Salman Rushdie a avertizat că libertatea de exprimare în Occident este ameninţată. Scriitorul a condamnat practica rescrierii cărților pentru a elimina limbajul ofensator.
Salman Rushdie, 75 de ani, a transmis un mesaj video la British Book Awards, scrie Libertatea. La evenimentul care a avut loc luni, scriitorul a primit premiul Freedom to Publish. Rushdie a declarat că, în opinia sa, libertatea de exprimare în Occident se află acum într-un moment critic.
Acum, când mă aflu aici, în SUA, trebuie să mă uit la atacul extraordinar asupra bibliotecilor şi asupra cărţilor pentru copii din şcoli. Atacul asupra ideii de bibliotecă în sine. Este deosebit de alarmant şi trebuie să fim foarte conştienţi de acest lucru şi să luptăm foarte mult împotriva lui.
Salman Rushdie
Scriitorul a criticat rescrierea cărţilor mai vechi pentru a fi în concordanţă cu timpurile moderne şi pentru a elimina limbajul considerat ofensator, informează BBC.
Cărţile ar trebui să vină la noi din timpul lor şi să fie din timpul lor. Şi dacă este greu de acceptat, nu o citiţi, citiţi o altă carte.
Salman Rushdie
Salman Rushdie a apărut în înregistrarea video purtând ochelari, cu o lentilă colorată care îi acoperea ochiul rănit, şi părea mai slab decât de obicei, notează BBC. În urmă cu 9 luni, Rushdie a fost înjunghiat pe scenă în timpul unui festival literar din New York, unde urma să țină un discurs despre cum SUA au servit drept refugiu pentru scriitorii exilați sub amenințarea urmăririi penale.
Salman Rushdie s-a ascuns timp de 10 ani
Rushdie, care a fost recompensat cu numeroase premii de-a lungul carierei, este cunoscut mai ales pentru romanul său „Versetele satanice”. După publicarea acestuia, în 1988, scriitorul de origine indiană a fost nevoit să se ascundă timp de aproape 10 ani. Unii musulmani au calificat cartea drept o blasfemie. A fost interzisă în mai multe ţări la câteva luni de la publicare şi a declanşat proteste în librăriile din întreaga lume.
Fostul lider al Iranului, ayatollahul Ruhollah Khomeini, a emis o fatwa sau edict, prin care cerut moartea lui Rushdie. În plus, a oferit o recompensă de 3 milioane de dolari pentru cine îl ucide pe scriitor.
La British Book Awards, Rushdie a fost recompensat cu premiul Freedom to Publish. Distincția „recunoaște determinarea autorilor, editorilor și librarilor care iau atitudine împotriva intoleranței, în ciuda amenințărilor cu care se continuă să se confrunte”.