Fântâna-carte din Budapesta, o încântare pentru turişti + FOTO & VIDEO - Ana are carti!

Fântâna-carte din Budapesta, o încântare pentru turişti + FOTO & VIDEO

Când am decis să vizitez Budapesta, mi-am propus să ajung neapărat în Piaţa Egyetem. Văzusem pe internet imagini cu o fântână-carte absolut splendidă şi am zis că nu trebuie să o ratez.

După două zile de distracţie, ca să fiu sinceră… am uitat total de fântâna mea, în euforia concertului Black Sabbath pentru care mi-au ajuns picioruşele în frumosul oraş de pe Dunăre. Însă Cineva a avut grijă de mine şi mi-a îndreptat paşii, într-o plimbare fără ţintă şi hartă, taman în dreptul fântânii din marmură.

Ce este atât de special la această fântână? Este din marmură roz şi… e genială. O carte uriaşă, deschisă fix la jumătate şi aşezată pe caldarâm într-o piaţetă. Din mijlocul cărţii, tâşnesc simultan multe jeturi de apă ce mângâie cartea de la dreapta la stânga, ca o filă foşnită. Apoi dispar, parca în răgazul în care citeşti cele două pagini noi după care, fâssssssss, din nou, stropii te trec mai departe în lectura imaginară.

IMG_0265

Fântâna este superbă şi merită văzută. Este amplasată în mijlocul Pieţei Egyetem din Budapesta, chiar în faţa Facultăţii de Drept, de parcă ar vrea să atragă atenţia asupra importanţei învăţatului, a lecturii şi, implicit, a culturii. Acum, nu ştim dacă pentru studenţii la Drept este chiar o desfătare să iasă de la şcoală şi să vadă încă o carte în faţa ochilor, fie ea şi simbolică, de parcă nu au văzut destule în decursul greilor ani de studiu, dar ştim, cu certitudine, că pentru turişti este o desfătare. Şi chiar un punct de întâlnire pentru mulţi localnici.

Fântâna-carte a fost montată aici în 2012, în faţa unei alte cărţi uriaşe din marmură, însă închisă.

Şi pentru că nu mă pot abţine, am să mai scriu ceva, ce vine în apărarea bătrânei cărţi răsfoibile, pe care unii „vizionari” o dădeau moartă în viitor, locul ei fiind luat de e-readere, kindle-uri sau pur şi simplu tablete. Domnii vizionari cu aptitudini de Mama Omida prevesteau cărtii acelaşi sfârşit tragic precum cel al ziarelor tipărite în favoarea publicaţiilor online. Previziune care, mă doare să recunosc, s-a cam îndeplinit.

Aşadar, dragilor… credeţi că fântâna-carte din Budapesta cu pagina încântătoare din jeturi sincronizate de apă ar fi fost la fel de spectaculoasă dacă în locul ei era montat un kindle – să zicem– care să… nimic? 🙂 Vă spun eu, NU!

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!