Cea mai mare dramă din cultura română: moartea lui Augustin Doinaş şi a soţiei sale – Ana are carti!

Cea mai mare dramă din cultura română: moartea lui Augustin Doinaş şi a soţiei sale

25 mai 2002 va rămâne în istorie drept ziua în care a avut loc cea mai mare tragedie din cultura română. Pe masa de operaţie, la spitalul Fundeni, scriitorul Ştefan Augustin Doinaş a încetat din viaţă în urma unui infarct. Soţia scriitorului, balerina Irinel Liciu, nu a suportat să îşi ducă mai departe traiul fără cel pe care l-a iubit timp de 42 de ani. A luat un pumn de pastile şi s-a sinucis.
Cei doi s-au cunoscut în casa unor prieteni, la Bucureşti, în plin regim comunist. El era un poet care încă nu îşi crease un renume, iar ea era o vedetă care strălucea deja în luminile reflectoarelor. Poetul fără nume a fost vrăjit de la prima vedere de vedeta balerină, iar sentimentul a fost reciproc. Se spune că el i-ar fi scris o poezie pe un măr. A tăiat mărul în două şi l-a împărţit: ”Partea asta eşti tu, partea asta sunt eu!”. Aşa a început o frumoasă şi tragică poveste de iubire pe care nici moartea nu a despărţit-o, scrie Adevarul.

S-au căsătorit în 1958. Pentru Doinaş, un poet interzis, au urmat ani grei. Vedeta Irinel Liciu a primit în 1958 titlul de Artistă Emerită. Ea a fost cea care l-a întreţinut pe poet o bună perioadă de timp.

În 1957, Ştefan Augustin Doinaş a fost condamnat la închisoare pentru “omisiune de denunţ”. A primit drept pedeapsă doi ani de puşcărie politică pentru că a omis să denunţe un coleg de la revista „Teatru“, care vorbea despre extinderea revoluţiei maghiare şi în România. Celebra balerină Irinel Liciu şi-a folosit toată influenţa pentru a-l scăpa de detenţie. A bătut la toate uşile posibile pentru a-şi elibera iubitul din arest. A mers în audienţe la mai-marii partidului şi a reuşit să îl elibereze pe poet din închisoare.

Când Doinaş s-a îmbolnăvit de cancer, a început o luptă pentru supravieţuire. Au urma ani de tratamente, medicamente, spitalizări, accidente vasculare. Soţia i-a fost mereu alături. Ea l-a ajutat să meargă, sprijinit în baston, l-a îngrijit şi a sperat că finalul nu va fi cel prezis de medici. Pe 25 mai, poetul de 80 de ani a murit pe masa de operaţie, la Spitalul Fundeni din Bucureşti, în urma unui infarct.

Irinel a refuzat să îi supravieţuiască soţului. S-a dus acasă, în apartamentul pe care îl împărţiseră vreme de 42 de ani, şi a înghiţit un pumn de somnifere. Avea 74 de ani şi a considerat că viaţa nu mai are rost fără cel pe care l-a iubit. Înainte de gestul fatal şi-a scris ultimele cuvinte de dragoste pe o foaie albă de hârtie: “Domnul meu şi Dumnezeul meu, iartă-mă! Doinaş, dulcele meu, o prea mare iubire ucide”. Menajera a găsit mesajul şi a descoperit trupul neînsufleţit a doua zi.

Patriarhia a dat dezlegare şi, în ciuda faptului că şi-a pus capăt zilelor, Irinel a fost înmormântată creştineşte, alături de cel pe care l-a iubit până la moarte şi dincolo de ea. Au fost înmormântaţi împreună, în cimitirul Bellu, pe Aleea Academicienilor.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate