Îmi plac la nebunie statuile care stau pe bănci! Am mai vorbit despre asta când ţi-am spus povestea statuilor care citesc din Parcul Tineretului.
De câte ori întâlnesc o statuie care stă pe bancă, îmi doresc imediat să îi aflu povestea! Zilele trecute mă plimbam pe străzile din Sofia. Cu o ţintă relativă şi o hartă pe telefon care, chipurile, ar fi trebuit să mă ducă într-o zonă cunoscută. Nu mi-a ieşit din prima, aşa că am ajuns într-o piaţă de cărţi.
Un paradis al anticarilor, despre care, însă, vom vorbi cu altă ocazie. De veghe ca doi străjeri vigilenţi, două statui pe o bancă păzeau cărţile uşor prăfuite din piaţă. Doi bărbaţi cu alură de epocă, splendid realizaţi din bronz.
Cei doi au fost scriitori bulgari, tată şi fiu, Petko şi Pencho Slaveykov.
Cei doi poeți bulgari sunt Petko şi Pencho Slaveykov
Petko Rachov Slaveykov, cel din dreapta, este tatăl. A trăit între 17 noiembrie 1827 şi 1 iulie 1895 şi a fost poet, publicist, folclorist şi a devenit o personalitate publică marcantă, fiind implicat în numeroase proiecte importante. A publicat atât volume de poezie, cât şi proză, a participat la traducerea Bibliei şi nu numai.
Pencho Petkov Slaveykov, fiul lui Petko (cel din stânga de pe bancă, cu pălărie), a trăit între 26 aprilie 1866 şi 10 iunie 1912 şi a fost şi el un poet important pentru Bulgaria. A suferit un accident stupid când avea 18 ani. A adormit, iarna, pe o bancă în timp ce ningea şi s-a pricopsit cu o pneumonie severa de care s-a tratat atât în Bulgaria, cât şi în Germania şi în Franţa. Din nefericire, boala a lăsat urme serioase, bărbatul reuşind să se deplaseze doar sprijinit în baston. În plus, scria şi vorbea cu mare dificultate.
În fine, cei doi, tată şi fiu, traşi în bronz şi odihnindu-se pe o bancă, veghează liniştiţi Piaţa Slaveykov din Sofia, un punct turistic important pentru capitala Bulgariei, despre care vom povesti, în curând, aici, pe anaarecarti.ro. Pentru că Piaţa Slaveykov nu este o piaţă obişnuită…