Noua ta viaţă începe când… ieşi din izolare :) ? Atunci am două cărţi cu titluri faine pentru tine + CONCURS ÎNCHIS - Ana are carti!

Noua ta viaţă începe când… ieşi din izolare :) ? Atunci am două cărţi cu titluri faine pentru tine + CONCURS ÎNCHIS

UPDATE/CONCURS ÎNCHIS: Pentru o carantină extrem de palpitantă din punct de vedere literar 🙂 , premiul va pleca spre Livia Diminet Pascal, pe care o rog să-mi trimită un mesaj cu adresa la care trebuie să ajungă cele două volume.

Mai jos, mesajul cu care Livia a intrat în concurs:

Livia Diminet Pascal Asa… Pentru mine, dupa cum stii, lucrez de acasa, izolarea a insemnat bucuria de a imparti acelasi spatiu cu sotu’ personal, pe care, in ultimele 10 luni, fiindca a trebuit sa plece cate 3 saptamani in strainatate, l-am vazut cam rar. Deci una bucata bucurie. Apoi, am invatat sa fac o paine grozava. Intai am rezistat eroic, vreo luna, avalasei de retete, fiindca, nu stiu de ce, ma impotrivesc organic oricarei mode. Cand s-au linistit, am ales o reteta usoara si am avut o surpriza fooooarte placuta. Sa trecem la carti. Am inceput usor, ca eram speriata si stresata de toata povestea asta cu carantina: doua carti de Sophie Kinsella si una de Lauren Weisberger. Meah. Mai bine le pastram pentru concediu, sa citesc la plaja. Las’ ca imi iau altele. Buuun… Apoi am trecut la Michelle Obama. Stii ce parere mi-a facut. Pe urma……. a venit Jack Reacher. Oh, yeah ! Four of them. Le-am halit pe painea aia savuroasa facuta in casa.Au urmat Lebedele de pe Fifth Avenue. Aproape am terminat Amantul Japonez al lui Isabel Allende, o mare iubire de-a mea. (Isabel, nu japonezu’, hihi). Am inceput doua Stephen King, dupa cum stii. Zona Moarta e aproape de final si o sa ma straduiesc sa termin si Povestea lui Lisey. Cam asta a fost povestea carantinei mele. Ups and downs, carti dragute, carti bune, mici dezamagiri si surprize placute.

———————————–

Pentru unii, perioada de izolare a însemnat mult timp liber, inclusiv pentru citit. Dacă faci parte dintre aceşti norocoşi, nu-mi spune, te rog! Şi aşa sunt fiartă pe voi: eu abia am reuşit să citesc câteva cărţi, cu muuuult mai puţine decât Î.I. (Înainte de Izolare).

Pentru alţii dintre noi, chiar dacă am citit mai puţin (uffff), perioada de izolare a însemnat reconectarea la cărţi clasice, la autori uriaşi care nu mai sunt la modă pentru că nu mai avem răbdare pentru ei… sau pentru că suntem prea obosiţi ca să mai acceptăm teme şi întrebări majore… sau pentru că pur şi simplu realitatea a devenit atât de complicată încât măcar momentele de evadare ni le dorim fără bătăi de cap. În cazul meu, a fost reîntâlnirea cu Jane Austen. Mi-am amintit de ce m-am îndrăgostit de romanele ei şi i-am redescoperit personajele din unghiuri nebănuite pe vremea când visam cai (sau crai 🙂 ) verzi pe pereţi!

Dar cum te simt deja că tropăi mărunt în faţa uşii aşteptând momentul în care s-o poţi zbughi afară în legalitate, vreau să-ţi vorbesc azi despre cărţi motivaţionale, de care nu ne prea ocupăm în mod obişnuit pe blogul nostru. Poate le vei considera potrivite pentru perioada D.I. (După Izolare)…

Primite de la Didactica Publishing House în acelaşi pachet cu cărticelele pentru Defne şi Sebastian, cele două volume (cu titluri atât de faine) se ţin destul de departe de un scop pur beletristic şi se apropie în schimb de unul de dezvoltare personală, fără să se excludă unul pe celălalt. Deci dacă eşti pasionat(ă) de aşa ceva, atunci nu ai parcurs degeaba acest text până aici 🙂 .

