Rețete vechi au inspirat-o pe Teodora Pup (25 de ani), o tânără din Sălaj, să-și deschidă în localitatea Hida un laborator de cofetărie şi patiserie.
Teodora Pup lucrează cu pasiune şi atenţie în laboratorul de prăjituri pe care l-a inaugurat în urmă cu un an, în satul natal. „De multă vreme am fost pasionată de pregătirea prăjiturilor, însă pe durata facultăţii am cam întrerupt această activitate. În timpul primului an de masterat, mi-am dat seama cât de mult mi-a lipsit să fac prăjituri. Pregăteam şi duceam mereu colegilor câte ceva dulce, iar ei mă întrebau mereu dacă nu îmi deschid cofetărie. Ei bine, încet-încet, a înmugurit această dorinţă. Într-o zi m-am hotărât că vreau să fie mai mult decât un hobby“, a mărturisit Teodora în Adevărul.
Despre primele încercări într-ale „prăjituritului“, sălăjeanca spune că datează din copilărie. Atunci, însoţind-o pe mama ei în bucătărie, micuţa Teodora observa cu atenţie, analiza fiecare mişcare a mamei şi dădea o mână de ajutor la nevoie.
Tânăra a prins curaj şi, sprijinită de părinţii, a deschis în Hida, satul natal, un laborator de cofetărie-patiserie. După doar şapte luni, Teodora Pup era mai mult decât mulţumită de modul în care îi mergea afacerea. Mai ales că, în cea mai mare parte a timpului, se ocupă singură de pregătirea prăjiturilor, apelând la ajutorul mamei doar în perioadele mai aglomerate.
Oferta Teodorei cuprinde 45 de tipuri de prăjituri şi 30 de torturi, majoritatea pregătite după reţetele moştenite de la străbunica. „Sunt reţete dintr-o carte atât de veche, încât a trebuit să lipesc bucăţile rupte din pagini şi să le înfoliez. Este cea mai de preţ moştenire pe care o am de la străbunica“, mărturiseşte cofetăreasa din Hida.