Jurnalul scoate o colecţie de autori români - Ana are carti!

Jurnalul scoate o colecţie de autori români

Dacă ne urmăreşti de ceva vreme, atunci ştii deja că eu cu literatura autohtonă… mai uşor. Şi nici măcar nu am vreun motiv demn de a fi bătut la propria-mi tastatură. Pur şi simplu, viaţa mi-a ordonat lecturile în aşa fel, încât drumurile mele spre zona dedicată autorilor români din biblioteca personală sunt foaaaarte rare.

Dar anul acesta ceva s-a schimbat. Probabil pentru că am îmbătrânit 🙂 , probabil pentru că m-am săturat de năzdrăvăniile literare ale altor ţări şi am avut chef să le verific pe cele ale autorilor români, cert e faptul că pe noptiera mea scriitorii străini s-au împuţinat.

Aşa că nu mă surprinde graba cu care am sărit să sprijin o iniţiativă din presa noastră. În plus, faptul că de proiect se ocupă un om cu care am împărţit ani de-a rândul şi bune, şi rele în viaţa mea profesională nu face decât să ridice gradul meu de subiectivitate la un nou nivel.

(Bine, între noi fie vorba, dacă volumele nu se prezintă DE EXCEPŢIE, Paul, să ştii că fac un scandal cât blogul anaarecarti.ro de mare 🙂 ).

Prin urmare, te las să citeşti mai jos comunicatul de presă şi eu mă duc să-mi pun ceasul să sune mâine mai devreme (pffff… unde am văzut eu oare ultima oară un chioşc de ziare în jurul casei?!!!)

Jurnalul le-a pregătit o frumoasă surpriză cititorilor săi, lansând cel mai mare proiect de cultură din ultimii 10 ani. În colaborare cu Editura Hoffman, Jurnalul va aduce până la finalul anului 42 de volume ale celor mai cunoscuţi autori români, grupate sub titulatura “Jurnalul cărţilor esenţiale”. Va fi o împletitură între clasicii care nu trebuie să lipsească din nicio bibliotecă şi cei mai valoroşi scriitori contemporani.

“Trăim într-o lume cu o mie de posibilităţi sau niciuna.

O lume în care am ajuns să uităm cine suntem.

Trebuie să începem să redescoperim ce-i al nostru: valorile, tradiţia, cărţile cu care am crescut, care trebuie sa fie în fiecare casă, pe care trebuie să le dăm mai departe.

Nu uita niciodată asta”.

Sub acest slogan lansa Jurnalul Naţional, pe 18 martie 2009, “Biblioteca pentru toţi: O colecţie de literatură românească”. La mai bine de 10 ani de la acel eveniment, Jurnalul a pregătit o nouă colecţie valoroasă şi desăvârșită, care va cuprinde numele ca Dinu Săraru, Slavici, Rebreanu, Eminescu, Duiliu Zamfirescu, Eugen Lovinescu, Fănuş Neagu, George Călinescu, Damian Stănoiu, Radu Rosetti, Coşbuc, Cella Serghi şi mulţi, mulţi alţii.

Începem pe 4 martie, cu Viaţa şi opera lui Petre Ţuţea, de Radu Sorescu.

Din luna martie, caută la chioşcuri primele titluri ale colecţiei “Jurnalul cărţilor esenţiale”:

– Petre Ţuţea. Viaţa şi opera, de Radu Sorescu (miercuri,  4 martie),

– Jocul cu moartea, de Zaharia Stancu (miercuri, 11 martie),

– Oraşul cu salcâmi, de Mihail Sebastian (miercuri, 18 martie),

– Închisorile mele, de Ioan Slavici (miercuri, 25 martie).

Preţul unui volum este de 19,9lei cu ziar inclus. Colecţia “Jurnalul cărţilor esenţiale” va fi distribuită prin difuzorii presă şi abonaţilor la Jurnalul cu carte.

Ce spunea Eugen Simion despre care Petre Ţuţea. Viaţa şi opera: “Aflu, acum, recitind studiul lui Radu Sorescu, lucruri noi despre biografia lui Petre Ţuţea şi despre ideile sale. Nu-i place Platon, nu-i plac nici oamenii de sistem, are păreri în toate domeniile şi le formulează mai totdeauna în propoziţii provocatoare. Politiceşte, este întâi ţărănist şi vituperează dur pe liberali şi liberalismul de mântuială din timpul său, devine, apoi, un om de stânga (se zvoneşte despre el că umbla pe străzile bucureștene prin 1933, ţinând în mână – ostentativ – “Pravda”). Înființează împreună cu Petre Pandrea revista “Stânga”, după care, împreună cu mulţi din generaţia sa, o virează spre extrema dreaptă.

La bătrâneţe, după dura experienţă carcerală, se arată total sceptic în privinţa politicii. Nu vrea să mai audă de ea şi îşi regretă trecutul. Moare ca un mistic convins, ţinând cursuri de morală şi de filosofie de existenţă tinerilor care vor să-l asculte. Noica, spre deosebire de prietenii săi din Occident, consideră că, publicându-şi scrierile (câte pot fi), filosoful socratic îşi strică legenda.”

Facebook Comments

Comentarii

  1. Eu am descoperit de curand o autoare exceptionala, am gasit un roman de-al ei din intamplare in biblioteca matusa’mii, l-am citit si m-a captivat ff tare. Autoarea se numeste Maria Luiza Cristescu si stilul ei seamana f tare cu cel al Ilenei Vulpescu. Am cautat ulterior si celelalte romane si le-am gasit doar pe un site de anticariat. Acelasi lucru simt si eu vis-a-vis de autorii contemporani (pt ca nu as putea sa o numesc scriitoare pe Irina Binder sau Ioana Macoveiciuc.. le-am nominalizat pt ca sunt primele care mi-au venit in minte si pt ca sunt in top vanzari), pur si simplu nu mi- ramas nimeni in minte, adica sa raman cu ceva dupa ce am citit ceva scris de acesti autori. Intre noi fie vorba, nu poti face literatura de calitate publicand ‘enspe mii de carti pe an.

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!