"Jumătate de lume (Marea sfărâmată 2)" de Joe Abercrombie - Ana are carti!

“Jumătate de lume (Marea sfărâmată 2)” de Joe Abercrombie

De la bun început trebuie să spun că “Jumătate de lume”, a doua parte a trilogiei Marea sfărâmată” de Joe Abercrombie, este foarte, foarte, foarte bună.

Deși Yarvi, vedeta din “Jumătate de rege”, nu mai este protagonistul în jurul căruia se construiește intriga cărții, acest lucru nu m-a afectat prea mult. De ce? Deoarece am avut de-a face cu două dintre cele mai captivante personaje din literatura fantasy citită de mine, alături de care am trăit practic toate cele 408 de pagini ale cărții. Dar ce zic eu „personaje”…? Mai bine spun: LEGENDE!!!

Volumul continuă direct acțiunea din “Jumătate de rege”, însă există două diferențe majore față de aceasta.

Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI

Jumătate de lume urmărește, în principal, destinele a două personaje nou-nouțe

Prima constă în faptul că “Jumătate de lume” urmărește, în principal, destinele a două personaje nou-nouțe. Thorn –  o tânără care visează să devină o războinică neînfricată pentru a răzbuna moartea tatălui ei și Brand – un tânăr viitor războinic, cu înclinații non-violente. Thorn este dornică să se afirme și să dovedească ce poate pe câmpul de luptă. Problema ei este că femeile nu sunt văzute pe post de mânuitoare de scut și sabie, lucru pentru care este umilită constant.

Ca și cum lucrurile nu ar fi fost suficient de dificile pentru ea, tânăra își omoară involuntar  un coleg în timpul unui antrenament. Ajunsă în situația de a fi ucisă cu pietre, Thorn face un adevărat pact cu diavolul, adică cu Yarvi, care în schimbul vieții îi cere, și obține, supunere deplină. Spre deosebire de Thorn, Brand nu prea este încântat 100% de destinul său de luptător. Adică, ar vrea să fie unul, pentru a avea bani și prestigiu, dar fară să ucidă pe nimeni. Gata oricând să facă ceea ce este corect, el intervine pe lângă Yarvi ca acesta să-i salveze viața lui Thorn.

Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI

Yarvi nu a fost uitat

Faptul că acum Thorn și Brand sunt vedetele cărții nu înseamnă că Yarvi a fost uitat. Este acolo, în umbra celor doi, făcând ceea ce știe mai bine: planuri, comploturi, alianțe și manipulări. De data aceasta, țelul lui nu este răzbunarea personală, ci salvarea țării sale de la un război în care probabilitatea să fie înfrântă este foarte mare. Pentru a reuși, Yarvi pornește cu Thorn și Brand la bordul unui vas într-o călătorie ce străbate jumătate de lume în căutare de aliați. Bineînțeles, de pe ambarcațiune nu putea să lipsească un echipaj ieșit din comun, alcătuit din personaje pe care ar fi bine să nu le întâlnești noaptea pe vreo alee şi care ar putea constitui fiecare subiectul unui roman de sine stătător.

A doua diferență majoră este faptul că universul în care se desfășoară povestea este uriaș față de cel din “Jumătate de rege”. Acolo am avut impresia că aventurile lui Yarvi & Co. au loc pe un lac și pe malurile acestuia. Aici am avut de-a face cu o lume imensă, diversă, vie, cu orașe mari, cu fel de fel de locuitori, cu clanuri de războinici, cu obiceiuri diferite de la o regiune la alta.

Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI

Thorn devine o forță de neoprit, mortală la fiecare lovitură

Thorn și Brand sunt exact legendele de care am vorbit la începutul „recenziei”. Prin ce trece fata asta pentru a-și îndeplini visul, tot ce îndură, este ceva ce întâlnești numai în poveștile și cântecele spuse noaptea în jurul focurilor de tabără. La finalul tuturor antrenamentelor și luptelor, Thorn devine o forță de neoprit, mortală la fiecare lovitură, ajungând să fie temută de toți membrii echipajului cu care călătorește. Iar Brand? Ei bine, o să zic un singur lucru: Brand împiedică singur, cu mâinile goale, o corabie să se rostogolească pe panta unui deal.

Știu că pare ciudată alăturarea cuvintelor “corabie” și “deal” în aceeași propoziție, dar, crede-mă!, este adevărat. Așa că îți repet: Brand împiedică singur, cu mâinile goale o corabie să se rostogolească pe panta unul deal! Când am terminat pagina respectivă, mi-am adus aminte aminte să respir și mi-a venit să aplaud!!!

Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI

Jumătate de lume conține o idilă neobișnuită

O plăcută surpriză a fost includerea în “Jumătate de lume” a unei neobișnuite idile. Relația dintre Thorn și Brand, dificilă, cinică, răutăcioasă și violentă se transformă într-o poveste de dragoste timidă, amuzantă și drăguță. Asta nu înseamnă că avem de-a face cu fluturași în stomac, priviri seducătoare și alte chestii tipice young fantasy. Nu! Din contră! Fiecare încercare de apropiere din partea lui Brand este întâmpinată cu răceală și furie de Thorn. Fiecare vis romantic al lui Thorn este spulberat de stângăcia lui Brand. Cu toate acestea, atracția dintre ei există și cei doi sunt meniți să fie împreună, chiar dacă nu știu asta.

Deoarece avem de-a face cu un roman marca Joe Abercrombie, fiecare moment mai siropos este urmat de unul de o violență ieșită din comun. Spre surprinderea mea, deși luptele au fost mai puține decât în cartea anterioară, au fost mai intense, mai încrâncenate. Numărul de victime pe centimetru pătrat de pagină este mult mai mare. Ce să mai zic de lupta finală dintre Thorn și… nu spun cine! Am mers alături de Thorn, am luptat alături de Thorn, am plănuit fiecare lovitură împreună cu Thorn  și am simțit fiecare lovitură încasată de Thorn. Ce mai…  Am fost acolo!!!

Nu știu cum va reuși Joe Abercrombie  în volumul următor să depășească “Jumătate de lume”. Care este mult mai bună decât “Jumătate de rege”. Care este excelentă.  Sincer, nici nu-mi pasă deoarece sunt sigur că o să reușească. Abia aștept!!!

P.S. Deoarece Nemira a renunțat iar la harta de la începutul cărții, o ai mai jos!

harta

Ce-am scris când am început să citesc “Jumătate de lume”

În acest spațiu, ar trebui să scriu ce citesc și mai ales motivul pentru care citesc… ce citesc :)).

De data aceasta, o sa fiu scurt și la obiect! Citesc “Jumătate de lume” pentru că… “Jumătate de rege” și pentru că “Prima lege”.

Atât am avut de zis!!!

Sursa foto a hărţii

Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!