Dacă Dan Brown nu ar fi folosit cadrul fabulos al mânăstirii Montserrat în “Origini”, ultimul său roman, aş fi fost foarte revoltată. Şi i-aş fi adus la cunoştinţă acest aspect!
Însă, spre deosebire de autohtonul-Dan-Brown-wanna-be (vorbim despre Igor Bergler, desigur), americanul se fereşte să mă supere 🙂 şi decide chiar să-şi înceapă thrillerul la mânăstirea Montserrat.
Aşa cum scriam în “recenzia” la Origini, Edmond Kirsch este un fel de Nostradamus al secolului 21, care reuşeşte cu ajutorul supertehnologiei, să prezică evenimente cu impact mondial. Tot privind în viitor, Kirsch realizează că se află în faţa unei revelaţii care, odată dezvăluită public, va da peste cap tot ce ştim despre lumea în care trăim. Pentru că descoperirea lui afectează în primul rând felul în care omenirea se va raporta la religie, Kirsch decide să o prezinte, în avanpremieră şi cu o doză imensă de aroganţă, celor mai importante 3 personalităţi religioase ale lumii. Iar locul acestei ciocniri colosale este, ai ghicit, mânăstirea Montserrat.
Cocoţată pe stâncile muntelui Montserrat – care se ridică practic de nicăieri în mijlocul unei întinderi aproape plane -, mănăstirea benedictină, aflată la circa 60 de kilometri de Barcelona, ne-a înconjurat, încă de când am pus piciorul pe aleile ei… ntz, ntz, ntz, ce spun eu aici?!… încă de când am pus piciorul pe străzile ei, cu un sentiment de linişte şi izolare pe care Dan Brown nu l-a exagerat cu nimic în debutul romanului său. Şi aceasta în ciuda aglomeraţiei de turişti extrem de gălăgioşi.
Câteva ore petrecute… în cer
Cele câteva ore petrecute… în cer, corul de copii al mânăstirii, pe care noi am fost super norocoşi să-l auzim, că nu era în program!, şi care a început să cante în timp ce noi stăteam la o coadă imeeeeensă pentru a ajunge la statuia Madona Neagră, interiorul basilicii care mie mi s-a părut că e îmbrăcat în aur pentru ca ulterior ghidul să-mi confirme impresia… toate te pregătesc şi te încarcă parcă pentru întoarcerea la viaţa ta obişnuită, la lumea reală – cumva, în totală contradicţie cu ceea ce se întâmpla în carte… căci pe Edmond Kirsch vizita la Montserrat îl va pregăti, fără ca el s-o ştie, desigur, pentru… moarte.
Rămân cu un singur regret după călătoria de o zi la Montserrat: că n-am putut vizita biblioteca… 🙁
Cum a descris Dan Brown mânăstirea Montserrat în debutul romanului său (iar mie nu mi s-a părut că a exagerat cu nimic):
“În vreme ce bătrânul tren cu cremalieră îşi croia încet drum în sus pe versantul ameţitor, Edmond Kirsch privea masivul muntos care se înălţa deasupra lui. În depărtare, construită în stânca muntelui, uriaşa mănăstire din piatră părea suspendată în aer, ca şi când cineva ar fi contopit-o, prin cine ştie ce magie, cu buza abisului vertical.
Atemporal, sanctuarul din Catalonia, Spania, rezistase inexorabilei atracţii gravitaţionale vreme de mai bine de patru sute de ani, fără a-şi trăda niciodată scopul pentru care fusese construit, acela de a-i izola de lumea modernă pe cei din interiorul ei. (…)
Kirsch zări destinaţia către care se îndreptau – o colosală citadelă din piatră aburcată pe buza unei stânci al cărei perete vertical cobora sute de metri până într-o vale cubărită la poalele unor dealuri împădurite. Descumpănit de înălţime, Kirsch îşi întoarse privirea de la hăul căscat şi-şi urmă gazda pe poteca şerpuită, îndreptându-şi gândurile spre întâlnirea programată. (…)
Se afla într-o încăpere dreptunghiulară, ai cărei pereţi înalţi erau ticsiţi cu tomuri vechi, legate în piele. Rafturi suplimentare, separate, mărgineau zidurile aidoma unor coaste, alternând cu radiatoare din fontă care şuierau şi zăngăneau, dând impresia stranie că încăperea însăşi era vie. Kirsch ridică privirea spre pasarela cu balustradă ornată care înconjura etajul şi în clipa aceea ştiu fără urmă de îndoială unde se aflau.
„Celebra bibliotecă de la Montserrat“, îşi dădu el seama, uimit de faptul că fusese primit acolo. Se spunea că încăperea aceea găzduia texte rare, chiar unice, la care aveau acces doar acei călugări care-şi dăruiseră viaţa lui Dumnezeu, trăind sechestraţi acolo, pe acel munte.”
Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI sau de AICI