-a mutat din Rusia în Armenia natală, iar în prezent își împarte timpul între Armenia și Germania.

Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!