Iubirea secretă a președintelui Mitterrand, dezvăluită într-o carte - Ana are carti!

Iubirea secretă a președintelui Mitterrand, dezvăluită într-o carte

Peste 1.000 de scrisori pasionale de dragoste scrise de către fostul președinte al Franței, François Mitterrand, pentru iubirea sa secretă, Anne Pingeot, au fost dezvăluite în cartea ‘Lettres a Anne, 1962-1995’, publicată luna trecută.

‘Te voi iubi până la sfârșitul meu’ sau ‘Fericirea mea este să mă gândesc la tine și să te iubesc” sunt doar câteva pasaje din aceste scrisori.

Conform Antena 3, cele circa 1.200 de scrisori primite de mama fiicei sale ilegitime, Mazarine, ilustrează talentul literar al președintelui scriitor decedat în anul 1996 și îi conturează portretul de mare îndrăgostit, senzual și romantic.

Primele sale scrisori, timide, datează din 1962, anul când a întâlnit-o pe Anne Pingeot. Tată a doi copii și căsătorit cu Danielle Mitterrand, el avea atunci 46 de ani, iar Anne, o pasionată de artă, numai 19 ani.

În prima scrisoare, François Mitterrand îi promite ‘domnișoarei Anne Pingeot’ că îi va trimite un exemplar din lucrarea ‘Socrate’ a lui Platon. ‘Această mică lucrare va fi mesagerul amintirii fidele pe care o păstrez din câteva ore ale unei frumoase veri’, scrie el.

Puțin câte puțin ei devin tot mai apropiați. ‘Cu dumneavoastră se trezesc sentimente pe care nu le-am cunoscut vreodată’, mărturisește viitorul președinte într-o altă scrisoare.

Dar numai după o călătorie împreună la Amsterdam, în mai 1964, ei încep să se tutuiască, iar din acel moment scrisorile devin mai intime. ‘Îmi place corpul tău, bucuria care curge în mine când am gura ta, posesia care mă arde din toate focurile lumii …’, astfel începe un mesaj dintr-o scrisoare datată din anul 1970.

În unele scrisori apare și politica, iar Francois Mitterrand nu este mereu elogios față de subalternii săi din Partidul Socialist, pe care într-o scrisoare din septembrie 1967 îi descrie drept ‘idioți și sectari, care folosesc numai argumente de subsol’.

În tot acest timp, viața dublă a fostului lider al stângii franceze a fost un secret pentru marele public, care abia în anul 1994 a aflat despre relația sa cu Anne. El nici nu a luat în calcul să divorțeze de Danielle, de teama că și-ar putea compromite cariera politică. Iar în fața îndoielilor lui Anne, Francois o asigură în anul 1970 de iubirea sa ‘absolută, teribilă, definitivă’, pentru ca în anul 1974, în urma relației lor secrete, să se nască Mazarine.

Odată ce Francois Mitterrand ajunge la Palatul Elysee, în anul 1981, scrisorile devin mai rare, însă el petrece mai mult timp împreună cu Anne și Mazarine.

Totuși, presa cunoştea această viață secretă a președintelui, dar în numele respectării vieții private a aleșilor nimeni nu l-a dezvăluit, până când săptămânalul Paris Match a publicat în noiembrie 1994 fotografii cu Mazarine.

Ultimele scrisori pentru ‘Iubirea mea Anne’ datează din 1995, anul în care și-a încheiat al doilea și ultimul mandat prezidențial, iar în ianuarie 1996 el se stinge din viață la vârsta de 79 de ani. ‘Fericirea mea este să mă gândesc la tine și să te iubesc’, scrie el în ultima scrisoare, care se încheie cu cuvintele: ‘Tu ai fost șansa vieții mele. Cum să nu te iubesc și mai mult ?’.

Foarte discreta Anne Pingeot a apărut prima dată în public la funeraliile lui Francois Mitterrand, alături de Danielle Mitterrand.

Anne Pingeot a oferit editurii care a publica respectiva carte și un jurnal intim al fostului președinte, ce conține desene și colaje și care va fi publicat sub titlul ‘Journal pour Anne, 1964-1970’.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!