„Istoria filosofiei” de A.C. Grayling. Apariţie editorială

„Istoria filosofiei” de A.C. Grayling. Apariţie editorială

Filosofia e un demers care poate avea consecințe foarte importante”, spune A.C. Grayling în monumentala sa carte „Istoria filosofiei”, care acoperă o perioadă de peste două milenii în care interacțiunea dintre lume și gândire a modelat istoria umanității.

Publicată de Editura Trei, Istoria filosofiei este cea mai recentă carte semnată de filosoful britanic A.C. Grayling, autor a peste 30 de volume. Multe dintre ele au devenit foarte populare, atât în rândul specialiștilor, cât și a „filosofilor amatori”, persoanele interesate de marile idei care au preocupat umanitatea de-a lungul mileniilor sale de existență.

Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI, de AICI sau de AICI

Istoria filosofiei

Într-un stil elegant și accesibil oricărui iubitor al lumii ideilor, A.C. Grayling spune în cartea sa istoria ideilor care au modelat cursul evenimentelor străbătute de omenire.

Istoria se mișcă pe angrenajul ideilor, iar ideile sunt apanajul filosofiei. Am putea argumenta, așadar, că marele motor al schimbărilor istorice au fost întotdeauna dezbaterile pe care le purtăm: despre cum ar trebui să organizăm societatea, cine ar trebui să fie la putere și ce este corect sau bun. Toate acestea sunt întrebări filosofice. În consecință, filozofia a avut o influență semnificativă în determinarea aproape tuturor progreselor și schimbărilor la care ne putem gândi în istorie.

A. C. Grayling

„Istoria filosofiei” reunește într-un singur volum tradițiile gândirii occidentale și ale celei orientale

Ca argument pentru susținerea afirmațiilor sale, filosoful britanic aduce exemplul lui Karl Marx. Ideile care i-au venit acestuia în timp ce stătea și citea la bibliotecă au stârnit convulsii în toată lumea și „au schimbat fața istoriei globale” pentru o perioadă îndelungată, spune A.C. Grayling.

Pornind de la presocratici și ajungând până în contemporaneitate, Istoria filosofiei scrisă de A.C. Grayling este prima carte de acest gen care reunește într-un singur volum tradițiile gândirii occidentale și ale celei orientale. Începând cu Thales, Anaximandru și Anaximene, trecând prin „treimea gândirii” – Platon, Aristotel și Kant – Grayling își familiarizează cititorii cu gândirea lui Heidegger, Sartre, Ricoeur sau Derrida.

Înainte de observațiile finale, autorul britanic introduce câteva capitole despre filosofia indiană, chineză, arabo-persană și africană, o noutate absolută pentru acest tip de lucrări. Parcurgând una după alta epocile istorice, Grayling ne vorbește despre filosofia limbajului și a minții, logică, metafizică, estetică, filosofia feministă și cea politică, etică și istoria dezbaterilor.

A.C. Grayling: „Filosofia este refuzul de a fi leneș în privința marilor întrebări”

Aproape toți suntem filosofi, pot dovedi cu ușurință acest lucru. Oricine merge la pub știe că, pe măsură ce trece timpul, devine tot mai înțelept și un gânditor mai profund. Tuturor ne place să aducem în discuție marile teme ale umanității. Și este important că o facem. Cred că această căutare a explicațiilor, a înțelegerii și a intuirii este naturală pentru noi, ca ființe umane.

A. C. Grayling

Filosofia este o activitate înscrisă în însăși gena umanității, este de părere A.C. Grayling. La fel de adevărat este că multă lume se teme să accepte provocarea de a gândi, lucru observat înainte și de Bertrand Russell. Însă, chiar dacă preocuparea pentru înțelegea mai profundă a realității și valorilor lumii este înscrisă în codul genetic al oamenilor, calitatea de mare filosof este una greu de dobândit.

Profunzimea viziunii, originalitatea și influența asupra modului în care gândesc generațiile următoare” sunt câteva dintre calitățile unui mare filosof în opinia lui A.C. Grayling. În plus, autorul crede că „o minte filosofică strălucită este una care aparține unei inimi de copil – mereu curioasă, mereu deschisă și vital interesată să confere sens tuturor lucrurilor! Frumusețea filosofiei e că te autorizează să fii interesat de orice, dar este și o datorie să fii interesat de orice”, mai spune A.C. Grayling.

Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI, de AICI sau de AICI

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!