Se așază sau se așează? Se protejază sau se protejează? Cum este corect și, mai ales, care sunt regulile?
Se așază sau se așează

Se așază sau se așează? Se protejază sau se protejează? Cum e corect și care sunt regulile?

Se așază sau se așează? Se protejază sau se protejează? Sunt eternele întrebări care fac referire la scrierea corectă a cuvintelor cu ș, j în structură, care creează reale dificultăți pentru numeroși vorbitori.

Pentru a ne lămuri, am apelat la volumul “Capcane ale limbii române” în care Gh. N. Vasilache explică (foarte clar, după părerea mea) ce și cum.

Regula (gramaticală și fonetică) este relativ simplă: după ș, j în rădăcina cuvintelor se pronunță și se scrie a, e, i. NU ea, ă, â.

Așadar vom spune și vom scrie corect: dojană, jalbă, mojar, șale, tânjală (a se lăsa pe tânjală), a înșeua, a jecmăni, jelanie, a jeli, șepcuță, șerpaș, jilav, jilț.

Se așază sau se așează – Excepția acceptată de DOOM3

Cele mai frecvente greșeli se consemnează în cazul verbelor a așeza, a deșela, a deșerta, a înșela (de conjugarea l), care cuprind pe ș în rădăcină. Ținând seama de regula de mai sus, formele corecte pentru indicativ prezent, 3 sg. și pl. și la imperativ, 2 sg. ale verbelor menționate au fost, ani la rand, așază, deșală, deșartă, înșală.

Însă, având în vedere opțiunea ortografică a majorității vorbitorilor, care aleg varianta cu ea în radical, domnii care au realizat DOOM3 s-au declarat învinși, admițând în prezent și scrierea cu ea.

Așadar, e corect să spunem și să scriem:

Tânăra așază/așează cartea pe masă, lângă cana cu cafea.

Cine se bucură de un eventual scandal între ei se înșală/se înșeală amarnic.

Copile, așază-te/așează-te la locul tău mai repede!

Înșală-ne/Înșeală-ne, domnule, la cântar și vei suporta consecințele de rigoare!

Grădinarul deșartă/deșeartă o găleată de apă la rădăcina plantelor.

Ce facem cu derivatele lui jar, șagă sau șal?

ATENȚIE! Se scriu însă cu ă derivatele lui jar (jăratic, jărui), șagă (șăgalnic), șal (șăluț), șanț (șănțulet). Verbele a eșua, a înșeua, cu ș în rădăcină, dar cu tema terminată în vocală, urmează în flexiune tiparul lui a lucra, ca și verbele a accentua, a atenua, a dilua, a evacua, a situa, a statua etc.  Așadar, formele corecte sunt: eșuează/înșeuează, ca și lucrează.

În schimb, verbele următoare: a afișa, a defrișa, a detașa, a furișa, a îmbrătișa, a înduioșa, a înfricoșa, a înfățișa, a reproșa, a retușa, a ricoșa, a trișa, a angaja, a aranja, a avantaja, a bandaja, a corija, a deranja, a descuraja, a dirija, a se erija, a etaja, a încuraja, a menaja, a neglija, a proteja, a șantaja (de conjugarea l) au pe ș, j în finalul temei. În cazul lor, corecte sunt formele cu ea: afișează, se furișează, retușează, angajează, bandajează, neglijează, protejează, șantajează etc.

Regula se aplică și pentru verbele de conjugarea a IV-a cu sufixul infinitival –i de tipul a mânji, a obloji, a prăji, a rotunji, a veșteji, a căptuși, a copleși, a greși, a învălmăși, a se moleși, a sfârși care la imperfect persoana a Ill-a singular se scriu și se pronunță cu ea: mânjea, oblojea, prăjea, rotunjea, veștejea, căptușea, copleșea, greșea etc.

Exemple de AȘA DA și AȘA NU

Prin urmare, sunt corecte, din punctul de vedere al pronunției și al grafiei, formele:

Vecinul nostru nu ne deranjează niciodată. (e greșit: deranjază)

Vasile se furișează pe poarta din spate. (e greșit: furișază)

Nicolae Botgros dirijează orchestra „Lăutarii”. (e greșit: dirijază)

Unii jucători trișează la pocher. (e greșit: trișază)

La orele de educație fizică, profesorul nu menajează pe nimeni. (e greșit: menajază)

Tatiana se înfățișează la toate ședințele cu părinții. (e greșit: înfățișază)

Alegerile anticipate nu avantajează partidele mici. (e greșit: avantajază)   

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!