(Iar dacă vrei să vezi ce jucării de cărticele 🙂 au primit Defne şi Sebastian de la Didactica Publishing House, intră AICI)

“Noua ta viaţă începe când înţelegi că nu ai decât una…” de Raphaelle Giordano

Este volumul de la care pleacă, evident, şi titlul articolului nostru de azi.

Tradusă în toate limbile pământului şi vândută în peste 2.000.000 de exemplare pe amazon, cartea deapănă povestea lui Camille care la aproape 40 de ani încă nu a înţeles cum stă treaba cu fericirea, în condiţiile în care pare să aibă tot ce-şi doreşte (soţ iubitor, copil cuminte, slujbă stabilă, o locuinţă pusă la punct şi prieteni săritori). Şi atunci de ce este atât de plictisită şi de… nnnţânţâită 🙂 ? De vină este… rutina, iar cel care o va ajuta să schimbe situaţia şi să-şi transforme complet viaţa este Claude, rutinolog de profesie (!).

Sfaturile lui Claude pentru Camille devin adevărate lecţii, explicate simplu, la obiect, pe care le poti urma şi tu de acasă, dacă rezonezi la frământările eroinei lui Giordano.

Din punctul meu de vedere, cartea se adresează, mai degrabă, femeilor, căci cred că dacă-i vorbeşti unui bărbat de Ruperea elasticelor trecutului rişti să-l faci să creadă că-l iei peste picior. Mai ales că, atenţie!, elasticele acestea se referă la evenimente negative din trecut care ne afectează încă în prezent.

(Şi ca să mai trecem în revistă câţiva termeni cu care jonglează cartea,  Dezlipirea timbrelor presupune “îndrăzneala de a spune ce avem pe inimă pentru a evita clocotirea sub presiune ce va conduce la explozie”. Iar Mitraliera cu reproşuri… bănuiesc că nu mai e nevoie să detaliez. Eu am de-a face cu ea în fiecare dimineaţă când mă urc pe cântar 🙂 )

Deci dacă rutina te omoară, iar Alchimistul şi Mănâncă, roagă-te, iubește sunt două cărţi care nu pleacă de pe noptiera ta, atunci cred că ai o opţiune în “Noua ta viaţă începe când înţelegi că nu ai decât una”.

Cum începe cartea:

“Chiar şi leii pot mânca salată” de Raphaelle Giordano

Dacă tot poţi să ieşi din 15 mai din casă liberă… la mare, la soare, mă rog, unde îţi pofteşte inima, probabil că eşti conştientă că vei intra în contact şi cu acei oameni de care izolarea te-a salvat, care nu ţi-au lipsit şi pe care nici că doreşti să-i revezi prea curând.

Sunt egocentricii, care n-au pic de respect pentru cei din jur, cu un apetit excesiv pentru putere, furioşi, plini de sine, intransigenţi.

Romane Gardener, eroina lui Giordano, numeşte acest comportament “burnerie” şi îl compară cu atitudinea leului, sigur pe el şi pe ceea ce i se cuvine. Doar că aşa cum leii pot fi învăţaţi să mănânce salata, Romane e convinsă că prin cursurile ei anti-burnerie poate să-i ajute pe oamenii cu un ego prea puternic să-şi schimbe total atitudinea şi mentalitatea.

Adevărata încercare pentru ea o reprezintă Maximilien Vogue, milionar celebru, preşedinte al unei mari companii de cosmetice, foarte carismatic, dar şi un îngrozitor arhetip de burnerie! Romane va avea mult de tras cu el până îl va da pe brazdă. Sau va sfârşi prin a se îndrăgosti de el! Sau… amândouă? 🙂

Cartea, care mie personal mi se pare mai interesantă decât “Noua ta viaţă începe când înţelegi că nu ai decât una…” (poate şi pentru că eu ador rutina 🙂 !), oferă nişte sfaturi excelente pe care le poţi pune în practică dacă ai de-a face cu astfel de comportamente burnice în viaţa de zi cu zi. Sau… şi asta mi se pare cu adevărat o provocare… dacă vreuna (sau mai multe) dintre trăsăturile burneriei te caracterizează şi lucrul acesta nu-ţi place deloc: orgoliul, judecata, egocentrismul, slabe abilităţi de ascultare, sentimentul de superioritate, pofta de putere, tendinţa spre agresivitate, nerăbdarea, intoleranţa, lipsa de empatie şi altruism.

