Mark Twain şi Nikola Tesla au fost prieteni la cataramă

Mark Twain şi Nikola Tesla, prieteni la cataramă. Scriitorul s-a oferit voluntar pentru experimentele omului de ştiinţă

Mark Twain, unul dintre cei mai apreciaţi scriitori din literatura universală, şi Nikola Tesla, unul dintre geniile ştiinţei de la cumpăna secolelor XIX-XX s-au întâlnit la New York, legând rapid o prietenie bazată pe dorinţa de progres. Twain şi Tesla au văzut unul în celălalt o figură salvatoare, petrecând mult timp în laboratorul celui din urmă.

Mark Twain
Mark Twain şi Nikola Tesla

Nikola Tesla a fost un copil plăpând, doctorii considerându-l o cauză pierdută. Vigoarea spirituală şi-a regăsit-o în cărţi, în special în cele ale lui Mark Twain, care aproape îl făceau să uite complet de fragilitatea sa trupească. În cuvintele inventatorului de peste ani, cărţile celebrului scriitor american au fost cele care au generat „recuperarea miraculoasă care a urmat”, scrie Adevărul.

După ce părăsea Croaţia, în 1884, Tesla avea să trăiască aproape întreaga viaţă în diverse camere de hotel din New York, fiind forţat să le elibereze în special din pricina obiceiului de a-şi ţine porumbeii. Avea să moară în cea mai înaltă clădire de atunci a oraşului, Hotel New Yorker, în 1943, la vârsta de 86 de ani, de tromboză coronariană.

Atât Tesla, cât şi Twain şi-au scris autobiografiile, însă niciunul nu a precizat momentul în care s-au întâlnit. Tesla şi-a precizat însă iubirea pentru cărţi, punctând că „dintre toate lucrurile, cel mai mult mi-au plăcut cărţile”. Prietenia cu scriitorul american venea firesc: împărtăşeau iubirea pentru literatură, precum şi o anumită excentricitate. Cât despre locul întâlnirii, se crede că ar fi fost un club de socializare, ”The Players Club”, însă nici acest lucru nu este sigur.

Mark Twain, tratat de Tesla pentru problemele lui stomacale

Au devenit prieteni atât de buni încât fiecare l-a considerat pe celălalt posesor al unor puteri speciale de recuperare pentru celălalt –  romanele lui Twain erau un tonic pentru Tesla şi boala care-l ţintuise la pat încă de copil, iar vrăjitoria electrică a lui Tesla, un leac pentru apucătura severă a lui Twain –  îi vom spune –  constipaţie.

Lindy Ryan, ”The Visual Imperative: Creating a Visual Culture of Data Discovery”

Problemele stomacale ale lui Twain au fost tratate de omul de ştiinţă cu ajutorul aşa-numitei „terapii mecanice”, pe care o perfecţionase cu ajutorul asistenţilor săi. Scriitorul avea să îi fie voluntar lui Tesla în 1895, în timpul aşa-numitului „război al curenţilor” în comunitatea ştiinţifică –  între curentul alternativ al lui Tesla şi cel continuu, al rivalului său, Thomas Edison. Pe scurt, Twain s-a oferit ca voluntar, iar Tesla i-a folosit corpul pe post de conductor într-o serie de experimente.

Lacrimile lui Mark Twain

Tesla descria literatura lui Twain ca ceva nemaiîntâlnit de el până atunci, atât de captivantă încât „mă face să uit complet de starea mea lipsită de speranţă”.

„Ani mai târziu, Tesla şi Twain deveneau prieteni, iar când Tesla i-a povestit acest lucru, Twain a izbucnit în lacrimi”.

Bernard Carlson, „Tesla: Inventor of the Electrical Age”

Mark Twain şi Nikola Tesla au rămas prieteni până la moartea scriitorului, în 1910. Tesla avea să trăiască încă trei decenii, până în 1943.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!