Scriitoarea Ursula K. Le Guin a murit. Cum a reacţionat Stephen King când a aflat – Ana are carti!
Mana stanga a intunericului

Scriitoarea Ursula K. Le Guin a murit. Cum a reacţionat Stephen King când a aflat

Celebra scriitoare americană Ursula K. Le Guin, ale cărei cărţi s-au vândut în milioane de exemplare în întreaga lume, a murit la vârsta de 88 de ani, a anunţat marţi familia autoarei.

Contactat telefonic de Reuters, fiul ei, Theo Downes-Le Guin, a spus că nu cunoaşte cu certitudine cauza morţii mamei sale, dar că probabil aceasta a suferit un infarct, având în vedere că în ultima vreme a avut probleme cu inima, scrie stiripesurse.ro.

Le Guin este cunoscută, între altele, pentru seria bestseller „Earthsea”, care a fost tradusă în mai multe limbi şi a fost adaptată pentru ecran, prezentând povestea unui vrăjitor care luptă împotriva forţelor răului, cu decenii înainte de apariţia seriei „Harry Potter”.

Într-o carieră de mai multe decenii, Ursula K. Le Guin a publicat peste 20 de romane, a scris cărţi pentru copii, zeci de povestiri scurte, volume de poezie, precum şi o colecţie de eseuri.

Scriitorul american Stephen King şi-a exprimat regretul pentru decesul lui Le Guin, spunând că aceasta s-a numărat între „cei mai mari” autori. „A fost mai mult decât o scriitoare de science fiction, a fost o persoană emblematică în literatură”, a scris King pe Twitter.

Ursula K. Le Guin s-a născut în octombrie 1929 în Berkeley, California, şi a fost fiica antropologului Alfred Kroeber, expert în amerindienii din Statele Unite ale Americii, şi a scriitoarei Theodora Kroeber, care a semnat „Ishi in Two Worlds”, o biografie apreciată despre „ultimul indian sălbatic” din America de Nord.

Le Guin a studiat la Radcliffe College din Massachusetts şi apoi la Columbia University din New York. Şi-a continuat studiile la Paris, unde s-a căsătorit cu istoricul Charles Le Guin. După căsătorie, cuplul s-a întors în SUA, stabilindu-se în Portland, Oregon, unde au crescut trei copii.

A publicat primul ei roman, „Rocannon’s World”, în 1966, dar a devenit cunoscută în 1969, când a publicat „The Left Hand of Darkness” („Mâna stângă a întunericului”), roman pentru care a primit numeroase premii, care a devenit un clasic al genului science fiction şi pe care Oliver “l-a recenzat” AICI.

Planeta pe care are loc acţiunea din „The Left Hand of Darkness” este populată de persoane de un singur sex, care îşi asumă pe rând rolul masculin şi pe cel feminin. În această carte, autoarea a abordat teme precum identitatea sexuală şi şi-a pus întrebări cu privire la ce reguli sociale ar putea fi excluse într-o asemenea lume.

„Mă supără să fiu numită doar o scriitoare de science fiction. Nu sunt. Sunt romancieră şi poetă”, spunea Le Guin într-un interviu pe care l-a acordat pentru The Paris Review.

În poveştile sale din societăţile galactice pe care le-a creat, Le Guin, care a fost influenţată în mare măsură de taoism şi budism, a încercat să demonstreze că nu există o soluţie absolută şi permanentă, nici în teologie sau politică.

„Mă inspir foarte mult din ştiinţele sociale. Mai ales în antropologie. Atunci când creez o altă planetă, o altă lume, cu o societate, încerc să prezint complexitatea acelei societăţi”, mai spunea Le Guin pentru The Paris Review.

La gala National Book Awards 2014, Le Guin a primit medalia „Distinguished Contribution to American Letters”. Ea i-a îndemnat atunci pe scriitori şi editori să se concentreze mai puţin pe profit, acesta aflându-se adesea în conflict cu scopul artei. Ea a mai câştigat, între altele, premii Hugo şi Nebula, pentru romane ca „The Left Hand of Darkness” (1969) şi „The Dispossessed” (1974).

Ce cărţi semnate de Ursula K. Le Guin găseşti în acest moment în magazinele online:

Un vrăjitor din Pământşimare –  AICI sau AICI

Mâna stângă a întunericului – AICI (varianta ebook), AICI sau AICI (varianta ebook)

Sfâşierea cerului – AICI (varianta ebook)

Oraşul iluziilor – AICI (varianta ebook), AICI sau AICI

Facebook Comments

Leave a Reply

Privacy Preference Center


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/public/partials/privacy-preferences-modal.php on line 33

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/public/partials/privacy-preferences-modal.php on line 95