Părinţii lui Mihai Eminescu - cum arătau şi câţi copii au avut, de fapt

Toată România ştie cum arăta Mihai Eminescu, dar pe părinţii lui i-ai văzut vreodată?

Dă-mi voie să cred că nu există român care să nu ştie cum arăta Mihai Eminescu. Dar pe părinţii lui i-ai văzut vreodată în vreo fotografie?

Zilele trecute am dat absolut întâmplător peste un articol despre familia poetului, care conţinea şi imagini cu părinţii acestuia, dar şi multe informaţii despre soarta celor 10 fraţi ai lui Mihai Eminescu.

parintii lui Eminescu

Părinţii lui Mihai Eminescu, un mariaj dificil

Raluca a văzut lumina zilei în 1816, în satul Joldești din ținutul Botoșanilor, ca al treilea dintre cei nouă copii ai stolnicului Vasile Iurașcu și ai Paraschivei. În 1840, Ralu, cum o alintau acasă, s-a căsătorit cu Gheorghe Eminovici, având un mariaj de 36 de ani, destul de greu, după spusele lui George Călinescu, căci soţul ei era un om aspru, neînduplecat adeseori, ba chiar violent, scrie doxologia.ro.

Raluca Eminovici s-a dovedit o fire introvertită și foarte religioasă. Dovadă că a cumpărat din banii ei de zestre bisericuța din lemn pe care a adus-o pe moșia de la Ipotești.

Raluca şi Gheorghe Eminovici au avut 11 copii.

Ce soartă au avut cei 10 fraţi ai lui Mihai Eminescu?

Șerban, primul copil al familiei, născut în 1841, și-a făcut studiile la Cernăuți și Viena, devenind medic și profesând la Berlin. În 1874, la 33 de ani, a decedat, doborât de tuberculoză.

Nicolae, al doilea copil, venit pe lume în 1843, a învățat la Cernăuți, apoi la Sibiu, urmând studii de Drept. A lucrat la biroul cunoscutului avocat Emmerich Christian din Timișoara dar, îmbolnăvindu-se, s-a întors la Ipotești în 1881. A murit la scurt timp după tatăl său, în 1884.

Gheorghe, al treilea copil, s-a născut în 1844. A învățat în capitala Bucovinei, ca și frații săi, după care a urmat o școală militară în Prusia. Şi-a întrerupt cariera din pricina tuberculozei, s-a întors la Ipotești, unde a decedat în 1873, la numai 29 de ani.

Ruxandra, al patrulea copil și prima fată a familiei, a văzut lumina zilei în 1845 dar, foarte curând după ce a primit botezul, a murit.

Peste un an, în 1846, Raluca a dat naștere celui de-al cincilea copil, Ilie. La rândul lui, a învățat la Cernăuți, urmând ulterior cursurile Școlii de medicină a renumitului doctor Carol Davila din București. Din nefericire, și el s-a îmbolnăvit de o altă necruțătoare maladie, tifosul, murind în 1863, la doar 17 ani.

În 1848, în familia Eminovici apare a doua fată, Maria. Din pricina unor complicații medicale, a decedat la nici 8 ani, în 1856.

Eminescu, al şaptelea copil

În 1850, Raluca aduce pe lume al șaptelea copil – atins de aripa geniului, Mihail, poetul, mort și el la numai 39 de ani, în 1889.

parintii lui Eminescu

În 1851 a venit pe lume Aglae, al optulea copil. A avut o strălucită carieră muzicală la Cernăuți, devenind o foarte talentată pianist şi concertând adesea cu Ciprian Porumbescu. A murit la vârsta de 49 de ani, în 1900.

În 1854, Raluca a născut al nouălea copil, Harieta. Fetiţa a venit pe lume cu  o deficiență locomotorie. În ultimii ani de viață, Harieta s-a dedicat îngrijirii fratelui Mihai. A murit la doar 35 de ani, la câteva luni după decesul poetului, în octombrie 1889.

În 1856, Raluca l-a adus pe lume pe Matei, penultimul copil. După absolvirea școlii gimnaziale din Cernăuți, acesta a urmat institutul Politehnic din Praga, dedicându-se apoi carierei militare. Este singurul care a moștenit gena longevității tatălui său, Gheorghe: a murit în 1929, la vârsta de 73 de ani.

Al 11-lea copil, Vasile, a murit prematur, nereținându-se nici anul nașterii, nici cel al decesului.

Blestemul din familia Eminovicilor

La mijlocul verii lui 1876, suferinţa Ralucăi, în vârstă de 60 de ani, s-a acutizat: era bolnavă de cancer. Pe 13 august 1876, mama lui Mihai Eminescu moare, fiind înmormântată lângă bisericuța ctitorită de ea.

Historia.ro citează mai mulţi cercetători (Maiorescu, Slavici, Caragiale, Kremnitz etc.) care au susţinut că Vasile Iuraşcu ar fi transmis urmaşilor lui, deci şi Ralucăi, o boală venerică nevindecabilă. Această moştenire ereditară va fi ca un blestem în familia Eminovicilor, unii din copii fiind afectaţi de această boală.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!