(Bine, autoarea le numeşte cele 10 PLĂGI ale burneriei, ceea ce mie mi se pare cam dur, dar nu vreau, Doamne fereşte!, să mă fac vinovată de vreun sentiment de superioritate, căci jur, eu nu mai pot mânca nici măcar un castron de salată, avand în vedere ce dietă crâncena am ţinut pe izolarea asta, ca să nu mă îngraş 🙂 ) .

Cum începe cartea:

ŞI ACUM, CONCURSUL CU CARE TE-AM AMENINŢAT ÎN TITLU!

Scrie-mi într-un comentariu aici, pe blog, sau pe pagina de facebook, la postarea dedicată, cum s-a văzut la tine izolarea aceasta din punct de vedere literar: câte cărţi ai citit, ce ţi-a plăcut şi ce nu, ce titlu ţi-ai fi dorit să citeşti şi n-ai apucat, ce volume ţi-ai luat, ce volume ai dat etc. etc… ai prins ideea. Atenţie, nu există un răspuns corect, poţi să-mi spui la fel de bine că nu ai apucat să citeşti nimic (cum era s-o păţesc eu!) – câtă vreme vorbim de cărţi eu sunt mulţumită.

Ca să câştigi, trebuie să dai 20 de like-uri, 40 de share-uri şi să trimiţi şi un carton de prăjituri pe adresa proprietarei blogului anaarecarti.ro…

GLUMESC 🙂 🙂 🙂 ! Ştii că detest organic concursurile de genul acesta!

(scris cu litere foarte foarte mici: bine, prăjiturile acelea parcă nu le-aş refuza…)

Deci…

Comentariul care îmi va face sufletul de cititoare să tresară va fi premiat chiar cu cele două cărţi despre care am vorbit în acest material. Fără îndoială, va fi ales pe criterii strict subiective, deci dacă decizi să participi înseamnă că accepţi şi regula jocului nostru 🙂 . Concursul începe acum şi se încheie pe 24 mai. Pe 25 mai anunţ câştigătorul/câştigătoarea. ATENŢIE! Dacă tu ai norocul să câştigi cele două cărţi, trebuie să-mi furnizezi o adresă din România unde să ţi le trimit, chiar dacă tu locuieşti, să zicem, în Mauritius (ah, te invidiez sincer!).

Facebook Comments

Comentarii

 1. Statul in casa ,in carantina, cu doi copii sub 5 ani este destul de greu,dar totusi am reusit sa reusit sa citesc cam 10 carti.Cititul m-a ajutat sa ma imaginez in pline anchete criminalistice,fara masca,pe plaje insorite sau locuri racoroase.

  1. Andreea, tot ai citit mai multe carti decat mine!!! Si eu nici macar nu am copii… Jur, abia astept sa ma intorc la birou si la rutina care-mi permitea sa citesc in fiecare zi!

 2. Dragă Ana,

  Izolarea aceasta mi-a dat prilejul de a citi mai mult decât o făceam de obicei. Ador să citesc. E una dintre metodele mele de a fi pe altă planetă. 😁 Citesc o dată pentru mine, o dată pentru puștiul meu. Am citit destule cărți, iar printre cele care mi-au plăcut foarte mult se numără Madame Picasso, Grădina cu lavandă, Mătușa Julia și condeierul(Pe Llosa l-am ‘cunoscut’ datorită ție și, de atunci sunt veșnic îndrăgostită!) Mi-au atras atenția cele două cărți, coperțile fac cu ochiul 😊. Clar, sunt de citit !

  Ps:Urmăresc cu drag postările tale – întotdeauna găsesc ceva de ales. Merci!
  Trăiască cărțile și lumea lor.!

  1. Vai, m-am topit cand am citit ce-ai scris de Llosa!!! Iti multumesc mult!!!

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate

  error: Continut protejat Anaarecarti.ro!