"O mie de lumi... 1950" de Costin Gagu. Apariție editorială
O mie de lumi

“O mie de lumi… 1950” de Costin Gagu. Apariție editorială

“O mie de lumi… 1950” de Costin Gagu are lansarea oficială pe 28 mai, la târgul de carte Bookfest din București, la standul editurii Junimea.

Autorul își descrie volumul ca fiind un roman istoric care tratează un subiect extrem de special și de sensibil: drama femeii în timpul marilor exproprieri din anul 1950.

Cum promovează editura Junimea cartea

1950, anul exproprierii de imobile ale vechii clase burghezo-moșierești în România. Venit de la țară, Pavel ajunge din întâmplare angajat al Securității, calitate din care pășește în drama familială a lui Iorgu și a Matildei. Jumătate de secol mai târziu, un testament de la un necunoscut o aduce pe Iaria într-un oraș în care nu a mai fost niciodată, într-o lume pe care nu a cunoscut-o nicicând. Încântător, misterios și romantic pe alocuri, romanul prezintă prietenia ciudată între un lucrător al poliției politice, Securitatea, și una dintre victimele teribilei instituții. Fiecare încearcă să îl înțeleagă pe celălalt. Fiecare încearcă să acceseze lumea celuilalt într-un dezacord existențial care reprezintă, în fapt, esența lumii noi care se naște în acea perioadă și a cărei moștenire o trăim și astăzi.

Ce spun specialiștii despre “O mie de lumi… 1950”

Dr. Mirela Vernescu (Muzeul Brăilei „Carol I”): Un testament târziu dezvăluie un roman istoric incendiar despre o dramă a anilor de după război. Atunci instaurarea comunismului nu a fost doar o simplă răsturnare socială, ci o continuă amalgamare de destine şi tragedii. În oglinda timpului, istoria locului se dezvăluie ca o tornadă de realism politic şi social, unde destine se prăbuşesc, dispar sau se transformă. „Sfârşitul unei lumi e doar începutul alteia.” Lumea de după război se schimbă invariabil spre bine sau rău, o schimbare care deraiază iremediabil vieţi, vise şi aspiraţii. Noua lege de expropriere a caselor creează realităţi perfide, ilustrate de permutări sociale şi o inversare a valorilor sociale. Anchetele de la Securitate sunt doar zgomotul unor schimbări profunde care au definit un om nou: homo muncitorescus. Tragedia Matildei şi a lui Iorgu este doar un preţ care trebuie plătit pentru legitimizarea noii realităţi.”

Cine este Costin Gagu

Costin Gagu a absolvit Facultatea de Istorie – Universitatea „Ovidius” Constanţa, promoția 1997. Are un Master of Arts EURUS – Studii Europene şi EuroAsiatice la Universitatea Carleton, Ottawa, Canada. Între anii 1993-1995 a lucrat ca ziarist  la „Cuget Liber” – Constanţa, iar intre 1995-1997 – ca ziarist la „Telegraf/TV Neptun” – Constanţa. Din 2012 este profesor la Peel District School Board – Ontario, Canada. În 2000 a publicat Istoria presei dobrogene 1945-1989, la Editura Mondograf din Constanţa.

Lansarea oficială a romanului “O mie de lumi… 1950” care va avea loc pe 28 mai, la Bookfest București, de la ora 11.30, va fi moderată de Simona Modreanu, directoarea Editurii Junimea.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!