Acasă la Cezar Petrescu. Cum arată casa celui care a scris "Fram, ursul polar"
Cezar Petrescu

Acasă la Cezar Petrescu. Aici a trăit timp de 30 de ani cel care a scris „Fram, ursul polar”

Casa Memorială „Cezar Petrescu” se află în Bușteni.

Când spun Bușteni, cei mai multi turiști se gândesc la schi, Sfinx, Babele, Castelul Cantacuzino sau Vârful Caraiman cu a sa Cruce comemorativă a eroilor români din Primul Război Mondial.

Pentru iubitorii de lectură mai există însă un obiectiv cochet, cu o puternică încărcătură emoțională, care îi va duce cu gândul la propria copilărie. Casa celui care i-a dat viață lui „Fram,ursul polar”.

Casa Memorială „Cezar Petrescu” se găsește pe Str. Tudor Vladimirescu nr. 1. S-a deschis la 17 decembrie 1967. În interior regăsim stilul anilor „30 cu mobilier rustic, ceramică românească, tablouri, dar și peste 10.000 de cărți, ziare și reviste.

Cezar Petrescu 2
Casa Memorială „Cezar Petrescu” se găsește pe Str. Tudor Vladimirescu nr. 1

Casa a fost construită în 1918 de familia avocaților Elena și Dionisie Hobilescu, informează Radio Brașov. În 1937 a fost cumpărată de Cezar Petrescu care, de cele mai multe ori, putea fi găsit la etajul al II-lea al clădirii. Acolo era locul unde scriitorul se retrăgea să lucreze.

Camera de lucru (biroul de iarnă) păstrează masa de lucru a scriitorului, fotoliul și uneltele de scris, scrumiera (a fost un fumător pasionat), ibricul și serviciul de cafea. Biroul de vară era reprezentat de veranda. Aici, pe masa de lucru, a rămas un ultim articol, iar pe o măsuță rotundă se află și astăzi serviciul de cafea, alături de țigări și medicamente.

Cezar Petrescu a trăit 30 de ani în casa din Bușteni

Trei decenii a trăit scriitorul Cezar Petrescu în casa din Bușteni care, dincolo de ușile sale, dezvăluie o lume de poveste în care timpul a stat în loc. În aproape toate încăperile sunt biblioteci, adăpostind cele 10.000 volume pe care le adunase de-a lungul anilor scriitorul.

Cezar Petrescu s-a născut pe 1 decembrie 1892 în satul Hodora din comuna Cotnari, județul Iași. A fost romancier, nuvelist, traducător și gazetar român, redactor la mai multe publicații, dar și membru titular al Academiei Române. A decedat pe 9 martie 1961, la București.

Opera sa cuprinde aproximativ 70 de volume publicate, însă pentru copii, el va reprezenta întotdeauna „părintele” celui mai cunoscut ursuleț, „Fram, ursul polar”.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!