“Opera sfâșietoare a unui geniu năucitor”, cartea pe care poți s-o iubești și s-o urăști în același timp - Ana are carti!
Opera sfasietoare a unui geniu naucitor

“Opera sfâșietoare a unui geniu năucitor”, cartea pe care poți s-o iubești și s-o urăști în același timp

N-o să fac a doua recenzie la “Opera sfâșietoare a unui geniu năucitor”, că doar n-o să ne canibalizăm aici, pe blog 😊, dar, cu voia Anei, vin cu niște precizări/completări, pentru că mi-am dat seama de un lucru: cartea asta “lucrează” atât de mult cu sentimentele tale, cu trăirile tale, cu experiența ta de viață, se hrănește atât de mult din tine, încât concluziile trase la final chiar pot diferi de la om la om. Nu cred că am mai dat peste o carte care să poată fi simțită /percepută atât de diferit de fiecare cititor.

Ana spunea că ori este “the one book”, cartea pe care ai alege-o dacă ai avea voie să iei cu tine pe o insulă pustie un singur obiect, “ori te enervează atât de tare că-ți vine s-o arunci cât colo”. Pentru mine au fost ambele. A fost un gen de “love/hate relationship” de la început până la sfârșit, cu perioade mai intense sau mai potolite.

Eu m-am apucat s-o citesc cu șervețelele lângă, împăcată cu gândul că s-ar putea să bocesc. N-am făcut-o. Ana mi-a promis în recenzia ei și că voi râde în hohote. Mneah… n-am făcut-o nici pe asta. Dave e de vină pentru lipsa mea de sensibilitate sau, mai bine zis, comportamentul lui adolescentin într-o situație care eu cred – nu, ȘTIU! – că te maturizează forțat, cu pumni în burtă și dosuri de palme peste față: moartea ambilor părinți.

Mă întreb și acum dacă Dave chiar și-a ascuns durerea sub preș, ca să se ocupe de partea pragmatică a vieții – creșterea fratelui său mai mic – sau, având în vedere că era și el destul de necopt și încă teribilist la momentul dublei tragedii, pur și simplu n-a perceput pierderea la adevărata ei magnitudine, iar la final, când arată că nu, nu e un nesimțit, îl doare, poate chiar se prăbușește, totul e rezultatul trecerii timpului și al maturizării sale: ACUM știe ce a pierdut, ACUM conștientizează, ACUM procesează și asimilează.

N-ar putea să mă lămurească decât Dave Eggers, știu, și asta n-o să se întâmple. Dave Eggers, care este una și aceeași persoană cu Dave din “Opera sfâșietoare a unui geniu năucitor”, fiindcă drama asta inimaginabilă din carte e nici mai mult, nici mai puțin decât povestea de viață a autorului…

Cartea poate fi cumpărată online de AICI

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!