Pe 20 noiembrie 1820, baleniera ”Essex”, care avea la bord 20 de membri ai echipajului, este lovită și scufundată de un cașalot uriaș, de 27 de metri. După 93 de zile de coşmar, o parte din marinari scapă, iar povestea lor devine sursă de inspirație pentru o operă celebră, ”Moby Dick”, a lui Herman Melville.
În 1819, baleniera ”Essex” e bătrână, dar și-a căpătat reputația de navă cu noroc, pentru că, vreme de două decenii, a navigat pe apele oceanelor fără probleme și s-a întors acasă cu cantități enorme de pradă. Lansată la apă în 1799, era condusă de comandantul George Pollard Jr., 29 de ani, unul dintre cei mai tineri navigatori șefi în acel moment, scrie a1.ro.
Pe 12 august 1819, baleniera ”Essex” pleacă din Nantucket, Massachusetts, SUA, într-o călătorie estimată a ține doi ani și jumătate. Locul de vânătoare stabilit e în apropierea Capului Horn , dar celelalte baleniere anunță că nu mai e ”marfă” prin zonă. În ianuarie 1820 George Pollard Jr. decide să se îndrepte spre Coasta de Vest a Americii de Sud, pe linia Ecuadorului. Aici s-a semnalat existența mai multor exemplare, așa că Pollard ”parchează” în zonă. Pentru că nu găsesc însă nimic, marinarii devin agitați. ”Essex” scârțâie din toate încheieturile, proviziile sunt pe terminate, prin urmare comandantul ia hotărârea să ancoreze lângă insula ”Carol” (denumită, ulterior, ”Floreana”), din Arhipelagul Galapagos. Pe 8 octombrie marinarii capturează 300 de broaște țestoase. Pe 22, alte 60. Au între 45 și 360 de kilograme greutate!
În timp ce vânează, cârmaciul Thomas Chappel vrea să-și sperie în glumă camarazii. Aprinde câteva lemne, dar focul se extinde cu repeziciune. Într-o singură zi, întreaga insulă arde. Mor toate animalele. Abia peste ceva timp Chappel avea să-şi recunoască vina…
Pe 20 noiembrie 1820, la ora opt seara, se anunță prezența balenelor. Două harpoane își nimeresc ținta, însă… un cașalot uriaș, de 27 de metri (înălțimea unui bloc cu opt etaje), lovește în plin și scufundă nava ”Essex”. Cei 20 de oameni abia apucă să salveze ce se mai poate, se urcă în trei bărci și părăsesc locul!
Bărcile navighează timp de două săptămâni. Sunt la 3.700 de kilometri de coastele Americii de Sud. Când totul pare pierdut, ating insula nelocuită Henderson, în Arhipelagul Pitcairn. Aici găsesc păsări, pești, chiar și o sursă de apă dulce. După o săptămână, comandantul decide să părăsească locul în speranţa că va găsi Insula Paștelui. Trei dintre marinari – William Wright, Thomas Chappel și Seth Weeks – refuză să plece și rămân pe insulă.
Ca să supravieţuiască, bărbaţii se hrănesc cu trupurile camarazilor morţi
Unul câte unul, oamenii încep să moară. Insula Paștelui e ratată, se ia cap-compas Insula Mas a Tierra, dar aceasta e departe. Excesul de sare din dieta marinarilor și lipsa apei potabile duc la stări de vomă, la agonie, la violență. La început, când primii marinari mor sunt aruncați în ocean. Dar cum proviziile se termină, scene sinistre încep să aibă loc în bărci: ca să supravieţuiască, bărbaţii se hrănesc cu trupurile camarazilor morţi. Se trage la sorți cine va fi următorul care trebuie să se sacrifice, se trage la sorți cine va trebui să-l ucidă. O balenieră găsește, peste ani, trei schelete într-o barcă… Sunt ale marinarilor de pe ”Essex”.
Pe 23 februarie 1821, ”Dauphin”, o navă, culmea!, tot din Nantucket, recuperează doi dintre supraviețuitori. Alți trei sunt duși la Valparaiso, în Chile. După 93 de zile de agonie, cei cinci sunt salvați. Alți opt, la fel. Lor li se adaugă cei trei rămași pe Insula Henderson.
Căpitanul George Pollard Jr. primește comanda navei ”Two Brothers”, dar la primul voiaj nava se scufundă. În limbaj marinăresc, e botezat ”Johan”, adică cel fără de noroc. Nimeni nu mai vrea să-l angajeze și se retrage de pe mări și oceane. Ajunge paznic de far. Moare la 78 de ani.
Owen Chase se întoarce și-și vede pentru prima oară fetița de 14 luni. Atât el, cât și Thomas Nickerson au ținut un jurnal în toată această perioadă. Conform specialiștilor, cele două caiete devin sursa de inspirație pentru Herman Melville. În 1851, scriitorul american lansează celebra ”Moby Dick”, considerată a fi o capodoperă a literaturii universale. Romanul prezintă aventurile căpitanului Ahab, obsedat de dorința de a ucide legendara balenă albă, ”Moby Dick”, cea care, în trecut, îi provocase pierderea unei nave și îi smulsese un picior…
Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI sau de AICI
Alege varianta potrivită pentru tine!