Opt intelectuali joacă într-o seară bridge la București. 1989. Sunt bogați, săraci, atei, ortodocși, greco-catolici, hetero și homo, copii de nomenclaturiști și de ”foști.”
Ce spune Nora Maria Vasilescu despre al doilea roman al său:
Publicat la editura Agol şi bazat pe mărturiile unor martori oculari, ”7 pici” nu are ambiții istorice decât în măsura în care izbutește să reconstruiască o atmosferă a ceea ce era tineretul intelectual bucureștean din 1989, precum și o observație de jos a evenimentelor, de la nivelul simplului (ori mai puțin simplului) cetățean, încă neîndoctrinat într-ale bubulilor conspiraționiști.
Laureat al premiului I al concursului Ioan Slavici (2016), romanul este și un martor al solidarității construite împotriva unui unic dușman, ca și al fragmentării acesteia de îndată ce marele dușman a fost anihilat. E, mai mult decât orice, o poveste de dragoste.
Dana e fată de ilegalist, are casa ei, cadou de la tată, a intrat în barou, are destule pile ca să suplinească măcar parțial lipsurile ultimilor ani și bani suficienți. Nici personalitatea nu-i lipsește. Nu o impresionează Securitatea ca pe alții: la socrul colonel a răcnit nu o dată. Și, mai ales, mai ales, știe să păstreze secrete. Sau cel puțin așa crede.
Nu e singura. Seb, studentul de la Litere care-i stârnește pe neașteptate imaginația, duce o viață dublă. Tincuța, prietena din copilărie, a făcut o pasiune pe care nu s-ar grăbi s-o mărturisească nimănui. Silviu, soțul Danei, încă din armată duce o viață dublă. Altfel, dar nu mai puțin chinuitoare.
Smuls violent dintre secretele mărunte și pasiunile inavuabile, grupul de prieteni intră în vrie când unul dintre ei este arestat. Presiuni, pile, relații, totul e pus la bătaie ca “să-l scoată.” Mai cu seamă să-l scoată întreg. Suntem în a doua jumătate a lui decembrie 1989. 21 se apropie ca un fur.
Cum poate fi achiziţionat romanul: ”Șapte pici” se poate comanda pe Facebook de la poetul Dan Iancu sau pe email de la uhi4ge@yahoo.com.
Alte lucrări ale autoarei:
Orenda, volumul I Mentori, temple, ispitiri, Editura Limes, Cluj, 2016
Cu soarele pe piept, piesă reprezentată la Teatrul Național din Iași, în regia lui Ion Mircioagă, 2009
King Lear’s Daughter, Toth Press, California, 1997
M-a contact și pe mine autoarea să-mi trimită un exemplar, dar, încă nu am intrat în posesia lui. O știu din auzite, din cercul de prieteni ai unor cunoscuți. Știu că este traducătoare de engleză. Mă aștept să scrie bine, dar, să vedem.
Din pacate, cu toata rusinea de pe lume pe capul meu, eu am refuzat exemplarul. Sunt constienta ca nu am timp sa citesc altceva decat lista mea de lecturi obligatorii – cu care oricum sunt foarte intarziata, uffff… Asa ca nu stiu cand as fi apucat sa citesc si cartea ei. Am preferat sa-i spun cinstit situatia si sa-i propun rubrica de aparitii editoriale. Asta e, astept recenzia la tine.