Jurnalul Annei Frank - Scandal internațional după publicarea online a cărții
Jurnalul Annei Frank

Jurnalul Annei Frank – Scandal internațional după publicarea online a cărții

O deputată şi un profesor universitar din Franţa au postat online „Jurnalul Annei Frank”, versiunea în limba olandeză, considerând că această lucrare aparţine de la data de 1 ianuarie 2016 domeniului public, fapt contestat de fondul (‘Fonds Anne Frank’) care deţine drepturile asupra cărţii, informează agenţia France Presse, citata de DC News.

„Anne Frank a murit în 1945 în lagărul de concentrare Bergen-Belsen din Germania, astfel încât la 1 ianuarie 2016 Jurnalul trebuie să se întoarcă în domeniul public”, susţine profesorul Olivier Ertzscheid.

Legislaţia franceză respectă o directivă europeană din 1993, care prevede că o lucrare intră în domeniul public la data de 1 ianuarie, după 70 de ani de la moartea autorului „sau a ultimului supravieţuitor”.

Deputata ecologistă Isabelle Attard a postat, de asemenea, versiunea în limba olandeză a lucrării Annei Frank.

S-a cerut retragerea din mediul online a Jurnalului Annei Frank

La puţin timp după cele două anunţuri, fondul ‘Anne Frank’ a solicitat atât lui Ertzscheid Olivier, cât şi Isabellei Attard să renunţe la postarea online a lucrării şi să-şi rectifice declaraţiile, ameninţând cu acţiuni judiciare.

‘Fonds Anne Frank’, creat de tatăl tinerei victime a regimului nazist, Otto Frank, are sediul la Basel (Elveţia) şi deţine drepturile de publicare asupra jurnalului tradus până acum în 70 de limbi străine şi vândut în peste 30 de milioane de exemplare.

Potrivit precizării acestuia, jurnalul este o lucrare apărută postum pentru care durata dreptului exclusiv este de 50 de ani de la data publicării. Textul publicat în întregime în anul 1986 ar fi protejat pentru drepturi de autor până cel puţin în anul 2037.

Jurnalul Annei Frank a fost scris în perioada iunie 1942 – august 1944

„Jurnalul Annei Frank”, scris de adolescenta evreică în vârstă de 13 ani în perioada iunie 1942 – august 1944, în timp ce se ascundea împreună cu familia sa la Amsterdam, a fost publicat pentru prima oară în limba olandeză în anul 1947 de către tatăl său, care a eliminat unele pasaje din textul original.

Eu nu am citit „Jurnalul Annei Frank” (`între timp, l-am citit – RECENZIA, AICI) şi, aşa cum te-am obişnuit, pe blogul nostru nu ne dăm cu părerea despre cărţi „din auzite”. Prin urmare, o să redau rândurile altcuiva. În mod surprinzător poate pentru unii, unul din cele mai frumoase texte despre „Jurnal” l-am găsit pe site-ul Simonei Gherghe (da, da, ACEA Simona Gherghe de la Antena 1):

Ce spune Simona Gherghe despre Jurnalul Annei Frank

„Aveam în bibliotecă Jurnalul Annei Frank de câțiva ani (a apărut la Humanitas, în 2011). Am tot amânat să mă apuc de el, pentru că, știind povestea acestei fetițe de 14 ani, ma gândeam că nu sunt pregătită sufletește. Cum însă, de ceva vreme, mă preocupă în mod special tema celui de-al doilea război mondial, i-am citit Jurnalul.

N-o să fac o recenzie de carte. E o poveste pe care o citești cu un nod în gât și cu sufletul strâns. Când o să am un copil, aș vrea să-i vorbesc despre Anne, despre curaj și talent. Despre suferință și nedreptate. Despre abuzuri și nebunie. Despre viață și moarte. Chiar dacă toate astea par mai mult decât poate duce un copil. Anne își dorea să fie jurnalistă și scriitoare. Probabil că ar fi fost sclipitoare. Așa cum îi este și scriitura.

Opt oameni trăiesc în clandestinitate, în 46 de metri pătrați

O autoanaliză matură și profundă, dar și un spirit de observație ascuțit și o capacitate extraordinară de descriere a celorlalți ocupanți ai Anexei și a situațiilor de viață (opt oameni, două familii de evrei, trăiesc în clandestinitate, în 46 de metri pătrați, vreme de aproape doi ani, pînă când cineva îi trădează și sunt ridicați de Gestapo.

Unul singur supraviețuiește Holocaustului, tatăl Annei, cel care toată viața a luptat ca povestea fiicei sale să fie cunoscută de o lume întreagă). Am terminat jurnalul azi-noapte și-mi pare rău ca nu l-am citit din prima clipă. Până acum, n-aveam nicio dorință să merg la Amsterdam, deși știu ca e un oraș minunat. O voi face în curând. Pentru Anne Frank…”

sursa foto: https://thesearchforsomethingmore.wordpress.com/2013/07/01/jurnalul-annei-frank/

Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI (audiobook), de AICI, de AICI, de AICI (audiobook), de AICI, de AICI (adaptare grafică), de AICI (ebook), de AICI, de AICI (adaptare grafică), de AICI (adaptare grafică), de AICI (adaptare grafică), de AICI (adaptare grafică) sau de AICI

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!