Satul lui Ilie Moromete. În Talpa timpul parcă s-a oprit în loc

Satul lui Ilie Moromete. În Talpa timpul parcă s-a oprit în loc

“Satul lui Ilie Moromete” se află la puţin peste 100 de km de Bucureşti. Aici s-au filmat Moromeții 1 și 2. Și de atunci totul a rămas parcă intact.

Pentru turiștii care îi străbat ulițele, Talpa este satul lui Ilie Moromete, personajul pe care Marin Preda l-a conturat cu atâta măiestrie încât va rămâne pentru totdeauna simbolul ţăranului român autentic. 

Satul lui Ilie Moromete

Marin Preda încheia primul volum din „Moromeţii” spunându-ne că „timpul nu mai avea răbdare”. Astăzi, în satul Talpa din judeţul Teleorman, situat la 45 de km de Siliştea Gumeşti, locul natal al scriitorului Marin Preda, timpul pare nu doar că are o nesfârşită răbdare, ci chiar s-a oprit în loc.

Satul lui Ilie Moromete

Casa familiei Moromete a fost transformată în muzeu, aşa că oricine vizitează satul Talpa poate vedea prispa pe care Moromete stătea uneori singur, vechile odăi ale casei sau curtea unde cândva se înălţase mândru uriaşul salcâm. De asemenea, deschise sunt uşa vechiului birt din sat şi poarta de la casa surorii lui Moromete.

Satul lui Ilie Moromete

Turiştii ajunşi în satul Talpa pot vizita şi platourile de filmare ale lungmetrajelor „Moromeţii” din 1987 şi 2018, filmele memorabile semnate de Stere Gulea, regizorul care pregăteşte pentru toamna anului 2024 lansarea ultimei părţi din saga „Moromeţii”.

Satul lui Ilie Moromete

Oamenii de astăzi din satul lui Ilie Moromete

În satul Talpa nu regăsim doar locuri care trezesc nostalgia lecturilor din copilărie, ci şi gustul mâncărurilor de altădată. Conform Playtech, gospodinele din sat oferă turiştilor un adevărat festin culinar. Nu lipsesc pâinea la ţest, unul dintre cele mai vechi sisteme de coacere a pâinii din România, mâncarea de ştevie cu ou, puiul la ceaun cu usturoi sau plăcintele calde.

Satul lui Ilie Moromete

Călătorului îi stă bine cu drumul – spune o vorbă bătrânească. Dar sătenii din Talpa ştiu că oamenii nu se grăbesc să plece de acolo de unde se simt bine primiţi, aşa că au pus la dispoziţia turiştilor şi 20 de locuri de cazare.

Satul lui Ilie Moromete
Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!