Lada de călătorie a lui George Barițiu este ceea ce în zilele noastre am numi laptopul de odinioară al marelui cărturar care a trăit și este înmormântat la Sibiu.
La prima vedere pare a fi un cufăr din cărțile vechi cu basmele românilor. Dacă te apropii de ea, poți observa încuietorile atent meșteșugite acum aproape 150 de ani de un meșter fierar. Poți vedea urme de degete pe sertarele interioare și chiar dungile instrumentelor de scris impregnate în lemn.
Pe vremuri, lada de călătorie nu reprezenta un geamantan în care îți puneai haine de schimb când plecai la drum. În cazul lui George Barițiu, ea era folosită pentru a transporta cărți, peniță, cerneală, hârtie de scris, plicuri, fiind practic un birou mobil.
Lada datează din ultimul sfert al secolului al 19-lea. După moartea marelui cărturar român, ea a fost donată de fiul lui, Ioachim Barițiu, Muzeului Asociațiuni ASTRA, undeva până în al Doilea Război Mondial, alături de un fond de carte.
Uitată după al Doilea Război Mondial
După al Doilea Război Mondial și în perioada comunistă lada a zăcut într-un colț, uitată sau poate intenționat pusă acolo. A fost recuperată recent și poate fi admirată în prezent în corpul A al Bibliotecii Județene Astra, unde tocmai s-a redeschis publicului Muzeul Asociațiunii.
”Lada aceasta pur și simplu stătea pe aici, Nu era nici expusă, dar nici aruncată. Stătea uitată într-un colț de cameră. Mă refer în special la perioada comunistă. În sinea mea aș îndrăzni chiar să cred că un bibliotecar i-a recunoscut valoarea istorică și culturală și a avut grijă de ea, să nu dispară. A ieșit la iveală când colegul nostru dr. Bogdan Andriescu – șeful serviciului Cercetare – a scos-o la iveală și a decis că merită expusă publicului.
Lada nu era pentru haine sau obiecte persoanele, așa cum poate ne-am aștepta. Nu, George Barițiu o folosea pentru a avea cu el cărți, manuscrise, documente și multe alte obiecte de birou. Să nu uităm că George Barițiu este cel care a făcut lobby pentru ca Sibiul să fie legat pe calea ferată de Alba-Iulia și Brașov, a călători foarte mult în Țările Române, mergea adesea la București și de obicei cu trenul. Lada îl ajuta să lucreze pe drum, putea scrie pe ea, de aceea se și pot vedea urmele”, a explicat pentru Turnul Sfatului istoricul Răzvan Pop, director al Bibliotecii Județene Astra.
Cine a fost George Barițiu?
Născut la 4 iunie 1812, George Barițiu este considerat întemeietorul presei românești din Transilvania. Istoric, publicist și deputat, George Barițiu se numără printre fondatorii Asociațiunii Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român (ASTRA). De asemenea, lui i se datorează editarea primei enciclopedii românești, apărută în trei volume la Sibiu, între 1898 și 1904. În anul 1893 a devenit președinte al Academiei Române. Are o statuie în Parcul Astra, fiind prima statuie dedicată unei personalități românești din centrul Sibiului. Este înmormântat la Sibiu, în cimitirul Bisericii dintre Brazi.
Lada de calatorie a lui George Baritiu este una dintre cele mai pretioase comori ale Muzeului Astra, deoarece demonstreaza si incurajeaza cu tarie spiritul de traire si de construire a performantelor pe care le-a avut acest carturar. Este o relicva frumoasa atat din punct de vedere istoric sau estetic cat si cultural si reprezinta cu adevarat o piatra de hotar in construirea renumelui bibliotecii ASTRA.